Currently set to Index
Currently set to Follow

Nuclearelectrica anunta ca a obtinut finantare de la BEI pentru proiectul Instalatiei de Detritiere (CTRF)

22 dec.

Nuclearelectrica anunta ca a obtinut finantare de la BEI pentru proiectul Instalatiei de Detritiere (CTRF)

Comunicat de presa

Nuclearelectrica anunță că a obținut finanțare de la BEI pentru proiectul Instalației de Detritiere (CTRF)

 

București, 22 Decembrie 2023

Societatea Națională Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă). CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire și din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecție sporită a mediului, publicului si a sănătății și securitatii ocupaționale a angajaților, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei.

Proiectul va spori securitatea radiologica a centralei electrice, va reduce și mai mult volumul deșeurilor radioactive, acordând prioritate sănătății angajaților și permițând reutilizarea agentului de răcire și a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreținerea regulată, retehnologizarea și, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai ușor, sigur și eficient.

Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, a declarat: „Acest proiect face parte din strategia noastra de investiții, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică națională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroși să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare și dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară

BEI finanțează proiecte de energie durabilă în întreaga lume și suntem bucuroși să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranță și economie circulară întreprinse de un operator cu experiență.” a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreședintele BEI.

Abordarea BEI cu privire la proiectele nucleare a fost definită în Criteriile sale de împrumut pentru energie din 2013 și a rămas neschimbată de atunci. Banca adoptă o abordare neutră din punct de vedere tehnologic, în conformitate cu obiectivul de decarbonizare al Uniunii Europene și cu obiectivele de asigurare a securității aprovizionării cu energie și a competitivității într-un mod durabil din punct de vedere al mediului, eficient din punct de vedere al costurilor, eficient, sigur și acceptabil din punct de vedere social.

 

Despre Nuclearelectrica

Societate Națională „Nuclearelectrica” SA (SNN) este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN deține doua sucursale: sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, și sucursala FCN Pitești, fabrica de combustibil nuclear. SNN a realizat ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

 

Despre BEI

BEI este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Acesta pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide în vederea atingerii obiectivelor politicii UE. BEI este activă în România de la începutul anilor 1990. Prin 180 de proiecte în valoare de 17,78 miliarde EUR până în prezent, a îmbunătățit coeziunea regională, infrastructura și serviciile de sănătate și a sprijinit IMM-urile.

 

 

Comments are closed.

X