Currently set to Index
Currently set to Follow

Grant de 14 milioane dolari anuntat de Presedintele Biden pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in Romania

27 iun.

Grant de 14 milioane dolari anuntat de Presedintele Biden pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in Romania

Comunicat de presă

Grant de 14 milioane dolari anuntat de Presedintele Biden pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in Romania

București, 27 iunie 2022

 

Nuclearelectrica saluta anuntul facut de Presedintele Biden cu ocazia lansarii „Initiativei Parteneriat Global pentru Infrastructura”, in cadrul Summit-ului G7: alocarea unui grant in valoare de 14 milioane de dolari pentru o noua etapa a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici in Romania de catre NuScale – Etapa Preliminara a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania.

In dezvoltarea acestui studiu Nuclearelectrica și NuScale vor colabora cu USTDA pentru initierea unui pachet de studii si activitati de inginerie si proiectare, precum si analize tehnice ale amplasamentului potential de la Doicesti, care vor furniza României date esentiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din Romania. Aceste informatii sunt esentiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasa a activitatilor si definirea proiectului prin raportare la cerintele de autorizare si reglementare nationale si internationale aplicabile. De asemenea, in aceasta etapa vor fi identificati potentialii furnizori de servicii si pentru productia componentelor si asamblarea acestora in Romania.

Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima si singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale Romaniei, contribuind in acelasi timp la independenta energetica si prosperitatea tarii noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegand o tehnologie deja aprobata si validata de catre un reglementator cu experienta, Romania se asigura, de asemenea, ca proiectele sale in domeniul energiei nucleare respecta cele mai inalte standarde de siguranta nucleara. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste peste 25 ani de operare la cele mai inalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mandra sa contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa si sa ofere un exemplu pentru alte tari interesate sa dezvolte programe nucleare civile.” – Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Romania, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pași spre implementarea în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module, si o putere instalata 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Ca si in cazul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, prima centrala cu reactoare modula mici va genera in comunitatea in care va fi amplasata energie curata si crestere economica durabila pentru comunitatea locala, prin mii de locuri create, investitii in infrastructura, dezvoltarea lantului de furnizori locali, taxe la bugetul local si dezvoltarea unei noi generatii prin investitiile in educatie de calitate.” – Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

 

Cosmin Ghita

Director General

 

 Informații generale privind parteneriatele dintre SUA și România

 

  • În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.
  • La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.
  • De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
  • Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.
  • La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici. In mai 2022, in urma finalizarii studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, Judetul Dambovita, a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale.
  • Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.
  • In cadrul Etapei Preliminare a Studiilor de inginerie si proiectare pentru proiectul SMR din Romania se vor efectua studii si activitati de inginerie si proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum și activități de licențiere și autorizare pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, respectand toate reglementarile nationale si internationale.

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” S.A. este compania națională din România care produce electricitate, căldură și combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori București în 2013.

 

SN Nuclearelectrica SA operează două unități nucleare CANDU de la CNE Cernavoda, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

 

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția de energie fără carbon din România.

 

www.nuclearelectrica.ro

 

 

Comments are closed.

X