Intrebari frecvente

In ce oras din Romania functioneaza prima centrala nucleara ?

Amplasamentul primei centrale nucleare din Romania a fost ales in regiunea Dobrogea, orasul Cernavoda.

De ce a fost necesara implementarea energeticii nucleare in Romania ?

Necesitatea diversificarii surselor de energie, independenta fata de importul de resurse energetice primare si modernizarea economiei, au fost factorii majori care au condus la implementarea energeticii nucleare in Romania.

Cum functioneaza o centrala nucleara ?

O centrala nucleara este o instalatie complexa de producere a energiei electrice din energie termica, obtinuta prin initierea si intretinerea unei reactii nucleare de fisiune controlata, in lant, proces realizat de reactorul nuclear.

Intr-un reactor nuclear caldura este produsa prin scindarea atomilor de uraniu din combustibilul nuclear. Atunci cand un atom este scindat in urma ciocnirii cu un neutron aflat in miscare, are loc o eliberare semnificativa de energie si emisia altor doi-trei neutroni. Aceasta este o reactie nucleara denumita reactie de fisiune. Daca neutronii eliberati in urma reactiei de fisiune sunt incetiniti (“moderati”), probabilitatea unei ciocniri atomice producatoare de caldura creste. In felul acesta se initiaza si se intretine reactia de fisiune in lant, care multiplica energia care se produce.

Caldura provenita de la un reactor nuclear este necesara pentru a transforma apa in abur. Aburul astfel obtinut roteste paletele unei turbine care pune in miscare generatorul producator de electricitate

Din ce an functioneaza prima centrala nucleara ?

Anul 1996 a marcat punerea in functiune a primei centrale nucleare destinata producerii de energie electrica.

Ce tip de reactor exista la CNE Cernavoda ?

Reactorul de la CNE Cernavoda este de tip CANDU 600-PHWR (CANadian Deuterium Uranium 600-Pressurized Heavy Water Reactor), ce utilizeaza apa grea drept moderator si agent de racire, iar combustibilul uraniul natural.

Care sunt argumentele care au stat la baza alegerii filierei de reactori tip CANDU?

Alegerea tehnologiei CANDU a avut in vedere:

  • Reputatia remarcabila, recunoscuta la nivel international pentru performantele atinse din punctul de vedere al sistemelor de securitate nucleara si protectie a mediului inconjurator (impact ecologic minim);
  • Realizarea independentei energetice a tarii (avand resurse proprii de uraniu natural –combustibil, apa grea – moderator si agent de racire, putand fi produsa in tara);
  • Posibilitatile industriei romanesti de a asimila in productie majoritatea echipamentelor necesare;
  • Amplasamentul centralei (structura geologica a solului, sursa de racire – canalul Dunare – Marea Neagra, gradul de seismicitate scazut al regiunii Dobrogea);
  • Vedere panoramica a santierului/ platformei cu focalizare pe Unitatea 1;
  • Livrarea in Sistemul Energetic National a 700 MW (reprezentand 10% din consumul energetic national);
  • Producerea energiei electrice in centrale nuclearoelectrice de tip CANDU permite realizarea unor costuri concurentiale in raport cu alte tehnologii, precum si trecerea la alte cicluri de combustibil in situatia cresterii pretului uraniului natural.

Cine asigura apa grea necesara functionarii reactorului de la CNE Cernavoda?

Fabrica de apa grea de la ROMAG – Drobeta Turnu Severin asigura apa grea necesara functionarii reactorului de la CNE Cernavoda. Aceasta intruneste toate calitatile cerute pentru utilizarea ei in reactoarele de tip CANDU, puritatea ei depasind 99,8% D2O.

Care este puterea reactorului de la CNE Cernavoda ?

Puterea electrica a reactorului este de 705,6 MW.

In ce consta siguranta de functionare a unui reactor tip CANDU ?

Sistemul CANDU se caracterizeaza prin performante deosebite in ceea ce priveste asigurarea securitatii nucleare.

Astfel, sistemele tehnologice in care are loc reactia de fisiune si generarea produselor radioactive sunt amplasate in interiorul unei constructii etanse din beton precomprimat (anvelopa reactorului). Reactorul CANDU este prevazut cu doua sisteme de securitate independente, capabile sa opreasca reactorul in orice conditii, iar volumul mare de apa rece aflat in vasul “calandria” si in structura care il inconjoara contribuie la micsorarea efectelor celor mai severe accidente.

Echipamentele montate in centrale indeplinesc conditii de calitate foarte severe. Avarierea unei componente nu pericliteaza functionarea sigura a centralei, deoarece toate componentele de control ale centralei sunt dublate. Aceasta inseamna ca daca o componenta functioneaza defectuos o alta ii va lua locul. Totodata, numeroase alte componente sunt triplate.

Ce este radiatia?

Radiatia este definita ca fiind emisia si propagarea in spatiu a unor unde electromagnetice sau a unor particule. Emisia este insotita de un transport de energie pe care, in contact cu materia, o cedeaza total sau partial acesteia. Radiatia poate lua forma particulelor alfa sau beta, razelor X sau gama numindu-se in general “radiatie ionizata”.

Ce reprezinta un microsievert?

1 microsievert (1µSv) este aproximativ:

  • 1/10 din doza primita intr-un zbor cu avionul cu reactie;
  • diferenta de doza primita din radiatia cosmica prin mutarea de la etajul intai la altul cu 20m mai sus (aproximativ etajul al saptelea);
  • 1/20 din doza medie la o singura radiografie pulmonara.

In ce consta pregatirea personalului centralei pentru situatii de urgenta ?

Angajatii centralei de la CNE Cernavoda participa periodic la un curs de baza, privind pregatirea pentru urgente si cel putin o data pe an participa si la exercitii de urgenta.

Aceasta pregatire are ca scop insusirea si exersarea cunostintelor si practicilor necesare realizarii functiilor acestora din cadrul organizarii pentru urgente.

Pentru a mentine si a evalua capabilitatea de rezolvare a evenimentelor neprevazute a persoanelor responsabile pentru raspunsul la urgente, la CNE Cernavoda s-a dezvoltat un program sistematic de exercitii. In fiecare trimestru personalul turei efectueaza exercitii partiale, scenariul acestora simuland toate tipurile de urgenta: radiologice, medicale, chimice si incendii. Anual, se programeaza un exercitiu de urgenta pe amplasament, in timpul normal de lucru, cu implicarea intregului personal de pe amplasament. Cel putin o data la trei ani se organizeaza un exercitiu general, care pe langa personalul centralei implica autoritatile publice si populatia din zona.

Aceste exercitii reprezinta atat o modalitate de a pune in practica cunostintele teoretice in domeniul raspunsului la urgenta ale personalului centralei, cat si un prilej de a verifica aplicabilitatea planului si a procedurilor de urgenta ale centralei.

Cat de sigura si de actuala este tehnologia nucleara adoptata de Romania?

Tehnologia nucleara de tip CANDU (CANadian Deuterium Uranium) utilizeaza uraniul natural si apa grea, dezvoltata de firma canadiana AECL (Atomic Energy of Canada Limited) si Romania pentru producerea electricitatii, este una din cele mai sigure tehnologii din lume. Performantele de securitate nucleara au fost confirmate pe plan mondial prin functionarea de-a lungul anilor a celor 33 de unitati nucleare de acest tip. Afirmatiile ca aceasta tehnologie este veche si ca nu a evoluat prea mult sau ca nu s-a schimbat fundamental sunt contrazise de imbunatatirile continue aduse proiectului si aplicate inclusiv Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda.

In acest context, trebuie remarcata o mare calitate a energeticii nucleare si anume capacitatea de autoperfectionare. In cele doar cinci decenii de existenta ale energeticii nucleare, generatiile de proiecte pentru centralele nucleare comerciale s-au succedat cu rapiditate, in prezent fiind in curs de realizare unitati din generatia a III-a, iar pe plansetele proiectantilor aflandu-se generatia a IV-a. Avand ca deviza “safety first” (accentual prioritar pe siguranta nucleara), progresele au vizat in special perfectionarea sistemelor de siguranta si securitate care, in mod implicit, au condus si la obtinerea unor importante efecte economice. Alaturi de noile sisteme de securitate pasiva si de punerea in practica a solutiilor de extindere a duratei de viata a unitatilor nucleare (de la 30 la 60 de ani), toate aceste preocupari si rezultate arata ca energetica nucleara evolueaza rapid spre atingerea EXCELENTEI in domeniu. CNE Cernavoda nu face exceptie!

Este scumpa energia electrica produsa de CNE Cernavoda?

Energia electrica produsa pe cale nucleara este una din cele mai ieftine comparativ cu celelalte tehnologii energetice.
In prezent, in UE costurile de productie pe diverse tehnologii energetice sunt cuprinse intre urmatoarele tehnologii:

– Hidro 10-20 USD/ MWh
– Nuclear 21-48 USD/ MWh
– Carbune 23-58 USD/ MWh
– Gaze 38-60 USD/ MWh
– Eolian 35-90 USD/ MWh

Calculele efectuate pentru internalizarea costurilor de mediu aferente inchiderii minelor, dezafectarii unitatilor nucleare, etc. au aratat ca in cazul centralelor nucleare acestea nu influenteaza semnificativ costurile de productie. Daca avem in vedere semnificativele progrese tehnologice realizate pe plan mondial in domeniul energeticii nucleare este evident ca aceste costuri vor fi reduse in viitorul apropiat.
Astfel, pe o piata dereglementata (concurentiala) consumatorii de energie vor opta natural in a alege forma de energie cea mai ieftina si sigura, printe care se afla si energia nucleara.

Cum contribuie energetica nucleara la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera?

Exclusa, doar din motive pur politice, din lista mecanismelor de dezvoltare curate, energetica nucleara este insa recunoscuta de toate forurile competente internationale, printe care si Consiliul Mondial al Energiei, ca facand parte din grupa tehnologiilor industriale “cu emisii zero”.

OECD (Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica) a publicat in anul 2005 valorile emisiilor de gaze cu efect de sera ale diverselor tehnologii energetice luand in considerare intreg lantul de la producerea materialelor si echipamentelor energetice si pana la constructia si exploatarea pe durata de viata a instalatiilor energetice. Aceste valori, in echivalent gCO2/kWh sunt urmatoarele:

– Carbune 360 – 380
– Petrol 250
– Gaze 200
– Solar (fotovoltaic) 80
– Hidro 60
– Biomasa 20
– Eolian 10
– Nuclear 5

Nici o sursa de energie nu trebuie idolatrizata, blamata sau exclusa pe motive arbitrare de a participa in competitiile directe de realizare a mixurilor energetice optime pentru fiecare tara sau regiune, functie de conditiile specifice energetice, economice si politice care sunt foarte diferite de la o zona la alta.

Cat de periculoasa este depozitarea deseurilor nucleare?

In 40 de ani, radioactivitatea deseurilor nucleare se reduce de 1000 de ori fata de cea masurata in momentul scoaterii din reactor.

La Cernavoda s-a pus in functiune un depozit intermediar de combustibil uzat, care poate adaposti pe o perioada de 50 de ani, in conditii de maxima siguranta, combustibilul uzat produs de functionarea in 30 de ani a doua unitati nucleare de tip CANDU 6. Anual, o asemenea unitate produce circa 100 de tone de combustibil uzat, al carui volum nu depaseste 10 mc.

Legat de problematica depozitarii pe termen lung a deseurilor nucleare, pe plan mondial s-au facut de asemenea progrese remarcabile, in sensul ca acestea urmeaza a fi retratate pentru diminuarea volumului, iar o mare parte reciclate chiar in instalatii pentru producerea electricitatii. Intrucat in combustibilul nuclear ars in primul ciclu in reactoarele cu apa usoara se regaseste 95% din energia sa potentiala, rezulta ca este incorect sa fie catalogat ca deseu.

Va asigura centrala nucleara de la Cernavoda independenta energetica a Romaniei?

La nivel global, resursele energetice sunt distribuite inegal. Exista tari exportatoare si altele consumatoare de energie. Mai mult, datorita continutului energetic diferit al importurilor si exporturilor de bunuri, intre state va exista intotdeauna un dezechilibru de schimb energetic. Deci, conceptul de independenta energetica a unei tari este un concept invechit si gresit, nefiind fezabila realizarea acestui deziderat. In prezent, in locul acestuia, se utilizeaza termenul de independenta energetica.

Gradul de dependenta fata de importurile de resurse energetice caracterizeaza securitatea in aprovizionarea cu resurse energetice a unei tari sau regiuni. Spre exemplu, in prezent, gradul de dependenta fata de resursele energetice externe a Uniunii Europene este de circa 50%. Intrucat prognoza pe termen mediu si lung indica cresterea acestui parametru catre 70%, strategia si politicele energetice elaborate si prezentate de UE in “GREEN PAPER” contin in principal masuri pentru contracararea acestei tendinte.

Prin valorificarea resurselor autohtone de combustibil nuclear (uranium natural) pentru producerea industriala de electricitate, energetica romaneasca asigura diversificarea surselor de energie si dovedeste ca poate furniza pe termen lung securitate in aprovizionarea cu resurse energetice a tarii, cat si a UE.

Contribuie energetica nucleara la exportul de energie in regiune?

Electricitatea care circula prin sistemul electroenergetic nu poate fi “filtrata” pentru a separa productia nucleara de cea convetionala sau de cea produsa de surse noi sau regenerabile. Intre statele invecinate in mod curent, pe baze comerciale, se fac schimburi de electricitate in primul rand pentru siguranta functionarii sistemelor electroenergetice. Principalul obiectiv al sectorului energetic romanesc este acoperirea consumului anual de electricitate si caldura pe intreg parcursul anului. In urma schimburilor de electricitate care au loc anual in sistemul electroenergetic interconectat european, efectuate prin contracte comerciale pe piata concurentiala, se constata ca Romania este un stat exportator net de electricitate in regiune.

Referitor la afirmatii de genul “Romania are supracapacitati de productie” sunt de facut urmatoarele clarificari. Multa lume confunda “capacitate” care reprezinta puterea instalata cu “energia capabila a fi produsa”, fara a tine seama de faptul ca fara combustibilii necesari (unii din import dupa cum s-a aratat) acesta energie nu poate fi produsa. Este de retinut si faptul ca unele din aceste capacitati reprezinta rezerve de functionare, obligatorii pentru securitatea sistemului electroenergetic national, iar altele sunt centrale vechi, neperformante economic si care urmeaza a fi scoase din uz.

Valorificand resursele interne de uraniu, capacitatile nucleare din Romania au avantajele de a nu depinde de importurile de combustibil si de a produce electricitate ieftina.

Asigura energetica nucleara suficiente locuri de munca?

Centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda nu este singurul obiectiv nuclear din Romania. Sectorul nuclear este mult mai larg, cuprinzand o infrastructura industriala extrem de complexa, care se intinde de-a lungul intregului ciclu de combustibil nuclear. Industria producatoare de echipamente si materiale (inclusiv combustibilul nuclear si apa grea), instrumentatie si control, constructia si montajul obiectivelor nucleare, managementul calitatii, suportul tehnic de cercetare-proiectare, intretinere, exploatare, educatie si invatamant, transfer de tehnologii, aplicatii in tehnica, medicina, agricultura, transporturi, controlul insectelor, siguranta, ingrasaminte si multe altele sunt principalele subdomenii legate de tehnologia nucleara.

Nucleul major, centrala nuclearoelectrica, atrage dupa sine toate aceste locuri de munca care necesita resurse umane bine formate, de calitate si corespunzator retribuite. Romania a avut sansa de a dezvolta pentru programul sau nuclear o puternica infrastructura industriala, cu mari posibilitati de dezvoltare tinand seama de planurile si obiectivele viitoare.

Reprezinta energetica nucleara o solutie in sprijinul dezvoltarii durabile?

In prezent, 16% din electricitatea produsa pe plan mondial este produsa de centralele nuclearoelectrice. Cele 440 de unitati nucleare, totalizand o capacitate instalata de 385 GW, au acumulat o experienta de exploatare de peste 10500 de anioreactoare. Performantele in continua crestere pe plan mondial confirma ca tehnologia nucleara este una din cele mai sigure, eficiente si curate tehnologii de producere industriala a electricitatii, intrunind astfel cerintele dezvoltarii durabile.

Dupa o lunga perioada de hibernare, indusa in domeniu in urma teribilului accident de la Cernobil, Finlanda a fost prima tara europeana care a decis la sfarsitul anului 2004 realizarea unei noi unitati nucleare la Olkiluoto, respectand toate canoanele cerute de legislatia in vigoare. Noua investitie beneficiaza de un proiect complet nou cu performante tehnico-economice si de securitate de exceptie: proiectul European Power Reactor (EPR), de 1600 MW, dezvoltat in comun de Franta si Germania. Exemplul este urmat la scurt timp de Franta, care a decis reluarea programului sau nuclear, prin realizare pana in 2012 a unui proiect EPR la Flamanville. Fata de situatia de stagnare de acum 3-4 ani, Guvernele din SUA, Marea Britanie, Republica Korea, China relanseaza importante programe pentru dezvoltarea energeticii nucleare, oferind nu numai sprijin politic, ci si financiar, prin acordarea unor importante inlesniri potentialilor investitori. Polonia a adus in dezbatere publica, in cadrul societatii civile au sprijinul membrilor FORATOM, necesitatea elaborarii si aprobarii in parlament a unui program national de energetica nucleara. Toate acestea sunt semnale evidente ca renasterea energeticii nucleare devine un fenomen real si cu tendinte de intensificare pe plan mondial.

Daca in prezent, Unitatea 1 de la Cernavoda, reprezentand 5,5% din capacitatea totala instalata in sistemul electroenergetic national, genereaza anual aproximativ 10% din totalul energiei electrice produse in tara, din 2007, prin intrarea in functiune a Unitatii 2 acest procent s-a ridicat la 18-20%. Alaturi de productia din hidrocentrale, incepand cu acel moment, peste 50% din electricitate va fi produsa in Romania din surse economice indigene, sigure si cu impact minim asupra mediului ambiant.

X