Unitatea 1 a CNE Cernavoda intra in programul de oprire planificata

4 mai

Unitatea 1 a CNE Cernavoda intra in programul de oprire planificata

SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca incepand cu data de 6 mai 2016, ora 23:00, Unitatea 1 a CNE Cernavoda va intra in programul de oprire planificata.

Reactoarele CNE Cernavoda sunt oprite alternativ, fiecare la doi ani, pentru realizarea programelor de:

  • Mentenanta corectiva si preventiva;
  • Inspectii obligatorii;
  • Testari obligatorii, conform cerintelor Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (“CNCAN”), care se pot efectua numai cu centrala oprita;
  • Implementarea de modificari de proiect pe anumite sisteme/echipamente/componente.

Opririle planificate sunt considerate proiecte ale companiei, initiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, avand o echipa de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane si bugetare corespunzatoare.

Oprirea planificata a Unitatii 1 a CNE Cernavoda din acest an va avea o durata de aproximativ 50 de zile fata de durata normala a oprilor planificate, de aproximativ 30 de zile. Prelungirea duratei opririi planificate a Unitatii 1 implica realizarea  unor lucrari suplimentare de intretinere a generatorului de aburi.  Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singura data pe toata durata initiala de viata de 30 de ani a unei unitati nucleare, in functie de analiza datelor tehnice.

Analizele aferente prelungirii opririi planificate au evidentiat avantaje de natura economica si tehnica  materializate prin imbunatatirea eficientei ciclului termic ce are drept rezultat cresterea productiei cu circa 1.5-2% fata de nivelul prognozat in lipsa efectuarii acestei lucrari. Aceleasi analize au indicat ca momentul optim de realizare a acestei lucrari la Unitatea 1 este in cadrul opririi planificate din anul 2016.

Lucrarile se vor efectua in conditii de siguranta pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator, conform procedurilor aprobate, utilizate la CNE Cernavoda.

Comments are closed.

X