SNN pe piata de energie

Ca producator de energie pe piata de energie electrica in Romania, SN Nuclearelectrica SA vinde pe piata angro energia produsa de cele doua unitati ale CNE Cernavoda. De la 1 ianuarie 2018, piata energiei din Romania a fost complet liberalizata, SNN vanzand intreaga productie pe piata concurentiala.

Pe piata concurentiala, vanzarile se fac cu respectarea cerintelor din Legea nr.123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, pe baza de oferte publice si nediscriminatorii, atribuite prin licitatii organizate de OPCOM – operatorul pietei de energie si gaze naturale din Romania.

Energia electrica a fost vanduta pe baza licentei de producator, astfel:

  • Pe piata concurentiala prin contracte de vanzare – cumparare de energie pe pietele administrate de operatorul de piata OPCOM S.A.: in principal PCCB – LE si PCCB – NC (piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica cu modalitatea de tranzactionare a contractelor prin licitatie extinsa si respectiv modalitatea de tranzactionare conform careia contractele sunt atribuite prin negociere continua), PZU (piata pentru ziua urmatoare) si PCSU (piata centralizata pentru serviciul universal);
  • Pe piata de echilibrare administrata de Transelectrica, in cazul dezechilibrelor pozitive;
  • Prin contracte de vanzare – cumparare de energie negociate. SNN are incheiat un singur contract cu Transelectrica (consummator captive), pentru consumul statiei electrice de 400 kV de la Cernavoda (circa 1.000 MWh/an).

SNN pe piata de energie in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018

In perioada de trei luni incheiata la 31 martie 2018, Societatea nu a vandut energie pe piata reglementata (11% in perioada de trei luni incheiate la 31 martie 2017), inregistrand o crestere cu 12% a cantitatii de energie electrica vanduta pe piata concurentiala fata de perioada comparativa a anului precedent. Fata de aceeasi perioada a anului anterior, cantitatea de energie electrica vanduta pe piata concurentiala a contractelor bilaterale a crescut cu 11%, beneficiind de o crestere a pretului mediu de vanzare pe aceasta piata cu 24% (pret fara Tg), in timp ce cantitatea de energie electrica vanduta pe piata spot (PZU) a crescut cu 17%, insa pretul mediu de vanzare pe aceasta piata a fost mai mic cu 32% (pret fara Tg).

Cantitatea de energie electrica vanduta pe baza de contracte, pe piata spot (PZU) precum si pe PE este de 2.765.079 MWh, cu 0,07% sub programul de vanzari, de 2.767.094 MWh (dimensionat la prognoza de productie, fara estimarea opririlor neplanificate) si cu 0,87% mai mic fata de cantitatea de energie electrica vanduta in trimestrul I al anului 2017. Diferenta dintre energia electrica vanduta de Societate si energia electrica produsa si livrata de CNE Cernavoda este reprezentata de energia electrica achizitionata pentru acoperirea integrala a obligatiilor contractuale, cantitate de energie electrica care a fost achizitionata in proportie de 74% de pe PE si restul de pe PZU.

Veniturile realizate pe piata de energie electrica aferente livrarilor de energie electrica din trimestrul I al anului 2018 sunt de 541.982.221 lei (din care 12.801 lei reprezinta venituri redistribuite rezultate din echilibrarea sistemului, in baza aplicarii Ordinului ANRE nr.51/2016 si Ordinului ANRE nr.76/2017), mai mici cu 2,39% fata de veniturile bugetate pentru trimestrul I al anului 2018 si respectiv mai mari cu 11,4% fata de realizarile din aceeasi perioada a anului anterior.

X