Currently set to Index
Currently set to Follow

Pregatire si autorizare

Misiunea DPAP
Pregatim personalul in vederea asigurarii calificarilor si competentelor necesare pentru exploatarea centralei la standarde de excelenta.
Obiectiv general DPAP
Dezvoltarea profesionala a personalului prin pregatire specifica activitatii organizatiei, urmarind atat dobandirea de noi cunostinte, cat si dezvoltarea atitudinilor si abilitatilor necesare.

Prin pregatirea la standard de excelenta, prin dezvoltarea abilitatilor necesare si efortul sustinut al tuturor salariatilor, CNE Cernavoda isi indeplineste misiunea de a genera energie curata la standarde de excelenta.

Exigentele privind siguranta in industria nucleara au facut ca problematica factorului uman sa fie avuta in vedere la cresterea sigurantei instalatiei. De aceea, echipa de conducere a CNE Cernavoda pune accent pe intelegerea problemelor legate de interactiunea om – instalatie, pe imbunatatirea performantelor umane si pe pregatirea personalului. La CNE Cernavoda, resursa umana este primordiala si se acorda o atentie deosebita pregatirii adecvate a acesteia in vederea imbunatatirii continue a proceselor si programelor derulate in cadrul organizatiei, avand ca scop indeplinirea cu succes a misiunii si obiectivelor centralei.

Procesul de pregatire de la CNE Cernavoda este aliniat la standardele internationale de pregatire specifice industriei nucleare printr-o Abordare Sistematica a Pregatirii (ASP), metodologie recomandata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). Aceasta abordare ofera o progresie logica de la identificarea sarcinilor necesare indeplinirii unei activitati pana la implementarea si evaluarea instruirii. Adoptarea ASP de catre CNE Cernavoda asigura o pregatire eficienta a personalului, accentuand atat cunostintele tehnice si practice, cat si cele legate de comportamente si atitudini.

 

 

 

 

Departamentul de Pregatire si Autorizare Personal al CNE Cernavoda asigura inca din faza initiala a centralei (inceputul anilor 90), cerintele de pregatire ale personalului centralei. Prin procesul de angajare a personalului se urmareste selectarea acelor candidati cu experienta si calificare aplicabile domeniului nuclear, precum si a proaspetilor absolventi de liceu si de facultate. Dupa angajare, se incepe un program de pregatire initiala prin care se urmareste familiarizarea noilor angajati cu specificul industriei, organizatiei si al tehnologiei utilizate la CNE Cernavoda. Pregatirea personalului la CNE Cernavoda este orientata pe atributiile angajatilor din fiecare categorie de functii, asigurandu-se cunostintele si indemanarile necesare pentru a-si desfasura activitatea intr-un mod sigur si eficient.

In cadrul Departamentului Pregatire si Autorizare Personal sunt prezentate urmatoarele programe de pregatire:

 

 

 

 

Unele din programele mai sus mentionate sunt generice si sunt prezentate ca cerinte de pregatire pentru toate categoriile de functii din centrala, altele sunt programe departamentale si sunt specifice unei singure categorii de functii.

Scopul final al programelor de pregatire utilizand pricipiile ASP este de a forma personal in toate categoriile de functii cu competenta necesara pentru a exploata si intretine sigur, eficient si efectiv centrala nucleara.

Departamentul de Pregatire si Autorizare Personal este localizat la intrarea pe amplasamentul CNE Cernavoda, in Pavilionul 2. Cladirea include un Simulator Full-Scope al camerei de comanda principale alaturi de sali de clasa si laboratoare dotate cu cele mai moderne mijloace de pregatire.

 

X