Currently set to Index
Currently set to Follow

Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat astazi decizia de investitie in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda

23 feb.

Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat astazi decizia de investitie in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda

Comunicat de presă

 Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat astazi decizia de investitie in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda

 București, 23 februarie 2022

 SN Nuclearelectrica SA anunță că in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor convocata pentru data de 23 februarie 2022, actionarii SNN au aprobat decizia de investitie in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda.

Reactoarele CANDU au o durata de viata initiala de 30 de ani. In urma unui proces de retehnologizare, aceasta durata de viata poate fi prelungita cu inca 30 de ani, ceea ce Nuclearelectrica realizeaza in prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusa in exploatare comerciala in 1996.

Retehnologizarea Unitatii 1 este un proiect pentru care echipa Nuclearelectrica a lucrat continuu din 2017, cu respectarea graficului de realizare. Este un proiect strategic pentru Romania si pentru atingerea tintelor de decarbonare. Retehnologizarea Unitatii 1 inseamna inca 30 de ani de operare in conditii de maxima securitate nucleara, dupa anul 2029, la mai putin de jumatate din costurile unui reactor nuclear nou. Prelungirea duratei de viata a unitatilor nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele de energie, cele regenerabile incluse. In contextul tranzitiei energetice si al decarbonarii, inseamna inca 30 de ani de operare fara emisii de CO2, in total aproximativ 150 milioane tone CO2 evitate.

Odata cu aprobarea deciziei de investitie, trecem la cea de-a doua faza a proiectului si anume, asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregatirea executiei activitatilor identificate si definite pentru retehnologizare in Faza I si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare desfasurarii acestui proiect. Multumesc si felicit toti colegii implicati in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1.”– Cosmin Ghita, Director General, SN Nuclearelectrica SA

Decizia de investitie a fost aprobata in baza Studiului de Fezabilitate si a propunerii Scenariului 2 „enhanced safety” considerat optim de catre SN Nuclearelectrica SA. Varianta aprobata de actionarii SNN include modificari de proiect care asigura in plus fata de Scenariul 1 cresterea marginilor de securitate nucleara a centralei si tin cont de noile tendinte de crestere a robustetii din punct de vedere al securitatii nucleare.

Costul actual pentru implementarea Scenariului 2, Enhanced Safety, este de circa 1,85 miliarde Euro, fara a lua in calcul costurile finantarii si actualizarea cu rata inflatiei la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda.

 

„CNE Cernavoda are 25 de ani de expertiza in operare nucleara, personal inalt calificat, iar proiectul retehnologizarii Unitatii 1 valorifica aceasta expertiza. Echipa de retehnologizare este pregatita sa initieze si sa deruleze cea de-a doua faza a proiectului. Retehnologizarea unei unitati nucleare este un proces foarte complex, similar constructiei de noi unitati nucleare, dar care ofera avantaje nete de mediu si financiare, la care se adauga securitatea in aprovizionare, disponibilitate si stabilitate.”-Sorin Ghelbereu, Director Proiecte Strategice , CNE Cernavoda

 

„Suntem in plin proces de formare a unei noi generatii de nuclearisti, am angajat pentru acest proiect 100 de persoane in 2021, care vor face parte din structura organizatorica a proiectului in Faza II si care beneficiaza de specializare in conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajati va fi trimisa pentru specializare on the job in centrale din Canada care au trecut deja prin experienta retehnologizarii unitatilor nucleare.

In acelasi timp, avand in vedere toate proiectele strategice ale Nuclearelectrica, suntem in program amplu de recrutare si formare a unei noi generatii de specialisti. Anul trecut am recrutat 500 colegi, iar anul acesta avem in plan un numar similar.” Cosmin Ghita, Director General, SN Nuclearelectrica SA.

 

Faza 2, 2022-2026 care demareaza o data cu aproabrea deciziei de investii, cuprinde asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1, pregatirea executiei activitatilor identificate si definite in Faza I pentru retehnologizarea Unitaii 1 si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare desfasurarii acestui proiect, etapa care va dura pana la sfarsitul anului 2026.

 

Faza 3, 2027-2029,  a proiectului incepe odata cu oprirea Unitatii 1 si consta in derularea efectiva a lucrarilor din Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1, in instalatiile unitatii, precum si repunerea acesteia in functiune, in vederea exploatarii comerciale pentru un nou ciclu de functionare de 30 de ani, dupa anul 2029.

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

Nuclearelectrica detine: Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume; Sucursala FCN Pitesti, fabrica de combustibil nuclear și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica deține un rol major la nivel național, contribuind cu aprox. 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

 

Cosmin Ghita

Director General

 

 

 

Comments are closed.

X