Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti in vizita la CNE Cernavoda
In data de 3 noiembrie 2011, Excelenta Sa Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti a vizitat centrala nucleara de la Cernavoda, in cadrul unui seminar de doua zile organizat de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti.
Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein a fost insotit de o delegatie formata din reprezentantii mai multor firme specializate in domeniul nuclear din SUA precum Westinghouse, Curtiss-Wright, GE Energy, Pillsbury, si Babcock & Wilcox. Scopul vizitei l-a reprezentat identificarea de oportunitati de colaborare intre SN Nuclearelectrica SA si specialistii americani atat pentru Unitatile 1 si 2 aflate in operare cat si pentru Unitatile 3 si 4.
Mentionam faptul ca SN Nuclearelectrica SA are o buna experienta de cooperare cu firmele din Statele Unite, in special cu General Electric care a furnizat grupurile turbogeneratoare pentru Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda si care asigura mentenanta anuala a unitatilor aflate in operare.
In timpul seminarului de doua zile organizat de catre Ambasada SUA in colaborare cu SN Nuclearelectrica SA, delegatia Americana a avut intalniri cu reprezentantii Guvernului Romaniei cat si cu cei ai autoritatilor si companiilor din domeniu: Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, CNCAN, Agentia Nationala si pentru Deseuri Radioactive, EnergoNuclear, Centrul pentru Inginerie si Tehnologie Nucleara – CITON.
Dupa evenimentele de la Fukushima, Romania a ramas ferm angajata in continuarea programului nuclear, strategia energetica pana in 2035 prevazand generarea a 42% din necesarul intern din surse nucleare.
Excelenta Sa, Ambasadorul Mark Gitenstein a apreciat rezultatele remarcabile obtinute de CNE Cernavoda care au clasat-o in ultimii trei ani in pozitii de top in randul centralelor nucleare din lume. Astfel, in 2009, Unitatea 1 – CNE Cernavoda a ocupat pozitia 1 in topul centralelor CANDU din lume, cu un factor mediu de capacitate de 100,1% si locul locul 12 din numarul total de 436 reactoare nucleare in exploatare.
In 2010, conform Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena, centrala nucleara de la Cernavoda, se plaseaza pe primul loc in lume dintr-un total de 440 de unitati, in ceea ce priveste coeficientul de disponibilitate in energie cu valoare de 93,5%.
In 2011, potrivit celor mai recente statistici WANO, care au luat in considerare 422 de unitati nucleare in operare pe ultimii trei ani, Unitatea 1 se situeaza pe pozitia a cincea, iar Unitatea 2, pe locul 30. Conform acelorasi statistici, Unitatile 1 si 2 se gasesc pe locurile 1 (Unitatea 1) si 7 (Unitatea 2), dintr-un total de 176 unitati nucleare in operare in Europa.
Aceste performante sustenabile demonstreaza angajamentul companiei fata de eficienta si imbunatatire continua, cu respectarea standardelor de securitate nucleara interne si internationale. Acest lucru face din Nuclearelectrica un partener de incredere, care isi respecta angajamentele pe termen mediu si lung.
Excelenta Sa Ambasadorul SUA a adaugat ca “In timp ce alte state europene isi abandoneaza programele nucleare, Romania isi pastreaza angajamentul de a ocupa pozitia de top in ceea ce priveste tehnologia nucleara. Competenta inalta a specialistilor romani va face acest lucru posibil. Companiile americane prezente astazi aici sunt implicate in toate aspectele industriei nucleare si vin in Romania in calitate de egali pentru a realiza un schimb de experienta cu profesionistii romani”.