Exercitiu National de Urgenta Valahia 2016

22 sept.

Exercitiu National de Urgenta Valahia 2016

COMUNICAT DE PRESA

 

Comisia Nationala pentru Activitati Nucleare („CNCAN”) va coordona impreuna cu Societatea Nationala Nuclearelectrica SA („SNN”) si autoritatile guvernamentale implicate in gestionarea situatiilor de urgenta un exercitiu national de raspuns la urgenta nucleara, in perioada 4-6 octombrie 2016, denumit Exerciţiul Valahia 2016.

Obiectivele Exercitiului Valahia 2016 au in vedere:

  • Testarea planurilor de raspuns la urgenta nucleara si radiologica si a interfetelor dintre organizatiile de raspuns la urgente;
  • Testarea relatiilor si instrumentelor de cooperare (ex. protocoale, proceduri de raspuns, etc) ale organizatiilor participante precum si modul de implementare a acestora;
  • Testarea atributiilor, responsabilitatilor, capacitatilor organizatiilor participante precum si integrarea lor in Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta;
  • Identificarea celor mai bune practici actuale, identificarea deficientelor si a ariilor care necesita imbunatatiri.

Pregatirea pentru situatii de urgenta reprezinta o practica standard in domeniul nuclear. Exercitiile de raspuns la urgenta nucleara sunt realizate in mod frecvent de catre operatorii de centrale nucleare si organele de reglementare, cu implicarea autoritatilor locale si nationale responsabile, in scopul imbunatatirii continue a raspunsului la urgenta, informarii corecte a publicului si asigurarii tuturor masurilor de protectie in cazul putin probabil al unei urgente.

In cadul exercitiului Valahia 2016 va fi simulata o urgenta nucleara determinata de un cumul de factori interni (urgenta tehnica pe unitate) si externi (evenimente naturale majore), cu escaladare graduala pe perioada de desfasurare a exercitiului, pe baza unui scenariu confidential, in scopul testarii integrate a raspunsului la urgenta al tuturor institutiilor implicate.  Exercitiul si raspunsul autoritatilor locale si centrale implicate in derularea acestuia vor fi evaluate de o echipa de experti internationali pe baza unor criterii de evaluare aplicabile la nivel national si international in astfel de testari.

Urmatoarele functii principale de raspuns vor fi evaluate, functii pentru care coordonarea interinstitutionala joaca un rol major in atingerea criteriilor de succes:

  • Fluxul informational de notificare si fluxul operational;
  • Protectia populatiei si a lucratorilor;
  • Schimbul de date stiintifice/tehnice;
  • Asigurarea eficientei raspunsului medical;
  • Coordonarea organizatiilor in procesul de comunicare si informare.

Organizatiile implicate in exercitiul Valahia 2016 sunt: CNCAN, SNN, Primaria Cernavoda, Prefectura Constanta, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Spitalul de Urgenta Bucuresti si Centrul Operational de Comanda al Guvernului.

Scopul acestui exercitiu este in primul rand sa ne arate vulnerabilitatile aferente capacitatii de raspuns national in cazul unei urgente radiologice. Ne dorim ca in urma derularii acestui exercitiu sa testam in mod concret capabilitatile de raspuns ale institutiilor cu atributii si responsabilitati in gestionarea situatiilor de urgenta la nivel national. Vrem sa imbunatatim capacitatea de raspuns, procedurile, cooperarea dintre institutii, fluxul operational si informational”, a declarat dl. Secretar de stat Raed Arafat.

 „Securitatea nucleara este prioritatea absoluta a Nuclearelectrica. Corelat, simularea unor astfel de exercitii este o practica comuna la nivel international in industria nucleara si reprezinta una dintre cele mai eficiente posibilitati de testare a gestionarii unei eventuale urgente nucleare. Scopul acestui exercitiu este imbunatatirea continua a raspunsului integrat la urgenta, verificarea procedurilor interne, dar mai ales a interoperabilitatii la nivel central. Niciun reactor CANDU, la nivel global,  nu s-a confruntat vreodata cu evenimente care sa puna in pericol personalul, populatia sau mediul inconjurator, fiind unele dintre cele mai sigure si robuste reactoare nucleare din lume, insa astfel de testari sunt parte integranta a procesului de verificare si imbunatatire. Nuclearelectrica va juca un rol activ in exercitiu, prin implicarea atat a Centrelor de Control al Urgentei de pe Amplasament si din afara amplasamentului, cat si a sediului central in vederea testarii fluxului informational. Excelenta in operare se mentine si se bazeaza in egala masura si pe testarea periodica a procedurilor si planurilor de raspuns interne, pe testarea comunicarii si informarii constante a populatiei si a  entitatilor implicate, atitudine interogativa si perfectionare continua. Toate acestea sunt pentru noi un mod de lucru standard” a declarat Daniela Lulache, Director General SNN.

In cazul unei urgente nucleare, rolul CNCAN, in calitate de autoritate de reglementare, este de a asigura controlul activitatilor nucleare in orice context si de a implementa masurile aferente in conformitate cu responsabilitatile institutiei si legislatie. Organizarea exercitiului Valahia 2016 reprezinta un proces firesc de testare directa a capabilitatilor CNCAN, de observare a gradului de corelare si functionalitate al raspunsului integrat la nivel national, de evaluare in timpul si post-exercitiu a tuturor parametrilor testati si de a propune masuri corective, daca este cazul. Acesta este un mod de lucru specific tuturor reglementatorilor si o masura eficienta de control si evaluare pro-activa. Ne intereseaza sa obtinem date relevante si obiective pe baza carora sa putem imbunatati continuu. Eficienta reglementatorului consta in diagnosticare corecta intr-o maniera pro-activa” a declarat Gabril Petre, Presedinte CNCAN.

Exercițiul Valahia 2016 este parte a programului international Norway Grants al Guvernului Norvegian, în cooperare cu Autoritatea Norvegiană pentru Radioprotecție.

Pe perioada de desfasurare a exercitiului, presa va avea acces in zonele publice din Cernavoda. Conform legislatiei in vigoare (art. 105, 183 alin (1) si (2) si 186 din HG 585/2002), accesul reprezentantilor media pe amplasamentul CNE Cernavoda in vederea fotografierii si/sau filmarii se poate realiza numai cu aprobare prealabila a ORNISS.

Comments are closed.

X