Currently set to Index
Currently set to Follow

NuScale Power și RoPower anunță semnarea contractului pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare, Front-End Engineering and Design (FEED), pentru prima centrală SMR din România

4 ian.

NuScale Power și RoPower anunță semnarea contractului pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare, Front-End Engineering and Design (FEED), pentru prima centrală SMR din România

Comunicat de presă

NuScale Power și RoPower anunță semnarea contractului pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare,  Front-End Engineering and Design (FEED), pentru prima centrală SMR din România

 RoPower devine al doilea client al NuScale

 

București, 4 ianuarie 2023

 NuScale Power, LLC (NuScale) și compania românească RoPower Nuclear S.A. (RoPower), deținută în cote egale de S.N. Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SA, anunta semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) in data de 28 decembrie 2022, marcând un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Lucrările FEED pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești din România. Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Prezentată pentru prima dată de președintele Biden ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură și investiții globale în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referință între NuScale și Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică și de decarbonizare.

Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie și Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon„, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale. „Suntem încântați să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica și RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii pași practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România.”

Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale și să începem analiza aprofundată și planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doicești„, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica. „Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează dupa aproape patru ani de colaborare, cercetare și studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură și mai performantă tehnologie, precum și amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtășesc aceleași valori și angajamentul de a construi un viitor mai verde și mai sustenabil pentru generațiile următoare.”

Începerea acestei etape 1 de lucru urmează semnării în luna iunie 2022 a unui Memorandum de Ințelegere între NuScale și Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice și activități de autorizare și de obținere a licențelor pentru proiect.

 

Despre NuScale Power

 

NuScale Power (NYSE: SMR) este pregătită să satisfacă diversele nevoi energetice ale clienților din întreaga lume. A dezvoltat tehnologia nucleară a reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) pentru a furniza energie pentru producerea de energie electrică, încălzire urbană, desalinizare, producție de hidrogen la scară comercială și alte aplicații de căldură de proces. Revoluționarul NuScale Power Module™ (NPM), un reactor cu apă presurizată de mici dimensiuni și sigur, poate genera 77 de megawați de energie electrică (MWe) și poate fi adaptat pentru a satisface nevoile clienților. Centrala NuScale VOYGR™-12 cu 12 module este capabilă să genereze 924 MWe, iar NuScale oferă, de asemenea, centrale VOYGR-4 cu patru module (308 MWe) și VOYGR-6 cu șase module (462 MWe), precum și alte configurații în funcție de nevoile clienților.

Înființată în 2007, NuScale are sediul central în Portland, Oregon, și are birouri în Corvallis, Oregon, Rockville, Maryland, Charlotte, Carolina de Nord, Richland, Wash. și Londra, Marea Britanie. Pentru a afla mai multe, vizitați site-ul web al NuScale Power sau urmăriți-ne pe Twitter, Facebook, LinkedIn și Instagram.

 Despre Nuclearelectrica

Nuclearelectrica este producătorul de energie nucleară din România. Compania deține Centrala Nucleară Cernavoda, care operează cele două unități nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, care sunt două dintre cele mai performante unități din lume, și Fabrica de Combustibil Pitești, care produce fasciculele de combustibil, compania urmărind realizarea ciclului integrat al combustibilului. Pentru a sprijini securitatea energetică a României și obiectivul de decarbonizare, Nuclearelectrica și-a propus un plan de dezvoltare nucleară civilă care include retehnologizarea Unității 1, dezvoltarea a încă două unități CANDU și implementarea primului SMR din Europa.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producția totală de energie și cu 33% în producția totală de energie fără CO2 din România. Dezvoltarea acestor proiecte strategice va dubla contribuția Nuclearelectrica la 66% din producția de energie curată în România.

www.nuclearelectrica.ro

 

Contact media

Diane Hughes, vicepreședinte, Marketing și comunicare, NuScale Power

dhughes@nuscalepower.com

(C) (503) 270-9329

Ludmila Tones, director de comunicare și relații publice, Nuclearelecrica

Ludmila.Tones@nuclearelectrica.ro

0040-730044468

Comments are closed.

X