Currently set to Index
Currently set to Follow

Proiectul Ciclului Integrat de Combustibil

CONTEXT

Acționarii SNN au aprobat prin Hotararea AGA nr. 5/25.04.2018, “Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă necesară producerii combustibilului nuclear”, implicit trecerea graduala de la achizitia de dioxid de uraniu (UO2) la achizitia de concentrat tehnic de uraniu (U3O8),  printre masuri fiind inclusă și identificarea unei soluții de asigurare a capacitatii de procesare/rafinare a concentratului tehnic de uraniu (U3O8), respectiv materia prima din care se obține pulberea sinterizabila de dioxid de uraniu (UO2) necesar fabricării fasciculelor de combustibil nuclear. Prin studii specifice și condiții optime de achiziționare a concentratului tehnic de uraniu, SNN a luat în considerare procesarea acestuia la Fabrica de la Feldioara prin preluarea liniei de procesare a concentratului tehnic de uraniu de catre SNN de la CNU.

 

DESCRIERE

Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) a finalizat preluarea liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Compania Nationala a Uraniului S.A. (“CNU”), Sucursala Feldioara  in data de 28 decembrie 2022.

Ca urmare a derularii unei analize de tip due diligence, SNN a identificat activele necesare pe care sa le integreze strategic in structura sa si astfel SNN, prin finalizarea acestei tranzactii, a integrat tot ciclul de fabricatie a combustibilului nuclear tip CANDU.

Prioritatea pentru SNN este asigurarea in permanenta a tuturor conditiilor si indeplinirea 100% a functiilor de securitate nucleara in procesele de operare si productie ale SNN, fie ca vorbim de productie de fascicule de combustibil, fie ca vorbim de productie de energie. Pe de alta parte, fiind unicul stat din Uniunea Europeana care opereaza unitati nucleare de tip CANDU si care detine si capacitati de fabricare a combustibilului nuclear de tip CANDU in acest sens, avem in vedere mentinerea ciclului integrat al combustibilului nuclear, in conformitate cu strategia României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat. Astfel, preluarea liniei de procesare a concentratului tehnic de uraniu (uzina E) de către SNN de la CNU și obținerea, in interiorul SNN, a dioxidului de uraniu, care urmează sa fie folosit de către Sucursala FCN Pitești (a SNN) la fabricarea combustibilului nuclear, contribuie la mentinerea ciclului nuclear integrat.

 

ETAPE DE REALIZARE

Obiectul tranzacției este format doar din active (terenuri, clădiri, construcții speciale, instalații, utilaje și echipamente).

Preluarea unor active ale Sucursalei Feldioara a fost structurata in doua etape disticte: Data semnarii contractului, etapa care a avut loc, conform raportului curent al SNN, in data de 18 martie 2021 si Data Finalizarii, data de 28 decembrie 2022. Intre cele doua etape au fost prevazute o serie de conditii prealabile care au fost agreate si indeplinite pentru a permite finalizarea tranzactiei. Astfel, la data semnarii s-au agreat termenii si conditiile generale ale tranzactiei si s-au stabilit conditiile prealabile, iar la data finalizarii s-a semnat contractul de vanzare-cumparare in forma autentica in baza termenilor si conditiilor stabilite la data semnarii.

Condițiile prealabile au în vedere, în principal, transmiterea și emiterea de către autoritățile competente a autorizațiilor, permiselor, avizelor necesare de transfer precum și clarificarea de catre CNU a unor aspecte care țin de asigurarea transferului de active.

 

EFECTE

Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităților de producție la nivelul SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și operarea în condiții optime a FCN Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare, și menținerea ciclului conbustibilului nuclear la nivel național, la un cost avantajos al tranzacției precum si reducerea dependentei de un singur furnizor.

X