Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si mediului – septembrie 2016

10 Nov

Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si mediului – septembrie 2016

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI
  • Doza este o măsură a efectului radiaţiilor asupra organismelor vii, proporţională cu raportul dintre energia cedată de radiaţiile ionizate şi masa corpului iradiat. Se măsoară în Sievert [Sv], cu submultiplul miliSievert [mSv].
  • Limita de doză legală, stabilită prin normele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare pe care o persoană din populaţie poate să o încaseze din activităţile nucleare efectuate de către om este de 1mSv/ an.
  • Organismul omului este supus iradierii externe din surse naturale, contribuţia cea mai importantă având-o materialele radioactive din sol şi radiaţia cosmică. Conform Raportului UNSCEAR (Comitetul Ştiinţific al Naţiunilor Unite pentru Efectele Radiaţiilor Atomice) din anul 2000 iradierea externă din surse naturale în România este cuprinsă între 0,135 şi 1,92 mSv/ trimestru.
  • Grupul Critic este un grup ipotetic format de persoanele din public care pot primi cele mai mari doze din cauza funcţionării unui obiectiv nuclear. În acest caz s-a considerat un grup, care ar locui chiar la limita zonei de excludere, ar consuma apă din Dunăre, lapte provenind de la ferme amplasate în aceeaşi zonă, produse alimentare din gospodăriile proprii sau ferme locale, peşte din Dunăre.

Limita autorizată pentru o persoană din grupul critic la CNE Cernavodă cu două unităţi este de 0,2mSv/an. Evaluarea dozei pentru o persoană din grupul critic (grupul cu expunere maximă) se face pe baza măsurării emisiilor de substanţe radioactive lichide şi gazoase în mediu.

DOZE PENTRU POPULAŢIE CA REZULTAT AL EXPLOATĂRII CNE CERNAVODĂ U1 şi U2

  • Doza datorată emisiilor de efluenţi radioactivi pentru o persoană din grupul critic în luna septembrie 2016 este de 000404 mSv.

Contribuţiile efluenţilor gazoşi şi lichizi în luna septembrie sunt:

  • 0.000385 mSv din efluenţi gazoşi;
  • 0.000019 mSv din efluenţi lichizi.

Doza cumulată în anul 2016 pentru cele două unităţi este de 0.00418 mSv

RADIOACTIVITATEA APEI FREATICE DE PE AMPLASAMENT
  • Pentru probele de apă freatică analizate în luna septembrie 2016, analizele prin spectrometrie gamma nu au detectat prezenţa radioactivităţii artificiale.
  • Concentraţia de tritiu a fost sub Limita de Detecţie.

În probele de apă din forajele de control de pe platforma DICA, precum şi în cele de pe platforma depozitului intermediar DIDR, nu a fost detectată radioactivitate gama artificială peste limitele de detecţie.

DOZE PENTRU POPULAŢIE DIN FONDUL NATURAL (doze externe) – raportare trimestrială

Doza externă provenită din fondul natural, măsurată în trimestrul III al anului 2016, a fost de 0.186 mSv şi se încadrează în limitele normale în care variază iradierea externă naturală în România conform datelor furnizate de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului. În luna septembrie 2016 doza pentru o persoană din grupul critic cauzată de emisiile radioactive de la CNE Cernavodă a fost de aproximativ 153 ori mai mică decât doza lunară medie provenită din fondul natural.

VIZITA PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI LA CNE CERNAVODĂ

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis a vizitat în data de 18 octombrie 2016 centrala nucleară, unde a avut discuţii cu managementul Nuclearelectrica şi CNE Cernavodă. Vizita a cuprins discuţii privind rezultatele şi preocupările SN Nuclearelectrica/ CNE Cernavodă, vizita la camera de comandă principală, urmată de conferinţă de presă, discuții cu angajații centralei și declarații.

 

Vizita șefului statului a avut loc în contextul în care, se împlinesc 20 de ani de exploatare comercială aUnității 1 de la Cernavodă și faptul că la finalul anului trecut centrala a primit calificativul de excelență nucleară în semn de recunoaștere a comportamentelor și performanțelor de clasă mondială.

Din declaraţiile Preşedintelui României menționăm:

Lucrurile au evaluat foarte bine. În 2007 s-a dat în folosinţă a doua unitate, iar pentru România în ziua de astăzi este o mândrie că sunteţi dintre cei cinci cei mai buni din lume care au atins un nivel de siguranţă şi fiabilitate, care se situează net despura mediei şi clar înspre vârf. În acest sens, subliniez că trebuie să fim foarte conştienţi că România are un potenţial enorm în momentul de faţă în zona energetică. Avem centrala nucleară – astăzi sunteţi pe locul I – avem producătorii clasici de energie, avem resurse importante: gaze naturale şi petrol. Toate acestea creează României oportunităţi speciale şi, cu siguranţă, şi probleme specifice. Tocmai de asta este foarte important să acţionăm în continuare foarte inteligent.

Suntem aproape independeţi energetic. Ne situăm pe locul trei în Europa la acest capitol. Însă acest lucru nu se păstrează de la sine. Este nevoie de o strategie bine făcută şi bine gândită în sectorul energetic. Rolul CNE Cernavodă trebuie să fie unul extrem de important. Se lucrează, în prezent, la nivelul Guvernului, la strategia pentru 2016-2030.

Avem în plan dezvoltarea unităţilor 3 şi 4. În Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a discutat această chestiune şi am stabilit că investiţiile în unităţile 3 şi 4 reprezintă investiţii strategice de importanţă naţională. În momentul de faţă furnizaţi 20% din energia electrică, poate ar fi bine să mergem către 30%.

Este important ca astfel de modele de succes să fie cunoscute, întreţinute şi să fie ajutate în dezvoltare, nu prin metode banale de ajutor de stat, ci prin metode inteligente de ajutor din partea statului, creând un cadru care vă permite dezvoltarea, un cadru nu doar legislativ, ci de înţelegere mai largă. Este nevoie de viziune. Sper ca, împreună cu politicienii, să găsim cele mai bune căi pentru a crea această strategie care păstrează România în vârf.”

 

14705781_344277185922555_2563208224133834074_n

Comments are closed.

X