Nivele alarma

Gradul Unu – Urgenta pe Unitate

Aceasta situatie apare atunci cand la centrala are loc un incident care se limiteaza la o zona a instalatiei/centralei. Personalul centralei intreprinde actiunile necesare pentru aducerea instalatiei in stare sigura si pentru lichidarea urmarilor incidentului.

Conducerea centralei instiinteaza autoritatile locale, judetene si nationale.

Nu exista nici un pericol pentru populatie.

Gradul Doi – Urgenta pe Amplasament

Urgenta pe amplasament se declara atunci cand exista posibilitatea unei emisii accidentale de material radioactiv in exteriorul centralei, dar nu este necesar sa fie luate masuri imediate de protectie a populatiei.

Personalul centralei va desfasura activitatile prevazute in planul de interventie al centralei.

Conducerea centralei notifica prompt autoritatile locale, judetene si nationale si le transmite periodic informatii despre starea centralei, conditiile incidentului si prognozele radiologice.

Autoritatile locale, judetene si nationale vor intra in stare de alarmare.

Nu exista pericol imediat pentru populatie.

Gradul Trei – Urgenta generala

Urgenta generala este o situatie in care este posibil sa apara o emisie de material radioactiv care impune luarea unor masuri de protectie pentru populatie.

Conducerea centralei va anunta imediat autoritatile locale, judetene si nationale, furnizindu-le informatii exacte despre starea centralei, conditiile accidentului si prognoza radiologica (evaluarea dozelor care pot fi primite de populatie) si face recomandari privind masurile de protectie pentru populatie.

Autoritatile publice vor actiona conform planurilor proprii de interventie, activand fortele din subordine. Populatia va fi instiintata si va primi instructiuni in privinta masurilor de protectie pe care trebuie sa le intreprinda.

Cum veti fi alertati si informati?

In cazul unei urgente prima prioritate este aceea de a va informa despre ceea ce se intampla si ce masuri de precautie trebuie sa luati.

Veti fi anuntati asupra situatiei de urgenta de catre sirenele sistemului de alarmare, de masini ale politiei prevazute cu megafoane, sau prin vizita din casa in casa a personalului de interventie. Posturile nationale si locale de radio si televiziune vor transmite instructiuni pentru dumneavoastra.

Cand sunteti alertati, urmariti cu atentie si calmi instructiunile transmise prin radio si TV. Nu folositi telefonul daca nu este neaparat nevoie. Toate liniile telefonice sunt necesare organizatiei de urgenta.

X