Currently set to Index
Currently set to Follow

Planuri de urgenta

“O centrala nuclearo-electrica ce produce electricitate nu va exploda ca o bomba atomica, deoarece stiintific si tehnic acest lucru este imposibil. Legatura dintre un reactor nuclear si o bomba atomica este cam aceeasi ca aceea dintre un motor de automobil alimentat cu benzina si un cocktail Molotov.”

Bruno Comby

Cu toate masurile de precautie luate in proiectarea si operarea unei centrale nucleare ramane posibilitatea aparitiei unor deficiente sau a unor conditii care sa conduca la crearea unor situatii de urgenta. Pot avea loc astfel eliberari semnificative de material radioactiv sau expuneri ale lucratorilor sau populatiei ca urmare a unor incidente in operarea centralei sau in timpul transportului de materiale radioactive.

Accidentele de la Cernobil si Fukushima Dai-ichi (Japonia) au dat nastere unui curent de neincredere si ingrijorare fata de centralele nucleare. De aceea incercam sa informam populatia cat mai corect in ceea ce priveste securitatea centralelor nucleare de tip CANDU. Ne dorim ca atitudinea populatiei sa fie mai curand una de interes si de incredere decat de ingrijorare sau teama fata de centrala nucleara de la Cernavoda.

In urma accidentului nuclear produs in Japonia pe 11 martie 2011, Comisia Europeana a solicitat reevaluarea marginilor de securitate nucleara la centralele nuclearoelectrice din Uniunea Europeana. Gradul de securitate nucleara trebuie reevaluat prin aplicarea unui “test de stres”, care va indica modul in care s-ar comporta centralele nucleare in situatii extreme. In acest sens, se au in vedere evenimente cum ar fi aparitia unui seism sau inundatii care depasesc bazele de proiectare, inclusiv pierderea totală a alimentarii cu energie electrica si a sursei finale de racire. Aceste evenimente sunt analizate atat pentru reactoarele nucleare, cat si pentru instalatiile de stocare a combustibilului uzat. Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a solicitat conducerii Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda (CNE Cernavoda), la cererea Comisiei Europene, sa reevalueze gradul de securitate al celor doua unitati de la Cernavoda. Drept urmare, impreuna cu proiectantii centralei de la Cernavoda respectiv firmele CANDU Energy (fosta Atomic Energy of Canada Limited) si ANSALDO Italia, CNE Cernavoda a elaborat un raport de reevaluare a marginilor de securitate nucleara, raport ce a fost transmis la CNCAN.

Evaluarea detaliata efectuata a dovedit ca ambele unitati ale CNE Cernavoda indeplinesc cerintele de securitate nucleara stabilite prin proiect si au suficiente margini de proiectare care pot acomoda cutremure si inundatii severe, pierderi totale ale alimentarii cu energie electrica si pierderi ale apei de racire. De asemenea, au fost identificate si procedurate modalitati noi de raspuns la accidente severe si modificari care sa limiteze consecintele in cazul unor accidente severe care conduc la topirea zonei active. Aceste modificari au fost implementate in functie de prioritatea stabilita de catre o echipa de specialisti numita in acest scop.

In concluzie, raportul releva faptul ca la CNE Cernavoda NU ESTE POSIBIL un eveniment nuclear similar celui de la centrala nucleara de la Fukushima Dai-ichi, Japonia.

Pana in prezent, centralele nucleare de tip CANDU nu au fost confruntate cu evenimente sau accidente care sa ameninte sanatatea si siguranta oamenilor. Cu toate ca aceste riscuri sunt minimizate prin faptul ca centrala este echipata cu sisteme de securitate proiectate sa previna si sa faca fata unor asemenea evenimente, pentru protectia populatiei si mediului au fost prevazute si pregatite o serie de masuri suplimentare.

Printre ele se pot mentiona planificarea si pregatirea pentru situatii de urgenta, prevazuta de legislatia nationala in domeniu ca cerinta obligatorie pentru acordarea autorizatiei de exploatare a centralei nucleare. La CNE Cernavoda, pregatirea pentru situatii de urgenta este verificata si imbunatatita printr-un program complex de exercitii de urgenta.

Aceste exercitii se desfasoara trimestrial, cu fiecare echipa de tura de exploatare, anual, cu fiecare echipa de conducere si suport la urgenta si cu tot personalul de pe amplasament si odata la 3-4 ani exercitiile generale de urgenta, in care sunt implicate autoritatile publice cu responsabilitati in domeniu si populatia din zona ce se invecineaza cu CNE Cernavoda.

AXIOPOLIS ‘95, SAFE POWER ‘96, PHOENIX ‘97, DOBROGEA ‘98, DUNAREA ‘99, MILLENIUM ‘00, AXIOPOLIS ‘01, EURO ’02, CHALLENGE ’03, EUXIN ’04, CONVEX-3 ’05, START ’06, EUROPA ’07, OLIMPIA ’08, AXIOPOLIS ’09, FAURAR ’10, GERAR ’11, BRUMAR ’12, SATURN ’13, MERCUR ’14, AXIOPOLIS ’15, VALAHIA ’16, TOMIS ’17, UNIREA ’18, EUROPA’19, SCYNTHIA ‘20 si AXIOPOLIS ’21 sunt exercitiile anuale/generale care au fost desfasurate la CNE Cernavoda incepand cu anul 1995. Acestea au permis testarea planurilor de urgenta si identificarea actiunilor corective pentru imbunatatirea planurilor si procedurilor de urgenta.

Pentru informarea si pregatirea populatiei au fost distribuite gratuit brosuri cu informatii privind modul de actiune in situatii de urgenta.

Un factor important in eficienta raspunsului la urgente o reprezinta resursele materiale din dotarea centralei si modul de functionare al echipamentelor de urgenta.

In centrala sunt desemnate diferite spatii si facilitati pentru raspunsul la urgenta. Aceste facilitati sunt dotate cu echipamente, care constituie un suport adecvat actiunilor de raspuns la urgenta acoperind in mod corespunzator cerintele legate de evaluarea starii centralei, a conditiilor radiologice, protectia personalului, controlul deficientelor, stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor, curatarea substantelor chimice deversate, comunicarea si transferul datelor necesare.

Conducerea si coordonarea activitatilor de raspuns intr-o situatie de urgenta se realizeaza din Centrul de Control al Urgentei de pe Amplasament, care este un spatiu special amenajat dotat cu echipamentele necesare pentru evaluarea tehnica si luarea deciziilor strategice, echipamente de comunicatie (inclusiv de rezerva), echipamente pentru alarmarea personalului si a populatiei din zonele invecinate.

Pentru conducerea si coordonarea activitatilor de raspuns intr-o situatie de urgenta exista si Centrul de Control al Urgentei din Afara Amplasamentului care este amenajat la Constanta. Acest centru este dotat similar cu Centrul de Control al Urgentei de pe Amplasament si constituie o rezerva pentru cazul in care acesta devine indisponibil.

Conducerea si coordonarea activitatilor de interventie se realizeaza din Centrele Suport de Interventie localizate in Camerele de Comanda Principala al unitatilor, care sunt dotate cu echipamente de comunicatie si echipamente pentru alarmarea personalului si a populatiei din zonele invecinate.

In plus, in diverse zone din centrala exista dulapuri cu echipamente de urgenta, cum ar fi: instrumente calibrate de monitorizare, truse de prim ajutor, aparate de resuscitare pulmonara cu oxigen, targi precum si alte materiale necesare monitorizarii radiologice sau acordarii primului ajutor.

Pentru activitatile de monitorizare in exteriorul centralei sunt folosite doua laboratoare mobile dotate cu toate echipamentele necesare acestei activitati. De asemenea s-a pus in functiune un Sistem de Monitorizare Gama, alcatuit din 15 statii fixe de monitorizare gama amplasate in jurul amplasamentului CNE Cernavoda.

Ca urmare a accidentului de la Fukushima s-a amenajat si o Zona de Admitere la Lucru pentru Accident Sever, localizata in afara amplasamentului in scopul acomodarii personalului de interventie in cazul unui accident sever la CNE Cernavoda, cand timpul petrecut pe amplasament trebuie limitat doar la efectuarea activitatilor necesare asigurarii functiilor de securitate si la efectuarea intrarilor de urgenta cu scopul de a micsora consecintele evenimentului.

Echipamentele de urgenta, atat cantitatea cat si functionalitatea lor, sunt verificate periodic in cadrul unor rutine prestabilite in scopul mentinerii capacitatii de raspuns a centralei in caz de urgente.

 

X