Indicatori Financiari 2014 – 2019
Selectati mai multi ani pentru a vizualiza date comparative
% detinut din piata
Productie
Selectati mai multi ani pentru a vizualiza date comparative
Capacitate
Selectati mai multi ani pentru a vizualiza date comparative
Numar mediu de personal
Principalele rezultate ale activitatii Societatii [mii lei]
Selectati mai multi ani pentru a vizualiza date comparative
Vanzari
Selectati indicatorii
Cota de piata
Investitii
Grad de realizare
Dividende
Situatie financiara
Selectati mai multi ani pentru a vizualiza date comparative
Modal Header
Some text in the modal.
Sediul central:
- Contributia SNN in cadrul societatii de tip IPP pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 – estimata la 8.920 mii lei (echivalent 2.000 mii euro), potrivit Hotararii AGEA SNN nr. 7/22.08.2014 de aprobare a strategiei de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Conditia prealabila esentiala o reprezinta aprobarea de catre AGEA a Documentelor Investitiei cu Investitorul Selectat – proces derulat de Comisia de Negociere si coordonat de Comisia Interministeriala pentru Proiectul U3 – U4, astfel ca aceasta contributie se va putea realiza dupa infiintarea companiei de proiect. Prin Hotararea AGEA SNN nr. 6/24.08.2017 s-a aprobat continuarea negocierilor asupra Documentelor Investitiei in aceleasi conditii din Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda (“MoU”), pana la data de 24 februarie 2018. Avand in vedere perspectivele de continuare a negocierilor, contributia SNN la infiintarea noii societati de proiect va fi reportata pentru anul 2018.
- Capitalizare ELINI (European Liability Insurance for Nuclear Industry) – estimata la 5.352 mii lei (echivalent 1.200 mii euro), reprezentand contributia societatii in calitate de membru nou la Asociatia Mutuala Europeana de Asigurare Raspundere Civila pentru Daune Nucleare („ELINI”), cu scopul de a beneficia de avantajele asociatiei; aprobarea aderarii la ELINI este de competenta AGEA SNN si este estimata a se realiza efectiv in anul 2018.
- Consolidare Sediu Magheru estimata la 2.100 mii lei – in anul 2016 a fost deschisa cartea funciara pentru cele doua unitati indivize (etajul 5 si etajul 6) si a fost intabulat terenul aferent ce revine SNN in suprafata de 239,05 mp. Investitia efectiva nu a fost initiata pana la sfarsitul anului 2017, intrucat proprietarul majoritar (Transelectrica S.A.) nu a demarat inca operatiunile de consolidare.
Principalele proiecte de investitii 2019:
- Oprire planificata a Unitatii 2 CNE Cernavoda (inspectii generale regulate si reparatii capitale)”: bugetat 79.628 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2019 este de 99%.
- „Depozit intermediar de combustibil ars”: bugetat 12.925 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2019 este de 98%. Modulul 10 a fost finalizat si receptionat in luna iulie 2019, insa pentru Modulul 11 termenul de finalizare a fost revizuit pentru martie 2020.
- „Modernizare si extindere Sistem de protectie fizica”: bugetat 19.736 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2019 este de 53%. Lucrarile de protectie fizica prioritate 2, etapa 1 de completare a sistemului de protectie fizica al CNE Cernavoda sunt in derulare, finalizarea lucrarilor fiind amanata pentru aprilie 2020.
- Imbunatatirea raspunsului CNE Cernavoada, respectiv a functiilor de securitate nucleara in cazul evenimentelor din afara bazelor de proiectare ca urmare a accidentului nuclear survenit la centrala nucleara Fukushima 1, Japonia”: bugetat 31.270 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2019 este de 56%. In cadrul obiectivului de schimbare a destinatiei constructiilor existente pe amplasamentul Unitatii 5, s-a luat decizia rezilierii contractului de lucrari si servicii, notificarea de reziliere a contractului realizandu-se in data de 30 august 2019.
- „Extinderea duratei de viata a Unitatii 1 prin retubarea reactorului si retehnologizarea sistemelor principale (studii)”: bugetat 3.665 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2019 este de 17%. In cursul anului 2019 au fost finalizate urmatoarele proceduri: procedura de achizitie privind evaluarea starii structurilor sistemelor si componentelor Unitatii 1 (Condition Assessment), contractul fiind semnat cu Asocierea CANDU Energy si Ansaldo Nucleare pe data de 18 octombrie 2019 si procedura de achizitie pentru „Servicii integrate de inginerie in legatura cu extinderea duratei de viata pana la 245.000 EFPH” contractul fiind semnat cu CANDU Energy Inc. Concursul de solutii privind stabilirea solutiei tehnice pentru inlocuirea canalelor de combustibil, tuburilor calandria si a fiderilor (ICCTCF), a fost finalizat, castigatorul concursului fiind Candu Energy. De asemenea, la finele anului 2019 procedura de achizitie pentru „Servicii de inginerie pentru elaborarea unui Studiu tehnic preliminar si a unui Sutiu de Fezabilitate privind Gospodarirea Deseurilor Radioactive generate in perioada de retehnologizare a Unitatii 1, precum si in perioadade exploatare a celor doua unitati dupa retehnologizarea Unitatii 1” era in etapa finala, de atribuire, contractul urmand a fi semnat in 2020.
- „Dotari”, reprezentand achizitii de bunuri si alte cheltuieli de investitii: bugetat 70.999 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2019 este de 75%.
Principalele proiecte de investitii 2018:
- Depozit intermediar de combustibil ars – DICA (inclusiv SICA Unitatea 2) : bugetat 14.177 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2018 este de 60,8%. In cursul anului 2018, s-au finalizat lucrarile de constructii montaj si s-a efectuat receptia la terminarea lucrarilor pentru Modulul 9 DICA, precum si lucrarile de protectie fizica aferente Modulului 8. Pentru Modulele 10 si 11 tip Macstor 200 s-a obtinut autorizatia de construire, fiind demarate lucrarile de constructii montaj.
- Modernizare si extindere Sistem de protectie fizica : bugetat 16.600 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2018 este de 49,3%. Au fost inregistrate intarzieri in graficul contractul cauzate in principal de obtinerea cu intarziere a autorizatiilor prealabile si de revizuirea devizelor economice. Lucrarile de protectie fizica prioritate 2, etapa 1 de completare a sistemului de protectie fizica al CNE Cernavoda sunt in derulare. Valoarea neefectuata in 2018 va fi prevazuta in bugetul pe 2019.
- Imbunatatirea raspunsului CNE Cernavoada, respectiv a functiilor de securitate nucleara in cazul evenimentelor din afara bazelor de proiectare ca urmare a accidentului nuclear survenit la centrala nucleara Fukushima 1, Japonia : bugetat 26.241 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2018 este de 33,3%. In cadrul obiectivului de schimbare a destinatiei constructiilor existente pe amplasamentul Unitatii 5, s-a finalizat documentatia tehnico-economica pentru activitatile de proiectare si s-a semnat aditionalul 5 la contract dupa finalizarea proiectului si aprobarea documentatiei economice de catre CNE Cernavoda. Acest proces a acumulat intarzieri determinate de durata procesului iterativ de avizare a documentatiei de proiectare.
- Extinderea duratei de viata a Unitatii 1 prin retubarea reactorului si retehnologizarea sistemelor principale (studii) : bugetat 10.373 mii lei – gradul valoric de realizare la 31 decembrie 2018 este de 23,9%. SNN s-a afiliat la Candu Owners Group (COG) in cadrul Proiectului IMSP (Integrated Material Surveillance Program) pentru dobandirea datelor necesare elaborarii studiilor referitoare la canalul de combustibil. Cheltuielile efectuate pana la 31 decembrie 2018 reprezinta in mare parte costul de aderare al SNN la programul derulat de COG, urmand ca in cursul anului 2019, sa se receptioneze si raportul cu rezultatele analizelor. Intarzierile au fost determinate de necesitatea recalibrarii strategiei si a cerintelor tehnice initiale, care au stat la baza dimensionarii valorice bugetare, cu realitatile pietei (derulare proces consultare piata, implementare modificari rezultate in specificatiile de procurare, proces iterativ cu ANAP cu privire la criteriile de calificare ale potentialilor furnizori si factorii de evaluare.
- Modernizare infrastructura de comunicatie, amenajarea centrului de date in conformitate cu standardul TIA 942-1 si implementarea de masuri de reducere a riscului de securitate a informatiei”: bugetat 2.170 mii lei – pana la 31 decembrie 2018 a fost initiata procedura de achizitie pentru prima etapa – amenajare centru de date, cablare structurata si infrastructura de comunicatie. Prin raportul de atribuire din noiembrie 2018 a fost desemnat castigatorul, insa in decembrie 2018 a fost depusa o contestatie de catre una din firmele participante, contestatie care are termen de solutionare luna ianuarie 2019.
CNE Cernavoda:
Referitor la programul de investitii al CNE Cernavoda mentionam ca, in cursul anului 2017, au fost derulate 39 de proiecte de investitii. Din acestea s-au derulat conform graficului de executie o serie de lucrari importante cum ar fi:
- Instalarea unui ventilator de rezerva pe sistemul de abur etansare labirinti turbina la U2 – 134 mii lei;
- Imbunatatirea sistemului de abur viu al U1 prin inlocuirea vanelor de descarcare abur in atmosfera (ASDV) cu un alt tip de vane – MPA 581 – 134 mii lei;
- Instalare porti de acces in zona camerei de admisie apa de alimentare/preincalzitor – 3.550 mii lei;
- Amenajarea centrului suport de interventie la simulator – 76 mii lei;
- Retehnologizarea sistemului de curatare cu bile a condensatorului U1 – 173 mii lei;
- Echiparea transformatoarelor 1-5144-T03/T04 si 1-5134-T05/T06 cu sistem de prevenire a exploziei si incendiului – 329 mii lei.
FCN Pitesti:
- Modernizarea liniei de fabricatie fascicule combustibile in vederea optimizarii fluxului de fabricatie si a imbunatatirii calitatii produsului finit – in valoare de 728 mii lei. In luna august 2017 s-a receptionat echipamentul Miniautoclava. In cadrul procedurii de achizitie pentru Sisteme automate de prelevare izocinetica a emisiilor de pulberi si gaze din cosurile de dispersie (proiectare si executie), socumentatia a fost depusa al SNN si s-au formulat observatii care urmeaza a fi implementate in anul 2018.
- Modernizare infrastructura de comunicatie, amenajarea centrului de date in conformitate cu standardul TIA 942-1 si implementarea de masuri de reducere a riscului de securitate a informatiei (Proiect de securizare sistem informatic si securizare comunicatii) – in valoare de 900 mii lei, realizarea acestei investitii este conditionata de demararea proiectului de investitii la nivel Sediului Central Modernizarea si integrarea fluxului informational la nivel SNN, prevazut a se demara incepand cu anul 2018.
- Sistem informatic integrat pentru managementul productiei de combustibil nuclear (SIMP) – in valoare de 300 mii lei, in cursul anului 2016 a fost revizuit si avizat studiul de fezabilitate aferent investitiei. Executia proiectului a fost amanata pentru anul 2018.
- Realizarea si implementarea de aplicatii informatice care sa completeze sistemul ERP existent in FCN (achizitii, bugete, contracte) a fost amanata pentru anul 2018, fiind o achizitie comuna FCN-CNE-SNN.
- In luna noiembrie 2017 a fost semnat contractul pentru Lucrari de hidroizolatii la cladirile FCN, dar in decembrie s-a solicitat si s-a aprobat prin act aditional la contract, amanarea inceperii lucrarilor din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
Dintre investitiile finalizate in anul 2017 mentionam: reparatie capitala cuptor sinterizare Harper 2, reparatie capitala presa Feitool, instalatia de grafitare si instalatia de sudare dop-grila, pentru care la sfarsitul anului 2017 se desfasurau probele de punere in functiune.
Copyrights © 2015 Nuclearelectrica | All rights reserved.