SNN pe piata de energie

Ca producator de energie pe piata de energie electrica in Romania, SN Nuclearelectrica SA vinde pe piata angro energia produsa de cele doua unitati ale CNE Cernavoda. Vanzarea de energie pe piata reglementata se face in conditiile stabilite de ANRE, atat in privinta preturilor si a cantitatilor de energie, cat si in privinta stabilirii cumparatorilor si a volumelor de energie vandute fiecaruia, in fiecare interval orar din anul de livrare.

Pe piata concurentiala, vanzarile se fac cu respectarea cerintelor din Legea nr.123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, pe baza de oferte publice si nediscriminatorii, atribuite prin licitatii organizate de OPCOM – operatorul pietei de energie si gaze naturale din Romania.

Tranzactiile cu energie in  2015

ANRE a redus cota pentru piata reglementata aferenta Emitentului pentru anul 2015 la 21% fata de 35% in anul 2014 din productia anuala respectiv aproximativ 2,2 TWh si a stabilit un nou pret reglementat (158,63 lei/MWh, fara taxa de transport pentru anul 2015).

Pentru primul semestru al anului 2015, in cazul livrarilor pe piata reglementata, pretul mediu al Emitentului a fost de 158,64 lei/MWh – fara tariful de injectie inclus (echivalentul a 168,96 lei/MWh cu tariful de injectie inclus). Pentru semestrul al doilea al anului 2015, in cazul livrarilor pe piata reglementata, pretul mediu al Emitentului este de 158,62 lei/MWh – fara tariful de injectie (echivalentul a 162,66 lei/MWh cu tariful de injectie inclus).

In anul 2015 cantitatea de energie electrica care urmeaza a fi vanduta de catre Societate pe contracte reglementate este semnificativ mai mica comparativ cu anul 2014, respectiv aproximativ 21,4% din productia prognozata a CNE Cernavoda.

Vanzarile de energie ale Emitentului prin contracte incheiate pe piata concurentiala pentru anul 2015, in semestrul I 2015, au reprezentat circa 62% din volumul total al vanzarilor de energie si au fost realizate pe baza de contracte atribuite prin licitatii organizate de Operatorul pietei de energie din Romania (“OPCOM”) pe piata contractelor bilaterale de energie electrica (Piata Centralizata de Contracte Bilaterale prin licitatie extinsa si Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale cu Negociere Continua . Emitentul are in acest moment un numar de 35 de clienti pe pietele centralizate administrate de OPCOM.

Totodata, Societatea a folosit posibilitatile de tranzactionare pe pietele spot, respectiv Piata pentru Ziua Urmatoare si Piata Intra-zilnica de energie electrica, atat pentru vanzarea surplusului de energie necontractata (insumand la nivelul semestrului I 2015, 16,8% din volumul total al vanzarilor de energie ), cat si pentru cumparare de energie, in anumite intervale de timp, cand productia proprie nu a acoperit cantitatile contractate si consumul propriu al unitatilor.

X