Currently set to Index
Currently set to Follow

Ratificarea Acordului intre Guvernele Romaniei si Statelor Unite ale Americii

24 iun.

Ratificarea Acordului intre Guvernele Romaniei si Statelor Unite ale Americii

Comunicat de presa

Ratificarea Acordului intre Guvernele Romaniei si Statelor Unite ale Americii

 

Bucuresti, 23 iunie 2021

 

SNN saluta adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de lege privind ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in legatura cu proiectele nucleare de la Cernavoda, Retehnologizarea Unitatii 1 si Proiectul Unitatilor 3 si 4.

Reamintim ca in luna octombrie 2020, Romania si Statele Unite ale Americii au parafat Acordul Interguvernamental privind cooperarea in domeniul industriei nucleare civile, Acord care a fost ulterior notificat si avizat de Comisia Europeana.

Ratificarea Acordului intre cele doua guverne reprezinta cadrul general de continuare si realizare a proiectelor nucleare strategice, asumate de Romania in strategia energetica si in PNIESC, ca pilon al atingerii tintelor de decarbonizare, securitatii energetice si al tranzitiei eficiente catre energie curata.

Salut si apreciez efortul tuturor factorilor implicati in adoptarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului. Din prisma operatorului, timpul este o variabila importanta in realizarea proiectelor, scopul nostru fiind sa avem Unitatea 3 conectata la retea in anul 2030, iar Unitatea 4 in anul 2031. Astfel, Romania se va alinia statelor care valorifica intens resursele interne pentru a asigura atat tranzitia, cat si necesarul de consum la preturi sustenabile avand in vedere ca, de exemplu, in baza studiilor internationale, costul electricitatii rezultat din extinderea duratei de viata a unitatilor nucleare este cel mai mic dintre toate sursele, iar cel aferent proiectelor nucleare noi, este considerat competitiv. Asadar, proiectele nucleare vin cu dublu avantaj: costuri competitive si zero emisii de CO2”.  -Cosmin Ghita, Director General SNN

Realizarea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1 si a Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda reprezinta o contributie semnificativa la reducerea emisiilor de CO2, dubland astfel, dupa anul 2031, cantitatea de CO2 evitata prin operarea unitatilor nucleare de la 10.000.000 tone CO2/an, in prezent, la 20.000.000 tone CO2/an.

De asemenea, cele doua proiecte nucleare vor contribui la dezvoltarea lantului intern de aprovizionare, vor genera suplimentar pana la 9.000 de locuri de munca, vor stimula cercetarea, inovatia si dezvoltarea in industria nucleara, cu efect de crestere exponentiala macro-economica si vor determina retentia specialistilor inalt calificati.

 

Cosmin Ghita

Director General

 

 

Comments are closed.

X