Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si mediului – august 2014

15 sept.

Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si mediului – august 2014

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

  • Doza este o măsură a efectului radiaţiilor asupra organismelor vii, proporţională cu raportul dintre energia cedată de radiaţiile ionizate şi masa corpului iradiat. Se măsoară în Sievert (Sv).
  • Limita de doză legală, stabilită prin normele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare pe care o persoană din populaţie poate să o încaseze din activităţile nucleare efectuate de către om este de 1mSv/ an, adică 0,001Sv/ an.
  • Organismul omului este supus iradierii externe din surse naturale, contribuţia cea mai importantă având-o materialele radioactive din sol şi radiaţia cosmică. Conform Raportului UNSCEAR (Comitetul Ştiinţific al Naţiunilor Unite pentru Efectele Radiaţiilor Atomice) din anul 2000 iradierea externă din surse naturale în România este cuprinsă între 0,135 şi 1,92 mSv/ trimestru (0,00192 Sv/ trimestru).
  • Grupul Critic este un grup ipotetic format de persoanele din public care pot primi cele mai mari doze din cauza funcţionării unui obiectiv nuclear. În acest caz s-a considerat un grup, care ar locui chiar la limita zonei de excludere, ar consuma apă din Dunăre, lapte provenind de la ferme amplasate în aceeaşi zonă, produse alimentare din gospodăriile proprii sau ferme locale, peşte din Dunăre.

Limita autorizată pentru o persoană din grupul critic la CNE Cernavodă cu două unităţi este de 0,2mSv/an. Evaluarea dozei pentru o persoană din grupul critic (grupul cu expunere maximă) se face pe baza măsurării emisiilor de substanţe radioactive lichide şi gazoase în mediu.

REZULTATE OBŢINUTE DIN PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE A EFLUENŢILOR ŞI MEDIULUI 

DOZE PENTRU POPULAŢIE CA REZULTAT AL EXPLOATĂRII  CNE CERNAVODĂ U1 şi U2

  • Doza datorată emisiilor de efluenţi radioactivi pentru o persoană din grupul critic în luna august 2014 este de0.000713mSv.

       Contribuţiile efluenţilor gazoşi şi lichizi în luna august sunt:

–      0.000705mSv din efluenţi gazoşi;

–      0.000008 mSv din efluenţi lichizi.

Doza cumulată înanul 2014 pentru cele două unităţi este de 0.004618 mSv.

RADIOACTIVITATEA APEI FREATICE DE PE AMPLASAMENT

  • Pentru probele de apă freatică analizate în luna august,analizele prin spectrometrie gamma nu au detectat prezenţa radioactivităţii artificiale;
  • Concentraţia de tritiu a fost sub Limita de Detecţie de 2.5 Bq/ l.

În probele de apă din forajele de control de pe platforma DICA, precum şi în cele de pe platforma depozitului intermediar DIDR, nu a fost detectată radioactivitate gama artificială peste limitele de detecţie.

DOZE PENTRU POPULAŢIE DIN FONDUL NATURAL (doze externe) – raportare trimestrială

Doza externă provenită din fondul natural, măsurată în trimestrul II al anului 2014, a fost de 0.162 mSv şi se încadrează în limitele normale în care variază iradierea externă naturală în România conform datelor furnizate de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului. În luna august doza pentru o persoană din grupul critic cauzată de emisiile radioactive de la CNE Cernavodă a fost de aproximativ 76 ori mai mică decât doza lunară medie provenită din fondul natural.

RADIATIILE NUCLEARE

In univers, majoritatea atomilor care compun elementele chimice sunt stabili. Cei mai stabili sunt cei care contin un “numar magic” de neutroni (2, 8, 20, 50, 82, 126) sau de protoni (2, 8, 20, 50, 82). Aceasta proprietate de stabilitate deosebita se explica prin existenta unor “invelisuri” nucleonice complete. Atunci cand excesul de neutroni din nucleu depaseste o anumita limita, nucleul devine instabil. Depasirea starii de instabilitate se poate realiza prin dezintegrari radioactive succesive si emiterea unor radiatii nucleare. Deci, radiatiile nucleare sunt emisii de particule elementare sa unde electromagnetice care se propaga in spatiu, fiind insotite de o energie pe care o cedeaza total sau partial materiei cu care intra in contact.

Materialele care emit astfel de radiatii sunt denumite materiale radioactive. Proprietatea nucleelor de a se dezintegra spontan, prin emisia unor radiatii, se numeste radioactivitate nucleara. Prin bombardarea unor nuclee stabile cu neutroni sau alte particule se obtine radioactivitatea artificiala.

Principalele tipuri de radiatii ionizate intalnite in natura, in centralele nucleare sau utilizate in domeniul medical sunt Alfa, Beta, Gamma, neutroni si raze X.

MASURAREA RADIOACTIVITATII

Activitatea: este o masura care caracterizeaza intensitatea unei surse si exprima numarul de dezintegrari produse in timp de o secunda. Se masoara in: 1Bq (becquerel) = 1 dezintegrare/secunda; 1Ci (Curie) = 3,7 x 10 la puterea 10 Bq

Echivalent doza: reprezinta masura efectului radiatiilor asupra organismului. Se masoara in Sv (Sievert); 1 rem = 0.01 Sv

IRADIEREA NATURALA SI ARTIFICIALA

O persoana care locuieste in Romania primeste in medie, datorita surselor naturale de radiatie, un echivalent de doza de 2,4 mSv/an care se compune din:

– radiatie cosmica : 0,35mSv/an
– radiatie gamma terestra : 0,39mSv/an
– radioactivitate naturala din organism : 1,66mSv/an
– Total : 2,4mSv/an

Aceste valori medii sunt preluate din lucrarea “Dozimetria si ecranarea radiatiilor Roentgen si gamma” de M. Oncescu si I. Panaitescu, publicata de editura Academiei Romane.

Dozele variaza de la zona la zona, depinzand si de alti factori cum ar fi: altitudinea si acumularile locale de Radon. La iradierea naturala se adauga iradierea medicala pentru diagnosticare si tratament care reprezinta cea mai importanta sursa de iradiere artificiala pentru populatie si care poate fi bine controlata. Doza de radiatii incasata depinde de intensitatea sursei, distanta fata de sursa si timpul de expunere.

I. Bucur
Dir. CNE Cernavoda

Comments are closed.

X