Currently set to Index
Currently set to Follow

OPEX

Programele de schimb de informatii legate de experienta de exploatare

Schimbul de informatii intre membrii organizatiilor internationale din domeniul nuclear serveste pentru promovarea excelentei in atingerea obiectivelor de securitate, fiabilitate si productie ale centralelor membre, cat si suportul tehnic si organizatoric.

Organizatii internationale la care Societatea Nationala “Nuclearelectrica” SA este afiliata:

Institute of Nuclear Power Operations

INPO este o organizatie non-profit, cu sediul in Atlanta – SUA, care si-a mentinut aceeasi misiune fundamentala de cand a fost infiintata in 1979: “De a promova cele mai inalte niveluri de siguranta si fiabilitate – de a promova excelenta – in operarea centralelor nucleare comerciale.”

INPO a fost infiintata ca raspuns la accidentul de la centrala nucleara Three Mile Island – SUA. Viziunea INPO este “Stabilirea unui standard global in domeniul securitatii nucleare.

Cerem EXCELENTA de la noi insine si asteptam acelasi lucru si de la altii.” Viziunea reflecta in mod clar ca securitatea nucleara ramane o prioritate de top a Institutului si a membrilor sai. INPO depinde de sprijinul membrilor si participantilor sai, precum si de cooperarea cu alte organizatii din industrie pentru a-si realiza misiunea. Desi unele activitati si initiative ale acestor organizatii converg cu cele ale INPO, Institutul isi mentine independenta in raport cu orice membru sau organizatie suport.

 CANDU Owners Group

CANDU Owners Group (COG) reprezinta o organizatie la care sunt afiliati operatorii centralelor CANDU. Membrii acestei organizatii sunt societatile care detin in exploatare sau constructie centrale de tip CANDU, precum si furnizori de servicii si organizatii de proiectare (AECL) care participa in cadrul anumitor programe.

Misiunea COG este de a furniza un cadru pentru cooperare, asistenta mutuala si schimb de informatii in scopul unei dezvoltari sustinute si progreselor in operarea si intretinerea centralelor CANDU.

Viziunea acestei organizatii este de a fi recunoscuta drept un lider in identificarea si rezolvarea oricaror aspecte tehnologice legate de proiectul CANDU prin colaborarea membrilor, si de a reprezenta sursa primara preferitoare la informatiile relevante pentru exploatarea si performantele centralelor CANDU.

Programele principale ale COG sunt legate de schimbul de informatii de experienta de exploatare, suport tehnic si cercetare pentru centralelor membre.

World Association of Nuclear Operators

WANO este o organizatie internationala a operatorilor de centrale nucleare din toate filierele de centrale nucleare, care s-a constituit ca raspuns la accidentul de la Cernobyl. WANO este o organizatie non-profit independenta sustinuta de membrii sai care functioneaza in cadrul a patru centre regionale – Atanta, Paris, Tokio si Moscova, avand un centru de coordonare la Londra.

Programele WANO promoveaza cele mai inalte standarde de securitate si fiabilitate in operarea centralelor nucleare. Prin intermediul WANO, centralele nucleare, atat individual cat si in mod colectiv, isi imbunatatesc continuu calitatea in operare prin aderarea la misiunea WANO “de a maximiza securitatea nucleara si fiabilitatea in operarea centralelor nucleare prin schimbul de informatii si incurajarea comunicarii, comparatiei si emulatiei intre membrii sai “.

Programele WANO se desfasoara in domeniul schimbului de informatii, indicatorilor de performanta, si suport tehnic pentru membri. WANO organizeaza si desfasoara vizite colegiale la toate centralele membre pentru evaluarea globala a activitatii acestora.

X