Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si a mediului – August 2013

16 aug.

Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si a mediului – August 2013

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

  • Doza este o masura a efectului radiatiilor asupra organismelor vii, proportionala cu raportul dintre energia cedata de radiatiile ionizate si masa corpului iradiat. Se masoara in Sievert (Sv).
  • Limita de doza legala, stabilita prin normele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare pe care o persoana din populatie poate sa o incaseze din activitatile nucleare efectuate de catre om este de 1 mSv/ an adica 0,001 Sv/an.
  • Organismul omului este supus iradierii externe din surse naturale, contributia cea mai importanta avand-o materialele radioactive din sol si radiatia cosmica. Conform Raportului UNSCEAR (Comitetul Stiintific al Natiunilor Unite pentru Efectele Radiatiilor Atomice) din anul 2000 iradierea externa din surse naturale in Romania este cuprinsa intre 0,135 si 1,92 mSv/trimestru (0,00192 Sv/trimestru)
  • Grupul Critic este un grup ipotetic format de persoanele din public care pot primi cele mai mari doze datorita functionarii unui obiectiv nuclear. In acest caz s-a considerat un grup, care ar locui chiar la limita zonei de excludere, ar consuma apa din Dunare, lapte provenind de la ferme amplasate in aceeasi zona, produse alimentare din gospodariile proprii sau ferme locale, peste din Dunare.
  • Limita autorizata pentru o persoana din grupul critic la CNE Cernavoda cu doua unitati este de 0,2 mSv/an. Evaluarea dozei pentru o persoana din grupul critic, (grupul cu expunere maxima) se face pe baza masurarii emisiilor de substante radioactive lichide si gazoase in mediu.

REZULTATE OBTINUTE DIN PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE A EFLUENTILOR SI MEDIULUI

DOZE PENTRU POPULATIE CA REZULTAT AL EXPLOATARII CNE CERNAVODA U1 si U2

  • Doza datorata emisiilor de efluenti radioactivi pentru o persoana din grupul critic in luna August 2013 este de 0.000389 mSv. Contributiile efluentilor gazosi si lichizi in luna Iulie sunt:
    • 0.000383 mSv din efluenti gazosi;
    • 0.000006 mSv din efluenti lichizi.
  • Doza cumulata în anul 2013 pentru cele doua unitati este de 0.00336 mSv.

RADIOACTIVITATEA APEI FREATICE DE PE AMPLASAMENT

  • Pentru probele de apa freatica analizate in luna August analizele prin spectrometrie gamma nu au detectat prezenta radioactivitatii artificiale;
  • Concentratia de tritiu a fost sub Limita de Detectie de 2.5 Bq/l pentru ambele probe;
  • In probele de apa din forajele de control de pe platforma DICA precum si cele de pe platforma depozitului intermediar DIDR, nu a fost detectata radioactivitate gama artificiala peste limita de detectie.

DOZE PENTRU POPULATIE DIN FONDUL NATURAL (doze externe) – raportare trimestriala

  • Doza externa provenita din fondul natural, masurata în trimestrul II al anului 2013, a fost de 0.148 mSv si se încadreaza în limitele normale în care variaza iradierea externa naturala în România conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Protectie a Mediului. In luna August doza pentru o persoana din grupul critic cauzata de emisiile radioactive de la CNE Cernavoda este de aproximativ 128 de ori mai mica decât doza lunara medie provenita din fondul natural.

Radiatiile Nucleare

In univers, majoritatea atomilor care compun elementele chimice sunt stabili. Cei mai stabili sunt cei care contin un „numar magic” de neutroni (2, 8, 20, 50, 82, 126) sau de protoni (2, 8, 20, 50, 82). Aceasta proprietate de stabilitate deosebita se explica prin existenta unor „invelisuri” nucleonice complete. Atunci cand excesul de neutroni din nucleu depaseste o anumita limita, nucleul devine instabil. Depasirea starii de instabilitate se poate realiza prin dezintegrari radioactive succesive si emiterea unor radiatii nucleare. Deci, radiatiile nucleare sunt emisii de particule elementare sa unde electromagnetice care se propaga in spatiu, fiind insotite de o energie pe care o cedeaza total sau partial materiei cu care intra in contact.

Materialele care emit astfel de radiatii sunt denumite materiale radioactive. Proprietatea nucleelor de a se dezintegra spontan, prin emisia unor radiatii, se numeste radioactivitate nucleara. Prin bombardarea unor nuclee stabile cu neutroni sau alte particule se obtine radioactivitatea artificiala.

Principalele tipuri de radiatii ionizate intalnite in natura, in centralele nucleare sau utilizate in domeniul medical sunt Alfa, Beta, Gamma, neutroni si raze X.

Masurarea radioactivitatii

Activitatea: este o masura care caracterizeaza intensitatea unei surse si exprima numarul de dezintegrari produse in timp de o secunda. Se masoara in: 1Bq (becquerel) = 1 dezintegrare/secunda; 1Ci (Curie) = 3,7 x 10 la puterea 10 Bq

Echivalent doza: reprezinta masura efectului radiatiilor asupra organismului. Se masoara in Sv (Sievert); 1 rem = 0.01 Sv

Iradierea naturala si artificiala

O persoana care locuieste in Romania primeste in medie, datorita surselor naturale de radiatie, un echivalent de doza de 2,4 mSv/an care se compune din:

– radiatie cosmica : 0,35mSv/an
– radiatie gamma terestra : 0,39mSv/an
– radioactivitate naturala din organism : 1,66mSv/an
– Total : 2,4mSv/an

Aceste valori medii sunt preluate din lucrarea „Dozimetria si ecranarea radiatiilor Roentgen si gamma” de M. Oncescu si I. Panaitescu, publicata de editura Academiei Romane.

Dozele variaza de la zona la zona, depinzand si de alti factori cum ar fi: altitudinea si acumularile locale de Radon. La iradierea naturala se adauga iradierea medicala pentru diagnosticare si tratament care reprezinta cea mai importanta sursa de iradiere artificiala pentru populatie si care poate fi bine controlata. Doza de radiatii incasata depinde de intensitatea sursei, distanta fata de sursa si timpul de expunere.

I. Bucur
Dir. CNE Cernavoda

Comments are closed.

X