SNN pe piata de energie

Ca producator de energie pe piata de energie electrica in Romania, SN Nuclearelectrica SA vinde pe piata angro energia produsa de cele doua unitati ale CNE Cernavoda. Vanzarea de energie pe piata reglementata se face in conditiile stabilite de ANRE, atat in privinta preturilor si a cantitatilor de energie, cat si in privinta stabilirii cumparatorilor si a volumelor de energie vandute fiecaruia, in fiecare interval orar din anul de livrare.

Pe piata concurentiala, vanzarile se fac cu respectarea cerintelor din Legea nr.123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, pe baza de oferte publice si nediscriminatorii, atribuite prin licitatii organizate de OPCOM – operatorul pietei de energie si gaze naturale din Romania.

Tranzactiile cu energie in  2016

Energia electrica a fost vanduta pe baza licentei de producator, astfel:
  • Pe piata reglementata prin contracte reglementate incheiate cu furnizorii de ultima instanta in vederea furnizarii energiei electrice catre consumatorii acestora alimentati la tarife reglementate;
  • Pe piata concurentiala prin contracte de vanzare – cumparare de energie pe pietele administrate de operatorul de piata OPCOM S.A.: in principal PCCB – LE si PCCB – NC (piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica cu modalitatea de tranzactionare a contractelor prin licitatie extinsa si respectiv modalitatea de tranzactionare conform careia contractele sunt atribuite prin negociere continua), PZU (piata pentru ziua urmatoare) si PCSU (piata centralizata pentru serviciul universal);
  • Pe piata de echilibrare administrata de Transelectrica, in cazul dezechilibrelor pozitive;
  • Prin contracte de vanzare – cumparare de energie negociate. SNN are incheiat un singur contract cu Transelectrica (consummator captive), pentru consumul statiei electrice de 400 kV de la Cernavoda (circa 1.000 MWh/an).

Piata reglementata

In anul 2016, cantitatea de energie electrica vanduta pe contractele reglementate a reprezentat circa 13,9% din totalul vanzarilor, SNN reducandu-si dependenta de contractele reglementate fata de anul 2015, cand acest procent era de 20,8%. Veniturile obtinute din vanzarile de pe piata reglementata in anul 2016 au reprezentat aproximativ 14,6% din totalul veniturilor, in timp ce in 2015 reprezentau 21%.

Piata concurentiala

Contractele bilaterale sunt incheiate in urma licitatiilor organizate pe platformele OPCOM, in conditii de transparenta. Pietele pe care s-au derulat licitatii pentru contractele bilaterale la care SNN a participat in cursul anului 2016 sunt PCCB (piata centralizata a contractelor bilaterale), PCCB – LE (piata centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica – modalitatea de tranzactionare a contractelor prin licitatie extinsa), PCCB – NC (piata centralizata a contractelor bilaterale cu negociere continua) si PCSU (piata centralizata pentru serviciul universal).

Pretul mediu inregistrat de SNN pe piata centralizata a contractelor bilaterale a cunoscut o fluctuatie semnificativa in anul 2016: de la un pret maxim de 167,88 lei/MWh in trimestrul I, la un pret minim de 160,94 lei/MWh in trimestrul IV. Preturile aferente fiecarei luni din 2016 au fost semnificativ influentate de ponderea energiei produse din surse regenerabile in Sistemul Energetic National, de impactul energiei produse din surse hidro, precum si de scaderea tariful de transport zonal al energiei electrice (Tg) incepand cu luna iulie 2016 (cu 2,7 lei/MWh). Pretul mediu de vanzare aferent contractelor incheiate pe pietele OPCOM cu livrare in anul 2016 a fost cu 0,37% mai mare decat cel inregistrat in anul 2015.

Tranzactii pe PZU

Societatea poate efectua tranzactii pe Piata Centralizata de Energie Electrica pentru Ziua Urmatoare in baza conventiei incheiate cu OPCOM. Pe PZU, OPCOM joaca rolul de contraparte centrala, fiind cumparator unic pentru energia vanduta de Societate. Deconturile pentru tranzactiile efectuate pe PZU se fac numai cu OPCOM si se realizeaza rapid (in 2-3 zile de la livrarea de energie).

Cantitatea vanduta pe piata spot (PZU si PI) de catre SNN a reprezentat aproximativ 28,7% din totalul vanzarilor in anul 2016, fata de 10,2% in anul 2015. Cresterea ponderii a fost generata cu preponderenta de un nivel mai redus al volumului de energie electrica contractat pe platforme bilaterale in special in trimestrul II, pe fondul unor preturi mici in piata spot, cumulata cu cresterea cotei de piata a PZU la nivel sistemic, ce nu a motivat cererea la contractare in pietele la termen.

Piata de echilibrare

Societatea vinde o cantitate nesemnificativa de energie electrica pe piata de echilibrare, aceasta datorandu-se in special datorita aspectelor legate de planificarea productiei, notificarea cantitatilor, variatii de natura tehnica sau diferente necontractate in piata spot

X