Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si a mediului – Decembrie 2009

27 ian.

Rezultate obtinute din programul de supraveghere a efluentilor si a mediului – Decembrie 2009

IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

  • Doza este o masura a efectului radiatiilor asupra organismelor vii, proportionala cu raportul dintre energia cedata de radiatiile ionizate si masa corpului iradiat. Se masoara in Sievert (Sv).
  • Limita de doza legala, stabilita prin normele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare pe care o persoana din populatie poate sa o incaseze din activitatile nucleare efectuate de catre om este de 1 mSv/ an adica 0,001 Sv/an.
  • Organismul omului este supus iradierii externe din surse naturale, contributia cea mai importanta avand-o materialele radioactive din sol si radiatia cosmica. Conform Raportului UNSCEAR (Comitetul Stiintific al Natiunilor Unite pentru Efectele Radiatiilor Atomice) din anul 2000 iradierea externa din surse naturale in Romania este cuprinsa intre 0,135 si 1,92 mSv/trimestru (0,00192 Sv/trimestru)
  • Grupul Critic este un grup ipotetic format de persoanele din public care pot primi cele mai mari doze datorita functionarii unui obiectiv nuclear. In acest caz s-a considerat un grup, care ar locui chiar la limita zonei de excludere, ar consuma apa din Dunare, lapte provenind de la ferme amplasate in aceeasi zona, produse alimentare din gospodariile proprii sau ferme locale, peste din Dunare.
  • Limita autorizata pentru o persoana din grupul critic la CNE Cernavoda cu doua unitati este de 0,2 mSv/an. Evaluarea dozei pentru o persoana din grupul critic, (grupul cu expunere maxima) se face pe baza masurarii emisiilor de substante radioactive lichide si gazoase in mediu.

REZULTATE OBTINUTE DIN PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE A EFLUENTILOR SI MEDIULUI

DOZE PENTRU POPULATIE CA REZULTAT AL EXPLOATARII CNE CERNAVODA U1 si U2

  • Doza datorata emisiilor de efluenti radioactivi pentru o persoana din grupul critic in luna Decembrie 2009 este de 0.000723 mSv. Contributiile efluentilor gazosi si lichizi in luna Septembrie sunt:
    • 0.000721 mSv din efluenti gazosi;
    • 0.000002 mSv din efluenti lichizi.

Doza cumulata in 2009 pentru cele doua unitati este de 0.00829mSv.

RADIOACTIVITATEA APEI FREATICE DE PE AMPLASAMENT

  • Pentru probele de apa freatica analizate in luna august analizele prin spectrometrie gamma nu au detectat prezenta radioactivitatii artificiale;
  • Concentratia de tritiu a fost sub Limita de Detectie de 2.4 Bq/l pentru ambele probe.

DOZE PENTRU POPULATIE DIN FONDUL NATURAL (doze externe) – raportare trimestriala

  • Doza externa provenita din fondul natural, masurata în trimestrul III al anului 2009, a fost de 0.1453 mSv/ trimestru si se încadreaza în intervalul în care variaza iradierea externa naturala în România (0,135 – 1,92 mSv/trimestru). Doza lunara medie provenita din fondul natural este de aproximativ 67 ori mai mare decât doza lunara pentru o persoana din grupul critic cauzata de emisiile radioactive de la CNE Cernavoda.

Comments are closed.

X