Currently set to Index
Currently set to Follow

Adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unitatilor 3 și 4 de la CNE Cernavoda

2 iul.

Adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unitatilor 3 și 4 de la CNE Cernavoda

Comunicat de presă

 București, 2 iulie 2024

 

Nuclearelectrica anunță  adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Proiectul este gestionat de compania de proiect Energonuclear, deținută integral de Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN).

Punctul de vedere transmis pe 1 iulie 2024 reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, referitor la aspectele tehnice și de securitate nucleară ale proiectului. Conform Tratatului Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligația de a notifica Comisiei Europene investițiile planificate și de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Energonuclear a notificat Comisia în legătură cu proiectul Unităților 3 și 4 în luna mai 2023.

Punctul de vedere primit este rezultatul unor analize elaborate ale informațiilor furnizate de partea română, vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă și discuțiilor tehnice desfășurate pe o perioadă de 13 luni. Conform evaluării Comisiei, proiectul de finalizare a construcției Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom.

Acest punct de vedere pozitiv este însoțit de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte, care vizează aplicarea corespunzătoare a cadrului Euratom în implementarea și pe durata de viață a proiectului. Aceste recomandări vor fi implementate de către dezvoltatorul proiectului în etapele următoare.

Adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene reprezintă o confirmare a angajamentului nostru față de excelența tehnică și securitatea nucleară. Suntem încântați de acest progres semnificativ și avem încredere că proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă va contribui decisiv la securitatea energetică și sustenabilitatea României. Echipa Nuclearelectrica este pregătită să implementeze recomandările Comisiei și să avanseze cu succes în următoarele etape ale proiectului. De asemenea, mulțumim Ministerului Energiei pentru eforturile asidue de a accelera programul nuclear românesc, care include retehnologizarea Unității 1, proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă și construirea de reactoare modulare mici.” a declarat Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

Punctul de vedere pozitiv comunicat părții române reprezintă o etapă importantă în implementarea proiectului, atestând conformitatea cu cadrul comunitar în materie de securitate nucleară a tehnologiei CANDU 6 și a implementării sale la Cernavodă. Cu 4 unități nucleare în operare în România, se estimează evitarea emiterii a 20 milioane tone de CO2 anual și crearea a peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.

Comments are closed.

X