Currently set to Index
Currently set to Follow

30 de ani de activitate neintrerupta a FCN Pitesti

1 feb.

30 de ani de activitate neintrerupta a FCN Pitesti

Comunicat de presă

 Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, Sucursală a SN Nuclearelectrica SA, împlinește astăzi 30 de ani de la înființare

 București, 1 februarie 2022

 SN Nuclearelectrica SA anunță că Sucursala sa, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, sărbătorește astăzi, 1 februarie 2022, 30 de ani de activitate neîntreruptă. FCN Pitești a fost înființată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al RENEL nr. 14/14.02.1992, începând cu data de 01 februarie 1992, ca entitate distinctă în cadrul Regiei Autonome pentru Electricitate (RENEL), prin separarea din structura Institutului de Cercetări Nucleare (fostul IRNE) a Secției de Producție Elemente Combustibile (SPEC).

Producția de combustibil nuclear pe bază de uraniu natural de tip CANDU (CANadian Deuterium Uranium) a început în România în anul 1980, prin punerea în funcțiune în cadrul Institutului de Reactori Nucleari Energetici Pitești (fostul IRNE) a stației pilot, ca secție de producere a combustibilului nuclear. Primul fascicul de combustibil nuclear de tip CANDU 6, același tip cu cel care se fabrică în prezent, a fost produs în anul 1983.

În anul 1994, Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizată de Atomic Energy of Canada Limited – AECL (actuala CANDU Energy) și Zircatec Precision Industries Inc. (ZPI – actual CFM), ambele din Canada, ca producător și furnizor calificat de combustibil nuclear de tip CANDU 6. FCN Pitești a fost a doua fabrică de combustibil nuclear din lume, după fabrica Resende-Brazilia, care a primit Misiunea de Verificare SEDO (Safety Evaluation During Operation) din partea experților AIEA în anul 2011, misiune cu follow-up încheiat cu succes în 2015. De asemenea, FCN Pitești este singura fabrică de combustibil nuclear din sud-estul Europei și singura fabrică de combustibil nuclear de tip CANDU din Europa.

FCN Pitești are Sistemul de Management al Calității autorizat de CNCAN, este certificată de SRAC pentru Sistemul de Management de Mediu conform ISO 14001:2015 și pentru Sistemul de Management pentru Sănătate și Securitate în Muncă conform ISO 45001:2018. În anul 2020, FCN Pitești a obținut Certificatul de Înregistrare în EMAS (Sistem Comunitar de Management de Mediu).

În prezent, FCN Pitești are o capacitate de producție de 12.000 FC/ an și fabrică anual aproximativ 11.000 fascicule de combustibil nuclear, cantitate necesară funcționării celor două unități de la CNE Cernavodă.

De la calificare până în prezent, FCN Pitești a produs peste 218.000 fascicule de combustibil nuclear de tip CANDU 6, contribuind la procentul de 20% din producția totală de electricitate a țării. Altfel spus, 1 din 5 becuri primește energie pe cale nucleară, cu ajutorul combustibilului produs de FCN Pitești.

Pe durata de viață a unui fascicul de combustibil nuclear CANDU 6 în reactor, aproximativ 1 an, se generează o cantitate de electricitate de 1.115 MWh.

Aceeași cantitate de energie poate fi obținută prin arderea combustibilului fosil în centrale convenționale după cum urmează:

–  470.000 kg combustibil convențional cu putere calorică de 7.000 Kcal/kg;

–  1.110.000 kg cărbune superior cu putere calorică de 3.200 Kcal/Kg;

–  363.000 Nm3 de gaz natural cu putere calorică de 8.050 Kcal/Nm3.

Echipa FCN constituie o mare familie, în  care fiecare și-a adus și își aduce contribuția la dezvoltarea fabricii, la creșterea prestigiului ei național și internațional, ajungând astăzi să ne mândrim cu o fabrică modernă, deschisă colaborărilor și schimburilor de experiență, cu cei 30 de ani de activitate neîntreruptă și cu fasciculele de combustibil nuclear produse, a căror comportare excelentă în reactoarele CNE a determinat situarea celor două unități ale centralei pe primele locuri în lume. FCN Pitești are rezultate foarte bune în producerea de fascicule de combustibil, iar experiența dobândită și lecțiile învățate ne vor ajuta să trecem cu bine pasul următor, acela de a produce fascicule de combustibil nuclear tip CANDU-6 pentru cele 4 unități de la CNE-Cernavodă. Le multumesc colegilor de la FCN Pitești pentru performanțele realizate și îi felicit pentru profesionalism!”. – Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

 

Nuclearelectrica detine: Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume; Sucursala FCN Pitesti, fabrica de combustibil nuclear și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

 

Nuclearelectrica deține un rol major la nivel național, contribuind cu aprox. 18-20% energie nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

www.nuclearelectrica.ro

 

 

Cosmin Ghita

Director General

 

 

 

Comments are closed.

X