Simulator

Principalul scop al simulatorului este sa ofere un mediu de pregatire operatorilor autorizati CNCAN pe cat posibil identic cu cel din camera de comanda principala. Fidelitatea trebuie respectata atat la nivelul ambientului cat si la nivelul raspunsului echipamentelor la actiunile operatorilor.

Pregatirea in simulator se desfasoara sub directa coordonare a instructorilor specializati care pot reproduce situatii anormale de functionare a centralei pentru a le dezvolta cursantilor abilitatile necesare in operarea centralei.

Cursantii pot fi instruiti in aplicarea tuturor procedurilor din Camera de Comanda, printre care si Procedurile de Urgenta. Instruirea pe Simulator este structurata astfel incit sa includa o introducere, exercitiul propriu-zis pe Simulator si comentariile post-exercitiu. Simulatorul este de asemenea folosit in scopul instruirii operatorilor fara cerinte de autorizare CNCAN care formeaza Echipa de Raspuns din Camera de Comanda. Aceasta pregatire familiarizeaza membrii echipei cu Lucrul in Echipa in conditii anormale de exploatare. De asemenea, Simulatorul poate fi folosit in pregatirea tehnicienilor Instrumentatie si Control care vor lucra in Camera de Comanda.

simulator 1In plus in simulator se pot analiza evenimente ipotetice sau aparute la alte centrale nucleare in scopul pregatirii personalului pentru a raspunde prompt respectivei situatii precum si pentru identificarea masurilor tehnice care trebuie luate pentru a preveni evenimentele nedorite. Tot cu ajutorul simulatorului se dezvolta si se testeaza proceduri de operare.

Simularea se realizeaza printr-un software specializat, prin pachete de programe ce modeleaza comportamentul termohidraulic al apei grele, al apei usoare, comportamentul unei pompe, a unei vane, a unui compresor, etc.

Toti acesti parametri sunt calculati in timp real, aceste pachete de programe ruland la fiecare 0.2 secunde, pe un calculator special. Acesti parametri sunt transferati cu ajutorul echipamentelor hardware intre calculatorul de simulare si echipamentele panourilor de comanda aflate in replica fidela a Camerei de Comanda Principala, respectiv catre calculatorul de proces care cuprinde aceleasi programe de control ca in centrala.

Tot acest proces este interactiv – manevrele din replica Camerei de Comanda determinand raspunsuri in timp real ale simularii.

Coordonarea unitara a acestor calculatoare este realizata de sistemul IOS (Instructor Operator Station), care este dotat cu o interfata prietenoasa ce permite initierea de comenzi catre acest complex de simulare si observarea evolutiei simularii.simulator 2

Acest Soft este util instructorilor de simulator si tuturor utilizatorilor acestuia prin posibilitatea de a insera defecte ale echipamentelor si sistemelor, de a „ingheta” o stare a simulatorului pentru o mai buna analiza, de a salva anumite stari utile pentru o analiza ulterioara, de a scoate grafice cu parametri ce nu exista pe trend-urile si barchart-urile din centrala, de a pregati anumite scenarii de evolutie a centralei.

In spatele acestui intreg complex numit simulator se afla o echipa de specialisti software si hardware care elaboreaza si implementeaza solutiile problemelor aparute din punct de vedere al fidelitatii simulatorului vis-à-vis de centrala.

X