Fabrica de Combustibil Nuclear a produs fasciculul cu numarul 150.000. Cum se transforma uraniul din mina in energie la priza

10 Dec

Fabrica de Combustibil Nuclear a produs fasciculul cu numarul 150.000. Cum se transforma uraniul din mina in energie la priza

SN Nuclearelectrica SA anunta fabricarea fascicului de combustibil nuclear cu numarul 150 000 de catre sucursala sa, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti („FCN Pitesti”).

FCN Pitesti este singurul producator autorizat la nivel global, in afara Canadei, pentru productia de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de catre AECL Canada (actuala Candu Energy) si Zircatec Precision Industries Inc Canada.

Anual, centrala nucleara de la Cernavoda consuma aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Pitesti. Din punct de vedere calitativ si al rezultatelor aferente procesului de productie, FCN Pitesti inregistreaza o rata de defectare a fasciculelor de combustibil mult sub limita admisa de Autoritatea de Proiectare a Sistemului CANDU, fapt confirmat de datele de operare si productie ale CNE Cernavoda, beneficiarul direct al productiei de la FCN Pitesti.

„Scopul FCN Pitesti este sa asigure combustibil nuclear de inalta calitate pentru operarea in conditii de securitate maxima a unitatilor nucleare de la Cernavoda, sa dezvolte si sa imbunatateasca continuu liniile de fabricatie, sa inoveze si sa adauge valoare adaugata Nuclearelectrica prin integrarea produselor proprii intr-un circuit nuclear cu rezultate deosebite. Industria nucleara isi bazeaza performanta pe calitatea si robustetea produselor sale, pe respectarea normelor si standardelor de securitate si protectie si pe resursa umana inalt specializata”-Florin Gheba, Director FCN Pitesti

Utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear produce o cantitate de energie electrică de 167 TWh. Aceeași cantitate de energie electrică poate fi obținută în centralele clasice prin arderea a 333 milioane de tone cărbune brun, 166,5 milioane tone huilă energetică  sau 47,5 milioane de tone de păcură.

„Industria nucleara romaneasca este in prezent un model de performanta si eficienta pentru multe alte domenii si un mare avantaj pentru nevoile romanesti de sistem energetic, mediu si consumator. In peste 30 de ani, specialistii romani au reusit sa initieze si sa dezvolte un program nuclear care plaseaza Romania pe primul loc in lume la coeficientul de utilizare a puterii instalate, asadar sa valorifice impecabil resurse naturale, materiale si umane.”.-Daniela Lulache, Director General SN Nuclearelectrica SA

Productia FCN Pitesti respecta cerintele de calitate aferente industriei nucleare, de protecție a mediului înconjurător, de siguranță nucleară  şi  sănătate şi securitate în muncă.

Prin combustibilul nuclear produs la FCN Piteşti şi folosit în cele două unități nucleare de la Cernavodǎ, S.N. Nucleaelectrica SA asigurǎ 20% din producţia totalǎ de electricitate a ţǎrii.

Articol din Ziarul Adevarul, 23.11.2015

Comments are closed.

X