Currently set to Index
Currently set to Follow

Nuclearelectrica se alatura Angajamentului Net Zero al industriei nucleare, care stabileste obiectivul de triplare a energiei nucleare pana in 2050

6 dec.

Nuclearelectrica se alatura Angajamentului Net Zero al industriei nucleare, care stabileste obiectivul de triplare a energiei nucleare pana in 2050

Comunicat de presă

Nuclearelectrica se alătură Angajamentului Net Zero al industriei nucleare, care stabilește obiectivul de triplare a energiei nucleare până în 2050

 București, 6 decembrie 2023

 

Nuclearelectrica s-a alăturat Angajamentului Net Zero al industriei nucleare (The Net Zero Nuclear Industry Pledge), lansat pe 5 decembrie la COP28 – Conferința ONU privind schimbările climatice, în cadrul unui eveniment organizat ca parte a Programului tematic al Președinției COP28, în Dubai, Emiratele Arabe Unite. 

La inițiativă au aderat 120 de companii, cu sediul în 25 de țări și active în peste 140 de națiuni din întreaga lume care se angajează la obiectivul de a tripla, cel puțin, capacitatea nucleară până în 2050. Companiile care susțin acest angajament se alătură ambiției și pragmatismului de care au dat dovadă guvernele care au aderat la Declarația ministerială pentru triplarea capacității nucleare, la 2 decembrie. Atât Declarația ministerială, cât și Angajamentul industriei nucleare Net Zero, sunt un angajament pentru atingerea obiectivului de triplare a capacității nucleare până în 2050. Pe 2 decembrie, președintele Klaus Iohannis și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au sustinut Declarația pentru triplarea capacității nucleare, alături de alte 22 de țări.

 

Energia nucleară susține în prezent 20% din necesarul de energie al României și reprezintă pentru România o opțiune strategică pentru asigurarea decarbonizării, a stabilității energetice, a independenței energetice și a consolidării infrastructurii energetice a României, cu efecte macroeconomice semnificative. În acest sens, dezvoltăm programul de energie nucleară care va crește capacitatea de producție de energie nucleară în România cu 133%, la nivelul anilor 2030/2031, prin: prelungirea duratei de viață a Unității 1 cu încă 30 de ani, având în vedere beneficiile retehnologizării centralelor nucleare – încă 30 de ani de energie curată, fiabilă și accesibilă, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4, implementarea centralei cu reactoare modulare mici, cu multiple beneficii social – economice și care pot poziționa România ca lider regional.

Programul nostru de energie nucleară poate fi un exemplu de succes pentru alte țări care doresc să înceapă și să își extindă programul de energie nucleară. Suntem bucuroși să ne alăturăm angajamentului industriei de a tripla capacitatea de productie de energie nucleară, să împărtășim expertiza și să inspirăm și alte țări.” – Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

Începând cu anul 2000, producția de energie nucleară a furnizat, în medie, 2500 TWh de energie electrică în fiecare an. La nivel mondial, reactoarele nucleare furnizează în prezent aproximativ 10% din energia electrică și aproximativ un sfert din întreaga energie electrică curată și cu emisii reduse de dioxid de carbon din lume.

Dar, având în vedere că se așteaptă ca cererea de energie electrică să crească, proiectele de energie nucleară trebuie să se dezvolte mai rapid, iar acest lucru este posibil numai cu un angajament puternic și cu o cooperare puternică din partea guvernelor și a actorilor din industrie.

Prin deciziile pe care le vor lua în cadrul COP28 și prin politicile lor naționale, guvernele pot crea un mediu politic favorabil care va sprijini o contribuție mai mare a energiei nucleare la atenuarea schimbărilor climatice. Garantând că energia nucleară are acces la finanțare pentru climă în egală măsură cu alte surse de energie curată, guvernele pot permite dezvoltarea capacității nucleare la scară mondială. Printr-o colaborare solidă cu guvernele din întreaga lume, industria nucleară va fi responsabilă de punerea în aplicare a unor astfel de obiective de politică, prin construirea și exploatarea centralelor nucleare existente și noi, a instalațiilor de sprijin și a tehnologiilor conexe.

 

Declarația pentru triplarea capacității nucleare până în 2050

La 2 decembrie, în cadrul Conferinței anuale a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), care are loc la Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, a fost lansată Inițiativa Net Zero Nuclear și Declarația ministerială pentru triplarea capacității nucleare până în 2050, care recunoaște rolul cheie al energiei nucleare în atingerea obiectivelor net zero la nivel mondial.

Declarația ministerială recunoaște rolul cheie al energiei nucleare în atingerea obiectivului net zero la nivel global. Aceasta recunoaște faptul că analizele efectuate de o serie de organizații de experți au demonstrat că este necesar să se tripleze capacitatea nucleară globală până în 2050 pentru a atinge obiectivele net zero la nivel mondial. Declarația recunoaște faptul că energia nucleară are o amprentă redusă asupra solului și poate fi asociată în mod corespunzător cu producția de energie din surse regenerabile. De asemenea, aceasta recunoaște rolul energiei nucleare în decarbonizarea sectoarelor dificil de decarbonizat. Declarația recunoaște importanța finanțării și a angajamentului politic pentru a menține temperatura globală sub 1,5℃.

În acest context, semnatarii se angajează să colaboreze pentru a atinge obiectivul global de triplare a capacității de generare a energiei nucleare până în  2050 (luând ca referință anul 2030) și să acționeze pentru a se asigura că centralele nucleare sunt exploatate în condiții de securitate, respectând cele mai înalte standarde de securitate, reziliență și neproliferare. De asemenea, semnatarii se angajează să mobilizeze investiții în energia nucleară, să sprijine dezvoltarea și construcția de reactoare nucleare, cum ar fi reactoarele modulare mici și alte reactoare avansate pentru producerea de energie electrică, care au și alte aplicații industriale pentru decarbonizare. Semnatarii recunosc importanța dezvoltării unor lanțuri de aprovizionare reziliente în sectorul industriei energiei nucleare. Semnatarii recunosc importanța prelungirii duratei de viață a centralelor nucleare existente și se angajează să sprijine națiunile responsabile care doresc să dezvolte și să pună în aplicare noi programe nucleare civile.

Angajamentul industriei, lansat la 5 decembrie, urmează angajamentele și obiectivele stabilite la nivel guvernamental.

În acest context, inițiativa Net Zero Nuclear, prin intermediul Declarației privind triplarea energiei nucleare și al Angajamentului Industriei, sprijină dezvoltarea proiectelor nucleare strategice românești și poziția României ca lider al industriei nucleare civile la nivel regional.

 

Despre Nuclearelectrica

Compania națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.

SNN deține două sucursale: Sucursala CNE Cernvoda (Centrala de la Cernavoda), care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, și FCN Pitești – o fabrică de combustibil nuclear. Compania a realizat un ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

 

 

Comments are closed.

X