Currently set to Index
Currently set to Follow

SN Nuclearelectrica SA saluta decizia Comisiei Europene de a include energia nucleara in Actul Delegat Complementar

3 feb.

SN Nuclearelectrica SA saluta decizia Comisiei Europene de a include energia nucleara in Actul Delegat Complementar

Comunicat de presă

 SN Nuclearelectrica SA saluta decizia Comisiei Europene de a include energia nucleara in Actul Delegat Complementar

 București, 3 februarie 2022

 SN Nuclearelectrica SA saluta decizia Comisiei Europene de a adopta Actul Delegat Complementar, incluzand astfel energia nucleara si gazele naturale in domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă. Documentul confirma astfel rolul semnificativ al acestor doua surse de energie in asigurarea securitatii energetice a statelor si in atingerea tintelor de decarbonare.

Astfel, prin Actul Delegat, proiectele majore de investitii in domeniul nuclear, precum retehnologizarea unitatilor nucleare, constructia de noi capacitati si dezvoltarea de tehnologii inovatoare, sunt considerate sustenabile pentru a contribui la tranzitia energetica a statelor membre.

De asemenea, este recunoscut dreptul fiecarui stat UE de a-si alege propriul mix energetic national, prin raportare la resursele, expertiza si capacitatile existente. Taxonomia UE își propune să orienteze investițiile private către sursele necesare pentru a accelera tranziția energetica si pentru a atinge neutralitatea climatica.

Includerea energiei nucleare in domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă este un pas important pentru dezvoltarea industriei nucleare europene si recunoasterea rolului semnificativ pe care nuclearul il are intr-un mix energetic echilibrat, diversificat, durabil si stabil. Flota europeana actuala de reactoare nucleare, precum si extinderea capabilitatilor existente este o necesitate pentru asigurarea securitatii in aprovizionarea cu energie. Includerea energiei nucleare in Taxonomia UE pentru a permite statelor dezvoltarea de proiecte nucleare in timp util ne va ajuta sa ne atingem mai repede tintele climatice si sa contribuim la un viitor mai curat din punct de vedere energetic.” – Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica.

La nivel global, conform datelor   publicate in analiza  McKinsey,  275 trilioane de dolari, sau aproximativ 9.2 trilioane/an, reprezinta fonduri necesare activelor fizice in perioada de tranzitie, pana la nivelul anului 20501. Fara investitii in industria nucleara, costul tranzitiei catre o economie sustenabila creste cu 1,6 trilioane de dolari, conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) 2.

SN Nuclearelectrica SA are in derulare proiecte de investitii strategice in valoare estimata de 9 miliarde de Euro, printre care: Retehnologizarea Unitatii 1, Proiectul Unitatilor 3 si 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici in cooperare cu NuScale, dar si proiecte suport pentru operarea curenta, cum este Instalatia de Detritiere. Proiectele de investitii ale SNN vor contribui cu energie curata la stabilitatea enegetica a Romaniei, la dezvoltarea socio-economica, la dezvoltarea industriei nucleare si la formarea unei noi generatii de specialisti.

Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agentia Internationala pentru Energie (IAE)3 in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (OECD-NEA) in 2020, retehnologizarea are cel mai scazut cost al electricitatii dintre toate sursele de energie – in medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe carbune.). Costul energiei generata de capacitati nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, in timp ce costul energiei generata de reactoarele modulare mici (SMR) NuScale este 64 USD/MWh, la costul fortei de munca din US.

Realizarea proiectelor de investitii ale SN Nuclearelectrica SA vor conduce, dupa anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum si estimativ 66% din energia fara emisii de CO2 la nivel national, precum si la evitarea eliberarii in atmosfera a aproximativ 24 milioane de tone de CO2 anual.

Cosmin Ghita

Director General

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

Nuclearelectrica detine: Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume; Sucursala FCN Pitesti – fabrica de combustibil nuclear, și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu aprox. 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

  1. https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/the-economic-transformation-what-would-change-in-the-net-zero-transition
  2. https://www.iea.org/reports/nuclear-power-in-a-clean-energy-system

https://www.iea.org/reports/projected-costs-of-generating-electricity-2020

Comments are closed.

X