Testele de stres

Dupa cum se cunoaste, in data de 11 martie 2011, pe coasta de est a Japoniei s-a  produs o succesiune de evenimente :
– un cutremur de magnitudinea 9 (scara Richter),
– urmat de un val tsunami de peste 14m, avariind 4 din cele 6 reactoare ale centralei Fukushima – 1 (Dai-ichi)
– pierderea totala a alimentarilor cu energie electrica, conducand la pierderea racirii  ceea ce a dus la atingerea unor temperaturi foarte mari ale combustibilului nuclear si  deteriorarea acestuia. Au urmat emisii si acumulari de hidrogen, a carui explozie a distrus  incintele prevazute pentru a impiedica raspandirea produselor radioactive.

In acest context, Consiliul European a decis pe 25 martie 2011 ca “securitatea nucleara  a tuturor centralelor nucleare din UE trebuie revizuita in baza unor evaluari de risc transparente si extinse, asa zisele – STRESS TESTS”.

Ca urmare a celor de mai sus, Societatea Nationala Nuclearelectrica si proiectantii CNE Cernavoda (AECL-Canada si ANSALDO-Italia), raspunzand cerintelor Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, au asamblat o echipa alcatuita din cei mai buni experti, care, dupa o activitate intensa a intocmit in limba engleza “Raportul de reevaluare a marginilor de securitate nucleara la CNE Cernavoda”, raport care a fost inaintat la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) in data de 28.10.2011.

Rezultatele „Raportului de reevaluare a marginilor de securitate nucleara (stress tests) la CNE Cernavoda

X