Punctul de vedere al SN Nuclearelectrica SA fata de comunicatul domnului Virgil Popescu

7 dec.

Punctul de vedere al SN Nuclearelectrica SA fata de comunicatul domnului Virgil Popescu

Punctul de vedere al SN Nuclearelectrica SA fata de comunicatul domnului Virgil Popescu

 

 

Bucuresti, 7 decembrie 2017

 

Fata de afirmatiile domnului Virgil Popescu, Nuclearelectrica face urmatoarele precizari:

Din punct de vedere tehnic, in cazul unui reactor nuclear, este efectiv imposibil sa anunti anticipat oprirea “fortata” a reactorului in cazul in care cauza, asa cum sustine domnul Virgil Popescu, ar fi una “fortata”.

Exista o diferenta clara intre opririle controlate si anuntate de companie, asa cum este cazul celei anuntate in data de 06.12.2017, si opririle care apar ca urmare a declansarii automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea reactorului de la Sistemul Energetic National. Acestea din urma, pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat. In acest caz, similar unor opriri neplanificate, comunicate in trecut de SNN, compania anunta desincronizarea automata a reactorului de la SEN, nu oprirea controlata, cum s-a intamplat in data de 06.12.2017.

In cazul opririi programate pentru seara zilei de 07.12.2017, asa cum a fost anuntat de catre companie in data de 06.12.2017, este vorba de o oprire controlata, vizand  diverse activitati de testare si eventuale remedieri care fac parte din programul de mentenanta pro-activa. Aceste activitati de testare si eventuale remedieri includ lucrari de intretinere preventiva la sistemul de excitatie a generatorului electric, verificari calibrari, inlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea si remedierea sistemului mecanic al masinii de incarcat-descarcat combustibil.

Asadar, cum rezulta din activitatile de testare si control mentionate mai sus, pregatite si anuntate anterior opririi efective, este exclusa ipoteza unei opriri “fortate”.

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a fost anuntata cu privire la deconectarea programata a Unitatii 2 CNE Cernavoda si a programului de activitati.

Mai mult, perioada opririi controlate este gandita in asa fel incat sa nu afecteze Sistemul Energetic National.

In acest sens, compania se detaseaza de orice initiativa de asociere cu orice activitate politica si solicita respectarea statutului de entitate economica, integral responsabila de gestionarea activitatilor nucleare aferente operarii in conditii de securitate nucleara a celor doua reactoare.

Biroul de presa

SN Nuclearelectrica SA

Comments are closed.

X