Currently set to Index
Currently set to Follow

Nuclearelectrica semnează un Memorandum de Înțelegere cu Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară

20 mart.

Nuclearelectrica semnează un Memorandum de Înțelegere cu Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară

Comunicat de presă

Nuclearelectrica semnează un Memorandum de Înțelegere cu Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară

E.S. Mohamed Al Hammadi, MD & CEO al ENEC semnează Memorandumul de Înțelegere cu Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica, în timpul vizitei de stat a României în EAU

– Memorandumul de înțelegere sprijină angajamentul ambelor țări de a consolida securitatea energetică pe termen lung, precum și inovarea în sectorul energiei nucleare

 

Bucuresti, 20 martie 2023

 Nuclearelectrica si Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securității energetice și a schimbărilor climatice.

 Obiectivul Memorandumului de Ințelegere este de a oferi ambelor părți un cadru propice pentru o potențială colaborare în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea programelor de energie nucleară în EAU și România, precum și în Europa Centrală și de Est.

Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât și de România ca fiind o resursă energetică curată esențială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic și a altor industrii grele, precum și pentru aplicații mai largi, inclusiv pentru producția de hidrogen curat și alte molecule curate, precum și pentru desalinizarea apei.

ENEC și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potențialele parteneriate în ceea ce privește suportul in operarea și mentenanta centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităților și dezvoltarea capitalului uman, precum și sinergiile în domeniul cercetării și dezvoltării (R&D). Cele două părți vor face schimb de experiență în dezvoltarea cadrelor financiare și comerciale ale programelor nucleare si schimb de cunoștințe privind capacitățile de gestionare a proiectelor.

Excelența Sa Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general și director executiv al ENEC, a declarat „Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a avansa atingerea tintelor Net Zero la nivel global prin energie nucleara. Pe măsură ce din ce în ce mai multe națiuni recunosc rolul crucial pe care îl joacă energia nucleară ca soluție dovedită pentru creșterea securității energetice interne și, în paralel, pentru decarbonizarea sectorului energetic, precum și a industriei grele prin generarea de căldură, abur și hidrogen curat, parteneriatele internaționale vor deveni și mai importante pentru accelerarea dezvoltării programelor nucleare. Națiunea noastră a beneficiat de investiții pe termen lung în energia nucleară, care sprijină diversificarea economică și dezvoltarea durabilă. Cu trei reactoare operaționale din punct de vedere comercial la centrala nucleară Barakah, generăm energie electrică curată și abundentă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alimentând EAU în mod durabil, inspirând în același timp o nouă generație de campioni ai schimbărilor climatice. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunitățile de creștere a flotei nucleare globale și pentru a asigura operațiuni fiabile și durabile, pe lângă schimbul de cunoștințe privind tehnologiile avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) și alte tehnologii avansate.”

 Un motor pentru dezvoltarea, securitatea energetică și stabilitatea națiunii, centrala Barakah generează mii de locuri de muncă de înaltă valoare și stimulează o valoare de milioane de dolari pentru companiile locale. Barakah oferă beneficii de mediu semnificative pentru națiune în prezent și pentru următorii 60 de ani și chiar mai departe, iar acest lucru va fi prezentat la COP28 din noiembrie 2023, care va avea loc în Dubai, EAU. Barakah previne deja milioane de tone de emisii de dioxid de carbon – principala cauză a schimbărilor climatice, în fiecare an.

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat: „În ultimii ani, industria nucleară a dovedit că dezvoltarea, avansul tehnologic și implementarea la timp sunt o consecință directă a cooperării internaționale, a implicării la nivelul organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale, a operatorilor și a entităților partenere. Industria nucleară este o resursă strategică în țările cu tradiție și expertiză sau în țările care consideră dezvoltarea capacităților nucleare ca fiind o soluție la diverse provocări legate de mediu sau de sistemul energetic. Operatorii cu experiență se confruntă cu aceleași provocări și văd aceleași oportunități și salutăm acest Memorandum de Înțelegere cu ENEC, deoarece suntem siguri că schimbul de experiență în domenii cheie, împreună cu identificarea de măsuri și noi cadre de cooperare și dezvoltare vor avea un impact benefic direct asupra ambelor companii.”

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 12 miliarde de euro, inclusiv Retehnologizarea Unității 1 de la Cernavoda, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale, precum și proiecte de sprijin pentru operațiunile curente, cum ar fi instalația de detritiere. Proiectele de investiții ale SNN contribuie cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști. Finalizarea proiectelor de investiții ale SN Nuclearelectrica SA va conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum și a unui procent estimat de 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel național, precum și la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 de milioane de tone de CO2 anual.

 Despre Nuclearelectrica (SNN)

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.

Sucursala CNE Cernavoda exploatează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

 

Despre Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC)

 

Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) face parte din ADQ, unul dintre cele mai mari holdinguri din regiune, cu un portofoliu larg de companii mari care acoperă sectoare cheie ale economiei diversificate din Abu Dhabi. Înființată prin decret în decembrie 2009 de către regretata Alteța Sa, șeicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, ENEC reprezintă toate aspectele programului de energie nucleară pașnică al Emiratelor Arabe Unite.

Centrala de energie nucleară Barakah, nava amiral a ENEC, generează energie electrică sigură, curată și fiabilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru Emiratele Arabe Unite, sprijinind creșterea economică și socială a națiunii și abordând problema schimbărilor climatice. Drept urmare, centrala Barakah este o centrală electrică durabilă pentru națiune, fiind vârful de lance al inițiativei strategice Net Zero până în 2050 a Emiratelor Arabe Unite, conducând cel mai mare efort de decarbonizare din EAU și din lumea arabă. ENEC explorează alte oportunități prin intermediul foii sale de parcurs pentru cercetare și dezvoltare, inclusiv tehnologii nucleare avansate, cum ar fi tehnologia reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) și generarea de hidrogen curat, precum și în industrii conexe, cum ar fi explorarea spațială, agricultura și medicina.

 

Pentru mai multe informații, vizitați www.enec.gov.ae

Contact mass-media:

enec@fourcommunications.com

media@enec.gov.ae

Dacă doriți să fiți eliminat de pe lista de distribuție a e-mailurilor ENEC, vă rugăm să trimiteți un e-mail la enec@fourcommunications.com , cu mențiunea „Dezabonare” în antet.

Comments are closed.

X