CNE Cernavoda – structura organizatorica de raspuns la situatii de urgenta

12 iul.

CNE Cernavoda – structura organizatorica de raspuns la situatii de urgenta

CNE Cernavoda este pregatita pentru toate tipurile de evenimente la care te poti gândi în cazul unei centrale nucleare, inclusiv cele foarte putin probabile.
Astfel, este realizat un Plan de Raspuns la Urgenta si un Plan de Evacuare aprobate de catre CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare) si Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

Pentru atingerea celor mai înalte performante în acest domeniu sunt necesare echipamente si personal pregatit.

În ceea ce priveste dotarea, echipamentele si facilitatile destinate raspunsului la urgenta este construit un Centru de Control al Urgentelor pe Amplasamentul CNE de unde se conduce întreaga activitate specifica raspunsului la urgenta, iar pentru operarea instalatiei în asemenea situatii, CNE Cernavoda are un simulator identic pâna la cel mai mic detaliu cu cele doua camere de comanda. În plus fata de aceste facilitati, exista sisteme destinate special raspunsului la urgenta, de exemplu sisteme de monitorizare fixe a conditiilor radiologice, laboratoare mobile, sisteme de comunicatii speciale s.a.m.d.

Pentru toate activitatile care se desfasoara într-o situatie de urgenta exista proceduri clare, pornind de la cele mai obisnuite activitati, cum ar fi utilizarea unei anumite aplicatii software specifice, pâna la actiunile de operare în situatii anormale sau chiar în cazul foarte putin probabil de accidente.

În ceea ce priveste personalul cu atributii în situatii de urgenta, CNE Cernavoda a dezvoltat o structura organizatorica specifica unei asemenea situatii. Principala caracteristica a acestei structuri este aceea ca pentru fiecare functie sunt pregatite cinci persoane. Aceasta pregatire se face prin exercitii, cursuri sau diverse rutine. De asemenea, personalul din Camera de Comanda se pregateste continu în Simulatorul Full Scope, pentru mentinerea deprinderilor pe diverse scenarii de avarii si accidente. Prin urmare, vorbim de foarte multa pregatire furnizata de cei mai buni specialisti, efectuata cu echipamente în facilitati adecvate.

Comments are closed.

X