Currently set to Index
Currently set to Follow

SN Nuclearelectrica a gazduit vizita delegatiei Guvernului Romaniei la CNE Cernavoda

14 feb.

SN Nuclearelectrica a gazduit vizita delegatiei Guvernului Romaniei la CNE Cernavoda

Comunicat de presa

 NUCLEARELECTRICA A GAZDUIT VIZITA DE LUCRU

A DELEGATIEI GUVERNULUI ROMANIEI

 

 București, 14 februarie 2022

 SN Nuclearelectrica SA a avut onoarea de a gazdui vizita de lucru a delegatiei Guvernului Romaniei la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda, in data de 14 februarie 2022.

Delegatia a fost compunsa din: domnul Nicolae Ciucă, Prim-Ministrul Guvernului României, domnul Virgil Popescu, Ministrul Energiei, domnul Cosmin Ștefan Marinescu, Consilier Prezidențial, domnul Mircea Abrudean, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Bogdan Chirițoiu, Președinte Consiliul Concurenței, domnul Dan Cărbunaru, Secretar de Stat, Purtător de Cuvânt al Guvernului, domnul George Agafiței, Consilier de Stat, domnul Attila Gyorghy, Secretar de Stat, Ministerul Finantelor, Doamna Mihaela Ene, Director General, Ministerul Finantelor, doamna Ruxandra Noiahu, Consilier Administrația Prezidențială.

Scopul vizitei a fost discutarea rolului energiei nucleare in strategia energetica a Romaniei si modul in care dezvoltarea programului nuclear romanesc, prin proiectele de investitii ale Nuclearelectrica, va contribui la securitatea energetica si la tranzitia energetica catre o economie curata.

”Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeana, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziție, Guvernul susține proiectele de operaționalizare a Unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea Unității 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR. Aceste proiecte vor contribui la independenta energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

SN Nuclearelectrica SA are in derulare proiecte de investitii strategice in valoare estimata de 9 miliarde de Euro, printre care: Retehnologizarea Unitatii 1, Proiectul Unitatilor 3 si 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici in cooperare cu NuScale, dar si proiecte suport pentru operarea curenta, cum este Instalatia de Detritiere. Proiectele de investitii ale SNN vor contribui cu energie curata, fara emisii de CO2, la stabilitatea energetica a Romaniei, la dezvoltarea socio-economica locala si nationala, la dezvoltarea industriei nucleare si la formarea unei noi generatii de specialisti.

Proiectele de investitii ale Nuclearelectrica contribuie atat la securitatea energetica, cat si in procesul de decarbonare, fiind o sursa curata de energie, in conformitate cu masurile Comisiei Europene aferente “Fit for 55” si noului Act Delegat Complementar care a inclus energia nucleara in domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finantarea Durabila. Realizarea proiectelor de investitii ale SN Nuclearelectrica SA vor conduce, dupa anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum si estimativ 66% din energia fara emisii de CO2 la nivel national, precum si la evitarea eliberarii in atmosfera a aproximativ 24 milioane de tone de CO2 anual. Suntem mandri sa generam energie curata la standarde de excelenta, de peste 25 de ani, si sa contribuim la un viitor durabil pentru generatia de maine” – Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica

La nivel global, conform datelor   publicate in analiza  McKinsey,  275 trilioane de dolari, sau aproximativ 9.2 trilioane/an, reprezinta fonduri necesare activelor fizice in perioada de tranzitie, pana la nivelul anului 20501. Fara investitii in industria nucleara, costul tranzitiei catre o economie sustenabila creste cu 1,6 trilioane de dolari, conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) 3.

Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agentia Internationala pentru Energie (IAE)2 in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (OECD-NEA) in 2020, retehnologizarea cel mai scazut cost al electricitatii dintre toate sursele de energie – in medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe carbune.). Costul energiei generata de capacitati nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, in timp ce costul energiei generata de reactoarele modulare mici (SMR) NuScale este 64 USD/MWh, la costul fortei de munca din US.

 

Cosmin Ghita

Director General

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

Nuclearelectrica detine: Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume; Sucursala FCN Pitesti – fabrica de combustibil nuclear, și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu aprox. 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

 

  1. https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/the-economic-transformation-what-would-change-in-the-net-zero-transition
  2. https://www.iea.org/reports/projected-costs-of-generating-electricity-2020
  3. https://www.iea.org/reports/nuclear-power-in-a-clean-energy-system

Comments are closed.

X