SN Nuclearelectrica SA (SNN) este singurul producator de energie nucleara din Romania. Compania opereaza la centrala nucleara CNE Cernavoda 2 reactoare cu tehnologie CANDU ( Canada deuterium uranium).
Proiectul Unitatilor nucleare de la Cernavoda are la baza tipul de reactor CANDU 600 dezvoltat de AECL Canada. Acest tip de reactor face parte din filiera de reactoare CANDU care foloseste tehnologia de moderare neutronica cu apa grea. Aceasta tehnologie este utilizata pe plan mondial in mai multe tari, Canada, Argentina, Romania, China, Coreea. Combustibilul nuclear folosit este uraniul natural. Acesta se produce la FCN Pitesti, sucursala SNN, in Romania existand un ciclu integrat de producere a energiei electrice pe baza tehnologiei nucleare.
Din punct de vedere tehnic, atat in faza de proiectare si constructie, cat si in faza de exploatare au fost urmate cele mai inalte standarde internationale aplicabile in domeniu.
SNN/CNE Cernavoda este afiliata la mai multe organizatii internationale, prin aceste afilieri avand acces la cele mai noi rezultate ale cercetarilor in domeniile specifice tehnologiei CANDU (prin Candu Owner’s Group-COG) si la studii ingineresti aplicabile la nivelul industriei nucleare. Afilierele acopera schimbul de experienta operationala cu centralele din intreaga lume prin World Association of Nuclear Operators- WANO si specific centralelor CANDU, prin COG. Astfel, prin schimbul de experienta tehnica si organizationala, SNN/CNE Cernavoda este aliniata la nivelul industriei nucleare mondiale.
In cel mai recent clasament modial al centralelor nucleare, din anul 2019, realizat in functie de factorul de capacitate atins de fiecare centrala de la punerea ei in functiune, Unitatea 2 ocupa locul 1, la nivel global, cu un factor de capacitate de 93.3%, iar Unitatea 1 ocupa locul 4 cu un factor de capacitate de 89,7%, Romania ocupand primul loc la nivel global dintr-un total de 440 reactoare.
Implementarea riguroasa a programelor de mentenanta si a unui program continuu de imbunatatire a proiectului centralei a permis exploatarea centralei la un factor de capacitate peste 90%.
De asemenea, rezultate in operare ale CNE Cernavoda depind si de calitatea foarte buna a fasciculelor de combustibil fabricate de FCN Pitesti.
SNN acopera o cota de piata de aproximativ 20% si livreaza energie curata, fara emisii de CO2. In 25 de ani de operare, SNN a evitat eliberarea in atmosfera a 195 milioane tone de CO2, iar anual, compania evita eliberarea a 10 milioane de tone CO2.