Currently set to Index
Currently set to Follow

Intalnire de lucru organizata de Nuclearelectrica si NuScale in urma grant-ului de 14 milioane USD anuntat de Presedintele Biden pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) in Romania

6 iul.

Intalnire de lucru organizata de Nuclearelectrica si NuScale in urma grant-ului de 14 milioane USD anuntat de Presedintele Biden pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) in Romania

Comunicat de presa

 Intalnire de lucru organizata de Nuclearelectrica si NuScale in urma grant-ului de 14 milioane USD anuntat de Presedintele Biden pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) in Romania

 Bucuresti, 6 iulie 2022

In data de 6 iulie 2022, Nuclearelectrica si NuScale au organizat o intalnire de lucru cu autoritatile din Judetul Dambovita, Doicesti si localitatile invecinate, in urma anuntului facut de Presedintele Biden: alocarea unui grant in valoare de 14 milioane de dolari pentru o noua etapa a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici in Romania de catre NuScale – Etapa Preliminara a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania.

La intalnire au participat: Cosmin Ghita, Director General la Nuclearelectrica, Dr. Ing. Dan Serbanescu, Inginer Nuclear la Nuclearelectrica, Aleshia Duncan, Asistenta Adjuncta a Secretarului pentru Politica si Cooperare Internationala in Domeniul Energiei Nucleare, Biroul pentru Energie Nucleara, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Mike Goff, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleara, Departamentul de Energie al SUA, Dr. Billy Valderrama, Consilier Senior, Biroul de Energie Nucleara, Departamentul de Energie al SUA, John Hopkins, Presedinte si Director General, NuScale Power, Thomas Mundy, Presedinte, Servicii si Livrare VOYGR™, NuScale Power, Dr. John Wagner, Director Laborator, Laboratorul National Nuclear din Idaho, precum si autoritatile din Judetul Dambovita, Doicesti si localitatile invecinate comunei Doicesti.

Intalnirea de lucru a avut ca obiectiv prezentarea catre autoritati a caracteristicilor tehnologiei NuScale, a sigurantei acesteia si a etapelor de dezvoltare, a stadiului proiectului din SUA, aflat in prezent in faza de dezvoltare in Idaho, precum si a etapelor Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania. 

In dezvoltarea acestui studiu Nuclearelectrica si NuScale vor colabora cu USTDA (Agentia pentru Comert si Dezvoltare din SUA) pentru initierea unui pachet de studii si activitati de inginerie si proiectare, precum si analize tehnice ale amplasamentului potential de la Doicesti, care vor furniza Romaniei date esentiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din Romania. Aceste informatii sunt esentiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasa a activitatilor si definirea proiectului prin raportare la cerintele de autorizare si reglementare nationale si internationale aplicabile. De asemenea, in aceasta etapa vor fi identificati potentialii furnizori de servicii si pentru productia componentelor si asamblarea acestora in Romania.

In urma unui studiu aprofundat care a analizat mai multe amplasamente potentiale din Romania, a fost selectat amplasamentul de la Doicesti, care a obtinut toate calificarile in ceea ce priveste siguranta, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare si principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale. In urma grantului de 14 milioane USD primit de la Guvernul SUA, vom incepe analiza tehnica a amplasamentului. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegand o tehnologie deja aprobata si validata de catre un reglementator cu experienta, Romania se asigura, de asemenea, ca proiectele sale in domeniul energiei nucleare respecta cele mai inalte standarde de siguranta nucleara. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste peste 25 ani de operare la cele mai inalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mandra sa contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa si sa ofere un exemplu pentru alte tari interesate sa dezvolte programe nucleare civile”  ̶   Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica

Tehnologia SMR de la NuScale respecta toate caracteristicile de siguranta, capabilitati si performanta. Tehnologia noastra a fost deja supusa unui proces intensiv de verificare a sigurantei de catre Comisia de Reglementare Nucleara din SUA, care a condus la aprobarea proiectului in august 2020, dovedind siguranta proiectului. Acum, suntem incantati sa prezentam solutia noastra la schimbarile climatice atat in ​​Statele Unite, cat si in Romania, pentru a sprijini obiectivele de energie curata, protejand in acelasi timp prosperitatea globala, oamenii si planeta noastra.”, – John Hopkins, Presedinte si CEO, NuScale Power.

Romania, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pasi spre implementarea in acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module si o putere instalata 462 MWe. Se estimeaza ca centrala electrica NuScale cu 6 module va genera aprox. 200 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Ca si in cazul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, prima centrala cu reactoare modulare mici va genera in comunitatea in care va fi amplasata energie curata si crestere economica durabila pentru comunitatea locala, prin mii de locuri create, investitii in infrastructura, dezvoltarea lantului de furnizori locali, taxe la bugetul local si dezvoltarea unei noi generatii prin investitiile in educatie de calitate.” – Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

“Reactoarele modulare mici care vor fi construite in Romania vor beneficia direct de anii de dezvoltare din Statele Unite. Pana la sfarsitul acestui deceniu, prima centrala cu reactoare modulare NuScale  va intra in operare in Idaho,  Statele Unite. Acest proiect a parcurs deja cateva etape esentiale. Centrala SMR din Idaho beneficiaza de fonduri importante din partea Guvernului Statelor Unite, in consens cu angajamentul SUA de a accelera masurile pentru asigurarea securitatii energetice si o tranzitie sustenabila catre sursele curate de energie”.– Dr. John Wagner, Director, Idaho National Laboratory.

 

Cosmin Ghita

Director General

 

 

Informatii generale privind parteneriatele dintre SUA si Romania

 

In martie 2019, Nuclearelectrica si NuScale au semnat un Memorandum de Intelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licentierea si constructia unui SMR NuScale in Romania.

La 9 octombrie 2020, Romania a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) in domeniul proiectelor de energie nucleara, care a fost ratificat si de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr.199/2021, avand o larga sustinere si fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, in octombrie 2020, US Exim Bank si-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Intelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanta proiecte mari de investitii in Romania, inclusiv cele nucleare, in valoare totala de 7 miliarde de dolari.

La inceputul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA in valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potentialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale si Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni in Europa.

In cadrul Etapei Preliminare a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania se vor efectua studii si activitati de inginerie si proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum si activitati de licentiere si autorizare pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicesti, respectand toate reglementarile nationale si internationale.

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala „Nuclearelectrica” S.A. este compania nationala din Romania care produce electricitate, caldura si combustibil nuclear, care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei din Romania, statul detinand 82,49% din actiuni si alti actionari 17,50%, dupa listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti in 2013.

 

SN Nuclearelectrica SA opereaza doua unitati nucleare CANDU de la CNE Cernavoda, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si este in curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achizitionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investitii pe termen lung ale companiei.

 

Nuclearelectrica are un rol major la nivel national, contribuind cu peste 18% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia de energie fara carbon din Romania.

 

www.nuclearelectrica.ro

Comments are closed.

X