Contributia energiei nucleare la generarea de hidrogen curat

16 iun.

Contributia energiei nucleare la generarea de hidrogen curat

 

 

 

 

 

 

 

Comunicat de presa

Contributia energiei nucleare la generarea de hidrogen curat

 

 

Bucuresti, 16.06.2020

 

Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (“SNN”) a semnat in data de 15.06.2020, alaturi de alte companii din energie, institute de cercetare si asociatii o scrisoare comuna in atentia Comisiei Europene cu privire la contributia surselor cu emisii reduse de carbon la producerea de hidrogen, conducand astfel la atingerea tintelor de decarbonizare stabilite pentru anul 2050.

In prezent, productia de hidrogen, necesar in industrie, transporturi si producerea de energie este asigurata in proportie de 95% prin utilizarea gazului metan, ceea ce conduce la emisii semnificative de CO2. Pentru fiecare kilogram de hidrogen produs, sunt emise 10 kilograme de CO2.

Conform studiului realizat de International Energy Agency in anul 2019[1] la nivel global exista o crestere a aplicatiilor care utilizeaza hidrogenul precum si o cerere din ce in ce mai mare pentru hidrogen provenind din surse curate de energie, conducand la decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice. Potentialul hidrogenului rezida inclusiv in capacitatea sa de stocare si livrare a energiei curate in retea, pentru a urmari ideaproape curba necesarului de energie.

Companiile si asociatiile semnatare ale scrisorii comune adresate Comisiei Europene (Vice-Presedintelui Frans Timmermans si Comisarilor Kadri Simson, Thierry Breton si Mariya Gabriel) recomanda luarea in considerare a unei serii de propuneri si principii privind generarea de hidrogen curat in documentele Energy System Integration Strategy si Clean Hydrogen Strategy care vor fi emise in viitorul apropiat de catre Comisie in cadrul European Green Deal. Propunerile constau in incurajarea productiei si cererii de hidrogen provenind din surse curate, ceea ce va permite inlocuirea hidrogenului furnizat din surse cu emisii semnificative de CO2 utilizat in prezent in industrie si extinderea utilizarii hidrogenului curat si in alte sectoare industriale, cu rol in decarbonizare.

 “Producerea de hidrogen prin utilizarea energiei nucleare, energie fara emisii de gaze cu efect de sera, este considerata de marile companii producatoare si consumatoare din Europa ca un parcurs potential pentru revenirea din criza economica generata de pandemia de COVID-19. Aceste companii, printre care si Nuclearelectrica, recomanda Comisiei Europene introducerea in dezbatere publica si in politicile energetice viitoare a rolului esential pe care energia nucleara, alaturi de energiile regenerabile, trebuie sa il aiba in decarbonizarea sectorului energetic si industrial, inclusiv prin producerea de hidrogen prin capacitatile nucleare existente cat si prin cele noi care vor fi construite in Romania si Europa. Dezvoltarile viitoare ale energiei nucleare, necesita angajarea in prezent a unor investitii atat in cercetare si dezvoltare cat si in construirea de noi capacitati de productie si prelungirea duratei de viata a celor existente. Nuclearul demonstreaza flexibilitate si versatilitate prin aplicatiile sale, cu rol esential in relansarea economica a Europei.” – Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.

 

La nivel European, energia nucleara asigura 50% din totalul energiei fara emisii de carbon produse in Uniunea Europeana si mai mult de un sfert din totalul energiei generate, asigurand 1.1 milioane locuri de munca si avand o contributie anuala de 507 miliarde Euro in PIB.

 

Cosmin Ghita

Director General

[1] https://www.iea.org/reports/the-future-of-hydrogen

Comments are closed.

X