Currently set to Index
Currently set to Follow

Proiectul Instalatiei de Detritiere

CONTEXT

Proiectul face parte din portofoliul de initiative ale SNN destinate implementarii consecvente a politicii generale a Societatii, respectiv preocuparii pentru mentinerea securitatii nucleare la cele mai inalte standarde, si imbunatatirea performatei de mediu. Proiectul reprezintă o concretizare la cel mai inalt nivel a preocupărilor continue de imbunatatire a performantei operationale si de mediu a CNE Cernavodă fiind conceput sa sustina dezvoltarea si operarea centralei pe termen lung, vizand reducerea costurilor operationale si imbunatatirea performatelor generale CNE Cernavoda, prin asigurarea tuturor masurilor rezonabile, posibile din punct de vedere tehnic si practiabile. Pe langa reducerea cantitatii de deseuri radioactive, proiectul contribuie la sustinerea comunitatii locale prin crearea de locuri de munca.

 

DESCRIERE

Instalatia va fi realizata la cel mai inalt nivel tehnologic mondial, pe baza rezultatelor cercetarilor efectuate la Institutul de Criogenie si Separari Izotopice de la Rm. Valcea si utilizand experienta castigata la proiectarea si exploatarea instalatiilor similare de la Darlington (Canada) si Wolsong (Coreea de Sud), aceasta urmand sa fie a treia instalatie de acest fel realizata in intreaga lume.

Implementarea proiectului va permite prin extragerea tritiului din apa grea si stocarea acestuia intr-o forma sigura intr-o instalatie dedicata, excluderea apei grele tritiate din categoria de deseuri radioactive, reducandu-se astfel semnificativ cantitatea deseurilor radioactive ramase de gestionat la sfarsitul duratei de viata operationala a celor doua reactoare.

Proiectul are la baza o strategie de implementare, actualizata de SNN in 2018, pe baza Studiului de Fezabilitate, aprobata prin Hotararea nr. 9/22.08.2018 a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.

Proiectul presupune finalizarea proiectarii instalatiei (proiectarea de detaliu), constructia instalatiei de detritiere, probele si verificarile in vederea punerii in functiune, punerea in functiune si o perioada de functionare de proba de 6 luni, urmata de intrarea instalatiei in exploatare comerciala, planificata pentru 2027.

 

ETAPE DE REALIZARE

  • Atribuirea contractului de executie (EPC) – 2023
  • Obtinerea autorizatiilor si inceperea lucrarilor de constructii-montaj – 2024
  • Punerea in functiune a instalatiei – 2025

 

COST ESTIMAT

254 milioane EURO*

 

STRUCTURA DE FINANTARE

TBD

 

EFECTE DE MEDIU

Proiectul este prietenos cu mediul inconjurator si reprezinta o concretizare a preocuparilor continue a CNE Cernavoda de imbunatatire a performantei de mediu, asigurand diminuarea evacuarilor de tritiu in efluenti, rezultand un impact pozitiv privind protectia populatiei si a mediului.

Extragerea tritiului din apa grea, va contribui la reducerea posibilelor evacuari de tritiu si va permite ca apa grea sa fie refolosita pe perioada nedeterminata, fara a deveni un deseu radioactiv. Tritiul recuperat din agentul de racire si moderator va fi procesat si stocat in conditii sigure pentru utilizari ulterioare. In plus, instalatia de detritiere va :avea un impact pozitiv pentru:

  • reducerea riscurilor de generare efluenti radioactivi si emisii de tritiu in mediu
  • minimizarea concentratiilor de tritiu din deseurile radioactive generate in incinta sistemelor nucleare care utilizeaza apa grea la CNE Cernavoda.

 

*Este necesara aprobarea AGA prealabil semnarii contractului.

X