Currently set to Index
Currently set to Follow

Teodor Chirica

Teodor Chirica

Dr. Teodor Chirica este un inginer cu o vastă experiență în industria energetică românească, atât din punct de vedere tehnic, cât și managerial, specializat în energie nucleară, fiind implicat activ în activități de inginerie pentru dezvoltarea proiectelor CANDU în România încă din primii ani. ’80. Din 1998, dr. Chirica a ocupat diferite funcții de conducere la Nuclearelectrica, pe care a condus-o in calitate de director general din martie 2005 până în ianuarie 2009 și este în prezent membru și președinte al Consiliului de Administratie. De asemenea, a fost director general al AMEC Nuclear România (2009-2013), director general al EnergoNuclear (2013 – 2017) și consilier al Directorului General Nuclearelectrica (2017-2019). Este doctor în științe nucleare de la Universitatea „Politehnica” din București, in domeniul gestionarii deșeurilor radioactive, concentrându-se pe dezafectarea instalațiilor nucleare.

Experiență internațională, după un an petrecut în cadrul Grupului de Proprietari CANDU (COG), Canada (1992-1993), negocierea pe piața internațională de asigurări nucleare, pentru prima dată în România, a polițelor de asigurare aferente Unităților 1 și 2 ale CNE Cernavodă, negocierea finanțării finalizării Unității 2 Cernavodă cu băncile internaționale, dar și cu EURATOM, precum și negocierea primului Acord pentru investitori pentru Unitățile 3 și 4, 2008, care a implicat parteneriate internaționale, a adăugat valoare contribuției Dr. Chirica, ca membru al echipei de conducere a Nuclearelectrica.

De asemenea, are o bună cunoaștere a afacerilor europene, fiind în același timp un bun cunoscător al industriilor nucleare românești și europene, prin activitate voluntară in cadrul Forumului Atomic Român (ROMATOM), unde este unul dintre fondatori, precum și la Forumul Atomic European (FORATOM), al cărui președinte a fost în perioada 2018-2019.

X