Introducere

Planul de Urgenta. Introducere.

Aceasta brosura contine informatii referitoare la planul de pregatire si interventie la urgente, in cazul unui accident la CNE Cernavoda. In eventualitatea unui accident, este posibila emisia de substante radioactive. Sistemele de protectie si securitate reduc probabilitatea unui accident, iar daca acesta ar avea totusi loc, emisiile de substante radioactive ar fi reduse la minimum. CNE Cernavoda si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “DOBROGEA” al Judetului Constanta au elaborat planuri detaliate de interventie in situatii de urgenta pentru a va proteja pe dumneavoastra si familia dumneavoastra in cazul unei avarii. Echipe de persoane cu experienta au fost pregatite sa puna in aplicare aceste planuri. Pregatirea personalului se desfasoara fara intrerupere iar planurile sunt testate cu regularitate.

Continutul acestui document trebuie cunoscut si discutat de toti membrii familiei dumneavoastra, astfel incat toti sa stie ce au de facut in cazul unui accident nuclear.

De ce este necesar un plan de interventie daca un accident este atat de putin probabil?

In societatea moderna trebuie sa se ia masuri de prevedere pentru toate situatiile de natura chimica, nucleara, calamitati naturale, cat si de alta natura, astfel ca in caz de accident sa existe siguranta ca se va face tot ce este posibil pentru a minimiza pagubele si pentru a evita ranirile. Acesta reprezinta principalul motiv al elaborarii planurilor de interventie si al existentei organizatiilor de protectie civila. Aceasta brosura isi propune sa va prezinte informatii utile numai pentru situatiile in care are loc un accident nuclear.

Ce este o urgenta nucleara?

O urgenta nucleara poate rezulta dintr-o emisie de radioactivitate de la o centrala nucleara in mediu, ceea ce poate afecta populatia care traieste in apropiere.

Aceasta nu inseamna, insa, ca este posibila o explozie nucleara sau pericolul producerii unei explozii nucleare. Reactorul nuclear folosit la Cernavoda este proiectat si construit astfel incat orice emisie in mediu sa poate fi anticipata cu cel putin cateva ore inainte de a se produce.

Astfel, timpul avut la dispozitie pentru informarea locuitorilor si asigurarea protectiei lor va fi suficient.

X