Parteneriat cu UNICEF Romania

11 feb.

Parteneriat cu UNICEF Romania

UNICEF este o organizatie internationala interguvernamentala infiintata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite ca organism subsidiar al Natiunilor Unite. La nivel global, UNICEF estimează că 1 din 10 are o formă de dizabilitate. Statisticile oficiale arată că, în România, sunt aproximativ 72.000 de copii cu dizabilități în evidențele statului. Astfel că majoritatea acestor copii este, în realitate, invizibilă.

In parteneriat cu autoritatile centrale si locale, UNICEF Romania a lansat programul pilot Pachetul Minim de Servicii dezvoltat in prezent in 45 de comunitati din judetul Bacau.

O problema principala o reprezinta identificarea nevoilor reale ale copiilor din familii nevoiase deoarece multe dintre ele raman neraportate. In cadrul acestui proiect, un asistent social, un asistent medical comunitar și un consilier școlar viziteaza fiecare familie si inregistreaza problemele in platforma online Aurora, cu ajutorul careia datele sunt colectate in timp real si folosite pentru a asigura asistenta targetata pentru fiecare familie. AURORA este un instrument modern ce permite identificarea problemelor şi nevoilor copiilor, inclusiv a celor care sunt mai puţin vizibile pentru membrii comunităţii (precum situaţiile de violenţă, abuz sau neglijare sau comportamentele de risc la copii şi adolescenţi), dar şi planificarea serviciilor necesare acestora, fiind accesibila atât asistenţilor sociali, cât şi lucrătorilor şi referenţilor sociali din cadrul Serviciilor Publice de Asistenţă Socială (SPAS).

Nuclearelectrica s-a alaturat UNICEF prin sustinerea partiala a costurilor necesare pentru continuarea implementarii pachetului minim de servicii AURORA pentru copii vulnerabili, cu risc de saracie.

UNICEF îşi propune să extindă în mod progresiv rezultatele la nivelul copiilor şi familiilor acestora prin utilizarea tehnologiei şi respectiv a aplicaţiei AURORA.

Astfel, în perioada 2019- 2021, UNICEF va sprijini un număr total de 10 judeţe şi aproximativ 150 de unităţi administrativ teritoriale să implementeze pachetul minim de servicii utilizând AURORA.

Principalele rezultate aşteptate şi impactul proiectului:

  • Copiii vulnerabili şi familiile lor sunt identificaţi şi beneficiază de servicii integrate bazate pe comunitate (pe baza modelului anterior);
  • In funcţie de specificul fiecărei comunităţi se vor putea urmări şi măsura următorii indicatori şi rezultate cuantificabile:
  • Creşterea numărului de copii şi femei înregistraţi la medicul de familie/beneficiari ai serviciilor de asistenţă medicală primară conform drepturilor;
  • Creşterea numărului de femei si de adolescente informate cu privire la sănătatea reproducerii şi planificare familială;
  • Creşterea numărului de femei gravide care beneficiază de controale prenatale la care au dreptul în mod gratuit;
  • Creşterea numărului de copii vaccinaţi conform schemei naţionale de vaccinare;
  • Creşterea numărului de copii care sunt înscrişi la grădiniţă/şcoală, dintre copiii cu vârste corespunzătoare.

 

Domeniu: Social, umanitar

Impact: 15,000 copii vulnerabili şi familiile lor;

Suma investita: 100.000 lei

Stadiu proiect: in desfasurare

Website: https://www.unicef.org/romania/

X