Currently set to Index
Currently set to Follow

SN Nuclearelectrica S.A. si Canadian Nuclear Partners S.A. semneaza un Acord cadru pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare CNE Cernavoda

11 iun.

SN Nuclearelectrica S.A. si Canadian Nuclear Partners S.A. semneaza un Acord cadru pentru proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 a centralei nucleare CNE Cernavoda

Comunicat de presă

 SN Nuclearelectrica S.A. și Canadian Nuclear Partners S.A. semnează un Acord cadru pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare CNE Cernavoda

București, 11 iunie 2024

 

SN Nuclearelectrica S.A. (SNN) și Canadian Nuclear Partners S.A. (CNPSA) au semnat un Acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru pregătirea și implementarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă.

Acest acord-cadru, semnat astăzi, are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) și reprezintă un pas esențial în finalizarea retehnologizarii Unității 1 de la CNE Cernavoda în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite. În cadrul acordului, CNPSA, o filială a Laurentis Energy Partners (Laurentis), va sprijini SNN prin furnizarea de:

– Servicii de management de proiect;

– Asistență tehnică;

– Servicii de consultanță;

– Formare profesională specifică retehnologizarii centralei CANDU și

– Organizarea și coordonarea punerii în funcțiune a Unității 1, până la revenirea acesteia la exploatarea comercială.

Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN și Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizarii.

Ministrii Ontario, Todd Smith si Stephen Lecce, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, împreună cu reprezentanți ai CNPSA, SNN, Laurențis și Ontario Power Generation, au fost prezenți la ceremonia de semnare din 11 iunie de la București.

Lumea privește cum Ontario continuă să livreze proiecte de retehnologizare a instalațiilor nucleare CANDU în valoare de mai multe miliarde de dolari, la timp și în limitele bugetului”, a declarat ministrul Ontario, Todd Smith. „Suntem pregătiți să ne sprijinim aliații, valorificând toată această experiență și expertiză pentru a sprijini retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, astfel încât aceasta să poată continua să furnizeze energie fiabilă și curată pentru generațiile viitoare și să asigure în continuare securitatea energetică.”

Având în vedere volatilitatea geopolitică tot mai mare, este clar că țările din întreaga lume caută parteneri energetici democratici și stabili care să ofere energie curată, fiabilă și la prețuri accesibile – iar Ontario răspunde încă o dată acestui apel”, a declarat ministrul Energiei și Electrificării din Ontario, Stephen Lecce. „Suntem mândri să ne asociem cu România pentru a livra această retehnologizare majoră care va sprijini securitatea energetică în Europa, creând în același timp noi oportunități economice pentru lucrătorii din ambele țări.”

Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu CNPSA pentru a avansa retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare Cernavoda. Managementul de proiect extrem de profesionist și robust, cu experiență combinată canadiană și română, va permite României să beneficieze de energie curată, sigură și fiabilă pentru încă 30 de ani după 2029„, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica. „România și Canada colaborează de mai bine de 50 de ani în industria nucleară și continuă să o facă prin promovarea unor proiecte strategice pentru a promova securitatea energetică, decarbonizarea și dezvoltarea economică.”

Suntem mândri să colaborăm cu SNN pentru a furniza serviciile PMO de vârf necesare pentru a realiza cu succes acest proiect de mare anvergură, care va asigura o sursă de energie electrică curată, fiabilă și accesibilă pe termen lung pentru populația și industriile din România”, a declarat Jason Van Wart, CEO al CNPSA. „Suntem încântați să ne valorificăm experiența noastră de zeci de ani cu tehnologia CANDU de producție canadiană pentru a contribui la realizarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 la timp și în conformitate cu bugetul și pentru a demonstra modul în care experții canadieni în domeniul nuclear pot sprijini proiectele de energie curată din alte părți ale lumii”.

 

Despre Nuclearelectrica

Compania națională „Nuclearelectrica” S.A. este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear și a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel național, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.

 

Despre Canadian Nuclear Partners S.A.

Canadian Nuclear Partners S.A. (CNPSA) este o filială a Laurentis Energy Partners, care la rândul ei este o filială a Ontario Power Generation. Cu birouri în București și Cernavoda, CNPSA își desfășoară activitatea cu accent pe securitate nucleara, integritate, excelență, oameni și cetățenie.

Specializată în servicii de organizare a managementului de proiect (Project Management Organization – PMO) pentru retehnologizare nucleară, expertiza CNPSA garantează că proiectele nucleare complexe sunt finalizate la timp, în limitele bugetului, în condiții de siguranță și de înaltă calitate.

CNPSA oferă o suită completă de servicii de gestionare și livrare a proiectelor, inclusiv planificarea proiectului, inginerie, acordarea de licențe, pregătirea pentru exploatare și sprijin acordat operatorului.

Comments are closed.

X