Currently set to Index
Currently set to Follow

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) semnează contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa la CNE Cernavoda

27 iun.

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) semnează contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa la CNE Cernavoda

Comunicat de presă

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) semnează contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa la CNE Cernavoda

 București, 27 iunie 2023

 

 Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat astăzi, 27 iunie 2023, la Seul, Republica Coreea, contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavoda.

 CTRF va îndepărta tritiul din instalatie, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului, în deplină concordanță cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei.

 Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. De asemenea, România are oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de furnizori și de a deveni un centru de dezvoltare și export al tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale. .

 Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU si din instalatiile de la centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda. Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER, și va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu, pentru a alimenta reacția de fuziune și vor transforma energia eliberată în electricitate.

Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie, CTRF incluzand inclusiv cerințele actualizate de securitate nucleara pentru o instalație industrială de tritiu, așa cum au fost stabilite de catre CNCAN, Comisia Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România.

Suntem bucuroși să implementăm o tehnologie românească inovatoare, bazată pe ani de cercetare și dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară. KHNP, un expert de top în domeniu, este partenerul potrivit pentru a ne sprijini în realizarea unui proiect sigur si fiabil. Instalația de detritiere reprezintă angajamentul constant al Nuclearelectrica pentru operare sigură și pentru protecția mediului si a populatiei. Scopul nostru, prin intermediul proiectelor de investiții, al progresului tehnologic și al cooperării internaționale, este de a oferi României un rol de lider în industria nucleară și de a sprijini securitatea energetică a acesteia. Felicit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Valcea, echipa Nuclearelectrica și partenerii noștri pentru eforturile lor și viziunea comună pentru un viitor sustenabil pentru generația următoare.” – Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată ca si contractant de inginerie, procurare și construcții (EPC) în urma unei proceduri de achiziții publice. KHNP are o mare experiență în dezvoltarea de proiecte similare și operează o instalație similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.

Proiectul instalației de detritiere va beneficia de o cooperare internațională de clasă mondială în domeniu din partea României, valorificând expertiza în cercetare a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, precum si a partenerilor din Coreea, SUA, Canada și alte țări europene.

Instalația de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavoda va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt.

Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure și securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară.

Lucrăm în mod activ la consolidarea parteneriatelor noastre internaționale, valorificând expertiza noastră de 26 de ani în operarea în condiții de siguranță și experiența de peste 50 de ani a industriei nucleare românesti. Ne propunem ca până în 2031 să livrăm nu doar 66% din energia curată a României, ci și proiecte inovatoare și eficiente care să sprijine dezvoltarea industriei nucleare locale cu multiple beneficii socio-economice. Acesta este un moment excelent pentru a valorifica expertiza românească pentru un viitor energetic sigur și pentru a împărtăși cunoștințele noastre companiilor și țărilor care împărtășesc aceleași viziune.” – Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica

 

 Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavoda două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind, prin  energia nucleară, cu peste 18% din producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

 

 Despre KHNP

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a națiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare și 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluții energetice fără carbon. Printre proiectele aflate în derulare se numără construcția a trei noi unități de centrale nucleare în Coreea și diverse proiecte internaționale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite și centrala nucleară El Dabaa din Egipt. KHNP, o companie de energie nucleară și regenerabila, acordă prioritate siguranței, fiabilității și sustenabilitatti mediului, asigurând un viitor mai luminos prin inovare și colaborare în sectorul energetic.

http://www.khnp.co.kr

 

Comments are closed.

X