Programul de Supraveghere a Efluentilor si Mediului – Februarie 2008

4 Apr

Programul de Supraveghere a Efluentilor si Mediului – Februarie 2008

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

  • Doza este o masura a efectului radiatiilor asupra organismelor vii, proportionala cu raportul dintre energia cedata de radiatiile ionizate si masa corpului iradiat. Se masoara in Sievert (Sv).
  • Limita de doza legala, stabilita prin normele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare pe care o persoana din populatie poate sa o incaseze din activitatile nucleare efectuate de catre om este de 1 mSv/ an adica 0,001 Sv/an.
  • Organismul omului este supus iradierii externe din surse naturale, contributia cea mai importanta avand-o materialele radioactive din sol si radiatia cosmica. Conform Raportului UNSCEAR (Comitetul Stiintific al Natiunilor Unite pentru Efectele Radiatiilor Atomice) din anul 2000 iradierea externa din surse naturale in Romania este cuprinsa intre 0,135 si 1,92 mSv/trimestru (0,00192 Sv/trimestru)
  • Grupul Critic este un grup ipotetic format de persoanele din public care pot primi cele mai mari doze datorita functionarii unui obiectiv nuclear. In acest caz s-a considerat un grup, care ar locui chiar la limita zonei de excludere, ar consuma apa din Dunare, lapte provenind de la ferme amplasate in aceeasi zona, produse alimentare din gospodariile proprii sau ferme locale, peste din Dunare.
  • Limita autorizata pentru o persoana din grupul critic la CNE Cernavoda cu doua unitati este de 0,2 mSv/an. Evaluarea dozei pentru o persoana din grupul critic, (grupul cu expunere maxima) se face pe baza masurarii emisiilor de substante radioactive lichide si gazoase in mediu.

 DOZE PENTRU POPULATIE CA REZULTAT AL EXPLOATARII CNE CERNAVODA U1 si U2

  • Doza datorata emisiilor de efluenti radioactivi pentru o persoana din grupul critic in luna Februarie 2008 este de 0.00037 mSv. Contributiile efluentilor gazosi si lichizi in luna ianuarie sunt:
    • 0.00036 mSv din efluenti gazosi;
    • 0.00001 mSv din efluenti lichizi.

DOZE PENTRU POPULATIE DIN FONDUL NATURAL (doze externe) – raportare trimestriala

  • Doza externa provenita din fondul natural, masurata in trimestrul IV al anului 2007, a fost de 0.168  mSv/ trimestru si se incadreaza in intervalul in care variaza iradierea externa naturala in Romania (0,135 – 1,92 mSv/trimestru). Doza lunara medie provenita din fondul natural este de aproximativ 45 de ori mai mare decat doza lunara pentru o persoana din grupul critic cauzata de emisiile radioactive de la CNE Cernavoda.

Reprezinta energia nucleara cea mai buna alegere pentru mediul înconjurator?

Producerea de energie presupune un consum de materiale care contin energie si care, din acest motiv, se numesc surse primare de energie. Carbunele, petrolul, gazul natural, caderile de apa, uraniul reprezinta principalele surse primare ale energiei cunoscute si explorate în zilele noastre.

Energia electrica reprezinta o sursa secundara de energie si o putem obtine pe mai multe cai: prin scindarea atomilor de uraniu – energie nucleara, prin arderea combustibililor fosili: carbune, petrol, gaze naturale si prin utilizarea caderilor de apa.

Combustibil Energie electrica produsa
1 kg lemn 1 kwh
1 kg carbune 3 kwh
1 kg petrol 4 kwh
1 kg uraniu 50.000kwh sau
3.500.000 kwh (reprocesare)

 

O sursa de energie primara eficienta este energia nucleara obtinuta prin fisiunea atomilor de uraniu. Aceasta este o sursa sigura si foarte economica si reprezinta o solutie de prezent si viitor, o solutie de încredere, capabila sa acopere nevoile noastre viitoare de electricitate.

De asemenea, un pericol real pentru lacurile si padurile noastre este „ploaia acida” cauzata de eliberarile de dioxid de sulf si a gazelor acide rezultate în urma arderii carbunelui.
În cazul energiei nucleare nu exista arderi si nici emisii gazoase nedorite în atmosfera de tipul celor mentionate pâna acum; asadar nu avem „efect de sera” si nici „ploaie acida”. Într-un cuvânt, nu exista poluare.

În prezent, în lume circa 17,5% din energia electrica o datoram energiei nucleare. Daca aceeasi cantitate de energie ar proveni de la centralele cu combustibili fosili dotate cu echipamente de foarte buna calitate, atunci, anual   s-ar înregistra în atmosfera mai mult de 1,5 milioane tone de dioxid de carbon, 2 milioane tone de bioxid de sulf si 1 milion tone de bioxid de azot.

Dincolo de aspectele economice care o situeaza înaintea celorlalte surse de energie, energia nucleara pare a avea un avantaj remarcabil si anume acela ca reprezinta o sursa „curata” de energie. Arderea combustibililor fosili si în special a carbunelui conduce la puternice degajari de dioxid de carbon. În plus, efectul de sera este amplificat de reducerea masiva a zonelor împadurite ale globului pamântesc, fiind cunoscut rolul padurilor în absorbtia dioxidului de carbon. Cresterea temperaturii poate conduce la topirea calotelor de gheata,  producându-se inundatii majore ce ar afecta zone puternic populate.

Aceasta comparatie este revelatoare pentru aspectul „curat” al energiei nucleare.

În plus, cantitatea de combustibil necesara unei centrale nucleare este mult redusa fata de cea solicitata în centralele termice clasice; exploatarea zacamintelor de carbune de suprafata conduce la decopertari masive, cu un impact ecologic deosebit.

De asemenea, cantitatile de radioactivitate eliberate sunt extrem de mici ceea ce înseamna pentru populatie o doza încasata mai mica de 2% din nivelul natural de radioactivitate.

In graficul alaturat puteti vedea care sunt nivelurile expunerii la radiatii pentru lucratorii din centralele de producere a energiei nucleare.

Comments are closed.

X