Cooperare internationala

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA)

Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) serveste ca for mondial inter-guvernamental pentru cooperarea stiintifica si tehnica in domeniul nuclear. AIEA incurajeaza folosirea energiei atomice de catre statele semnatare, oferindu-le asistenta tehnica necesara si punandu-le la dispozitie experti in domeniu, respectiv baza logistica necesara. Totodata AIEA supravegheaza ca energia atomica sa fie folosita in scopuri pasnice si nu militare. Ca agentie specializata din sistemul Natiunilor Unite, AIEA isi are sediul la Centrul International din Viena – Austria.

Compania pentru Energie Atomica din Canada (AECL)

Compania pentru Energie Atomica din Canada (AECL) este un mare furnizor de reactori nucleari energetici. AECL vinde reactorii energetici CANDU, reactorii de cercetare MAPLE si sistemul de stocare a combustibilului ars MACSTOR. AECL desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare intr-un domeniu larg si ofera servicii si produse nucleare clientilor din toata lumea.

Ansaldo Energia

Ansaldo Energia este unul din actorii importanti pe piata afacerilor din domeniul producerii de energie electrica asigurand o gama larga de produse si servicii. Ansaldo Energia are sediul central in Genova si face parte din grupul pentru tehnologie avansata Finmeccanica, proprietate comuna a investitorilor privati, Guvern si banci italiene. Este cel mai mare producator de centrale termoelectrice din Italia. Performantele companiei in domeniu sunt concretizate printr-o capacitate de peste 156.000 MW in 89 de tari. A finalizat mai mult de 1700 de proiecte din intreaga lume, oferind o gama larga de solutii. Compania este prezenta in Romania de peste 23 de ani.

Ansaldo Energia a fost implicata in constructia si punerea in functiune a Unitatii 1 a CNE Cernavoda si in prezent este de asemenea implicata in finalizarea Unitatii 2.

Compania de Electricitate Ontario (OPG)

Compania de Electricitate Ontario (OPG) este o firma din Ontario avand ca domeniu principal producerea si vanzarea de electricitate catre clientii din Ontario si din pietele interconectate.

FORATOM

FORATOM, este asociatia comerciala a industriei nucleare Europene ce promoveaza folosirea pasnica a energiei nucleare, actionand ca purtator de cuvant al industriei in discutiile de politica cu Institutiile Europene. FORATOM actioneaza pentru intarirea relatiilor dintre industrie si institutiile Europene, in special Parlamentul European si Comisia Europeana si are un rol important in comunicarea cu publicul.

Societatea Nucleara Europeana (ENS)

Obiectivul Societatii Nucleare Europene este acele de a promova si de a contribui la dezvoltarea stiintei si tehnologiei din domeniul folosirii pasnice a energiei nucleare prin toate mijloacele posibile.

Asociatia Nucleara Mondiala

Asociatia Nucleara Mondiala este o organizatie comerciala globala neguvernementala si non-profit care are ca obiectiv generarea energiei nucleare si toate aspectele ciclului combustibilului nuclear, inclusiv mineritul, conversia, imbogatirea, fabricarea combustibilului, fabricarea uzinelor, transportul si depozitarea finala in siguranta a combustibilului ars.

Femeile din Nuclear (WIN)

WIN este o asociatie mondiala a femeilor care lucreaza in domeniul energiei nucleare. Este condusa de un Presedinte si un Consiliu Director. Obiectivul WIN este de a contribui la informarea obiectiva a publicului asupra energiei nucleare.

WIN este o organizatie globala ce sprijina si incurajeaza femeile care lucreaza in industria nucleara. Este condusa de un Presedinte si un Consiliu Director.  Are in prezent 2500 de membri in 68 de tari. Obiectivul WIN este de a contribui la informarea obiectiva a publicului asupra energiei nucleare.

Agentia pentru Energie Nucleara

Agentia pentru Energia Nucleara (NEA) este o agentie specializata din cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), o organizatie interguvernamentala a tarilor industrializate cu sediul la Paris in Franta.

Comisia de Reglementari Nucleare a SUA

Comisia de Reglementari Nucleare (NRC) este o agentie independenta infiintata prin Legea de reorganizare a energiei din 1974 pentru a rglementa si controla utilizarea in scopuri civile a materialelor nucleare. Misiunea NRC este de a reglementa utilizarea pe plan national a subproduselor, surselor si materialelor nucleare speciale, in scopul de a asigura protectia corespunzatoare a sanatatii si securitatii publicului, asigurarea protectiei si securitatii si protectia mediului.

 Comisia Canadiana de Securitate Nucleara

Comisia Canadiana de Securitate Nucleara (CNSC) poate fi descrisa cel mai bine drept cainele de paza pentru folosirea energiei nucleare si a materialelor nucleare in Canada. Pe langa centralele nuclere si facilitatile nucleare de cercetare, CNCS controleaza numerosi alti utilizatori de materiale nucleare. Ca exemplu mentionam utilizarea radioizotopilor in tratamentul cancerului, exploatarea minelor de uraniu si a uzinelor de rafinare, folosirea surselor radioactive pentru explorari petrolifere si la instrumente precum cele de masurare a precipitatiilor. CNSC este o agentie independenta a Guvernului Canadei si functioneaza intr-o maniera transparenta. Functionarea ei este deschisa pentru controlul din partea publicului.

 Asociatia Mondiala a Operatorilor Nucleari

Asociatia Mondiala a Operatorilor Nucleari (WANO) este o asociatie a tuturor detinatorilor de centrale nucleare din lume. Ea faciliteaza schimbul de informatii in domeniul experientei de exploatare a centralelor nucleare, in acest fel membri WANO lucrand impreuna pentru realizarea celor mai inalte standarde in domeniul exploatarii centralelor nucleare in conditii de securitate nucleara si fiabilitate ridicate. Prin intermediul WANO toti detinatorii de centrale nucleare pot comunica si schimba informatii intre ei in mod deschis si cooperant. Acest mod de lucru permite fiecarui membru WANO sa beneficieze si sa invete din experienta celorlalti membri, sa se alinieze la cele mai bune practici mondiale in domeniu, toate avand ca scop final sporirea gradului de securitate in exploatarea centralelor nucleare pe care le detin.

 Grupul Detinatorilor de Sisteme CANDU (COG)

Grupul detinatorilor de sisteme CANDU este o corporatie privata, fara profit.

In prezent COG include 5 grupuri din Canada si 6 grupuri din Argentina, China, India, Korea, Pakistan si Romania. Activitatea COG este grupata in general pe baza unui program de reglementare, cercetare, intretinere, dezvoltare, asistenta tehnica, schimb de informatii intre membri.

X