Currently set to Index
Currently set to Follow

Proiectul Reactoarelor Modulare Mici-SMR

CONTEXT

România are potențialul de a implementa reactoare modulare mici și să devină un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune, dar și o bază pentru asigurarea operării acestui nou tip de tehnologie în alte state. În acest sens vom dezvolta și primul simulator pentru camera de comandă a unui reactor modular, pe care îl vom folosi pentru pregătirea noii generații de ingineri.

In acest sens, in noiembrie 2021, Nuclearelectrica si NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, in Romania, in acest deceniu.

Acest acord urmează unui MoU încheiat în 2019 cu NuScale și unui grant de 1,2 milioane dolari acordat de USTDA SNN pentru evaluarea potențialelor site-uri.

România are peste 25 de ani de experiență în exploatarea în condiții de siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale din lume și o echipă de ingineri profesioniști, o școală locală de ingineri renumită la nivel mondial și un vast lanț de aprovizionare.

Aproximativ 70 concepte de reactoare SMR sunt în curs de dezvoltare în diferite etape, cu diferențe tehnologice, un nivel diferit de implementare, precum și niveluri diferite de licențiere, ceea ce demonstrează interesul și inovația în domeniu și eforturile agențiilor de reglementare pentru a licentia reactorul SMR. Țări precum Franța, UK, Polonia, Bulgaria, SUA, Canada fac demersuri accelerate de a implementa SMR-uri. Însă, NuScale este primul reactor SMR care a primit aprobarea design-ului din partea Comisiei de Reglementare Nucleară a S.U.A. (NRC) și va urma toți pașii necesari pentru obținerea licenței în UE și în țările interesate să îl implementeze.

DESCRIERE

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate instalata de pana la 300 Mwe/ reactor, ceea ce inseamna aproximativ o tremie din capacitatea unui reactor de ordinul gigawatilor. Un reactor modular mic NuScale are o capacitate instalata de 77 Mwe si poate fi utilizat in centrale de 4, 6 sau 12 module in functie de necesitati.

În baza Acordului între SNN și NuScale,  NuScale va sprijini Nuclearelectrica în evaluarea acestei tehnologii și, împreună, cele două companii vor adopta măsurile pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in Romania.

CAPACITATE

6 module cu o capacitate instalata de 462 Mwe

ETAPE DE REALIZARE

In baza analizelor aferente derularii unui proiect nuclear, inclusiv analizele de amplasament, vor fi stabilite etapele de derulare.

Tehnologia nucleară a NuScale va fi în principal dezvoltată pe locațiile fostelor centrale pe cărbune. Astfel va sprijini Planul Național de Redresare și Reziliență al Guvernului României de a scoate din uz 4.59 GWe capacitate pe cărbune până în anul 2032.

Din punct de vedere al energiei produse, o centrală NuScale este similară cu o centrală pe cărbune existentă și poate fi construită pe același amplasament și poate reutiliza infrastructura de transport existentă, ceea ce o face o soluție ideală pentru înlocuirea unei centrale pe cărbune.

PUNERE IN FUNCTIUNE

In acest deceniu

COST ESTIMAT

Va fi estimat dupa etapa preliminara de configurare a proiectului

STRUCTURA DE FINANTARE

Va fi estimat dupa etapa preliminara de configurare a proiectului

EFECTE SOCIO-ECONOMICE

O centrală NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1500 de locuri de muncă pe perioada construcției, 2300 locuri de muncă în manufacturare

TONE DE CO2 EVITATE

4 milioane tone CO2 anual

  • In martie 2019, Nuclearelectrica si NuScale au semnat un Memorandum de Intelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licentierea si constructia unui SMR NuScale in Romania. Mai multe detalii aici.
  • La inceputul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA in valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potentialele amplasamente pentru reactoare modulare mici. Mai multe detalii aici.
  • Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale si Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni in Europa. Mai multe detalii aici.
  • In mai 2022,  În cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de USTDA în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, NuScale și Nuclearelectrica au anunțat amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România – amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. De asemenea, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.  Mai multe detalii aici.
  • De asemenea, tot in mai 2022, Nuclearelectrica și NuScale au anunțat parteneriatul cu Universtitatea Politehnica București în vederea dezvoltării unui Centru de explorare a energiei NuScale („E2 Center”), în colaborare cu guvernele SUA și României, prin amplasarea unui simulator al unei camere de comanda a unui reactor modular NuScale in cadrul Universitatii Politehnica. Mai multe detalii aici.
  • In iulie 2022, Presedintele US  Biden a anuntat alocarea unui grant in valoare de 14 milioane de dolari pentru o noua etapa a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici in Romania de catre NuScale – Etapa Preliminara a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania. In cadrul Etapei Preliminare a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania se vor efectua studii si activitati de inginerie si proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum si activitati de licentiere si autorizare pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti, respectand toate reglementarile nationale si internationale. Mai multe detalii aici.

 

X