Finalizarea primei etape a procedurii de selectie de investitori pentru continuarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda

9 sept.

Finalizarea primei etape a procedurii de selectie de investitori pentru continuarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda

Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) anunta finalizarea primei etape a procedurii de selectie de investitori pentru continuarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda (“Proiectul”), procedura prevazuta in Strategia de continuare a Proiectului aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor din data de 22 august 2014.

Conform instructiunilor privind procesul de calificare a investitorilor, pana la data de 08 septembrie 2014, ora 16:00, data limita aferenta primei etape, SNN a primit o Documentatie de calificare depusa de compania China General Nuclear Power Corporation.

In urma analizei Comisiei de Negociere, Consiliului de Administratie si Comisiei Interministeriale, companiaChina General Nuclear Power Corporation a fost declarata Investitor Calificat.

Documentele de calificare au constat in:

–  Scrisoarea de Exprimare a Interesului;

–  Documente de identificare a Investitorului Interesat;

– Documente care atesta experienta relevanta a Investitorului Interesat (individual sau in consortiu) din punct de vedere al utilizarii tehnologiei nucleare, expertizei si performantei in operare si experientei in dezvoltarea si/sau constructia de noi unitati nucleare. Avand in vedere angajamentul asumat de proprietarul de tehnologie nucleara de tip CANDU si Statul roman in fata Comisiei Europene, in timpul analizei Proiectului in baza art. 41 al Tratatului EURATOM, o cerinta importanta pentru investitori a vizat capabilitatea de a garanta nivelul de securitate nucleara angajat de catre proprietarul tehnologiei CANDU 6 si de Statul roman in timpul procesului de obtinere a opiniei Comisiei Europene.

– Documente care atesta capacitatea financiara a Investitorului Interesat (individual sau in consortiu) de a asigura finantarea necesara finalizarii Proiectului, atat prin aport de capital propriu, cat si prin surse atrase.

“Investitorul calificat corespunde integral cerintelor din documentele de calificare din punct de vedere al standardelor tehnice si de securitate nucleara, dar si a capacitatii de finantare a unui astfel de proiect, iar acest lucru este esential in dezvoltarea unui nou proiect nuclear. Investitorul calificat detine expertiza in operarea de unitati nucleare la un factor de capacitate care demonstreaza performanta in operare, expertiza in constructia de unitati nucleare, expertiza in derularea de proiecte de investitii cu un grad de complexitate ridicat. In domeniul nuclear, expertiza este cuvantul cheie pentru dezvoltarea unui proiect solid, cu performante similare cu cele ale Unitatilor 1 si 2. Avem un standard de operare foarte ridicat si il vom mentine si la Unitatile 3 si 4.” – Daniela Lulache, Director General  

Mai multe informatii referitoare la etapele urmatoare ale procedurii de selectie pot fi accesate la:https://www.nuclearelectrica.ro/despre-noi/procedura-selectie-investitori-68a0d/procedura-selectie-investitori-a8e7a/

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost infiintata in anul 1994 si este, in prezent,  cel mai mare producator de energie nucleara din China, avand la sfarsitul lunii august 2014 un numar de 11 unitati in operare si o capacitate instalata aferenta de 11.620 MW, la care se vor adauga inca 15.000 MW proveniti din punerea in functie a celor 13 unitati nucleare aflate in prezent in constructie.

Numarul de unitati nucleare aflate in constructie situeaza compania CGN pe primul loc in lume  in constructia si punerea in functiune de noi unitati nucleare.

Cifra de afaceri a CGN la nivelul anului 2013 este de 4.25 miliarde Euro, iar valoarea totala a activelor este de 37.49 miliarde de Euro.

 

Daniela Lulache

Director General

Comments are closed.

X