Currently set to Index
Currently set to Follow

Dozimetrie personala

IMG_6547

CNE Cernavoda are responsabilitatea asigurarii monitorizarii radiologice a mediului de lucru a lucratorilor expusi profesional si vizitatorilor in timpul desfasurarii activitatilor sale autorizate.

Masurarea si inregistrarea corecta a dozelor incasate de catre personalul expus profesional al CNE Cernavoda si al contractorilor reprezinta un element foarte important al Programului de Dozimetrie.

Programul de dozimetrie al CNE Cernavoda se bazeaza pe cerintele legislatiei nationale aplicabile si pe cele mai recente recomandari ale Comisiei Internationale pentru Protectie Radiologica.

Programul de dozimetrie, incluzand metodele folosite si justificarea lor tehnica, este elaborat de Departamentul Radioprotectie.

Dozele incasate de catre personalul expus profesional la CNE Cernavoda se datoreaza expunerilor externe si interne caracteristice unui reactor de tip CANDU.

Expunerea externa reprezinta expunerea la surse radioactive aflate in exteriorul organismului uman.

Sursa principala pentru iradierea externa intr-o centrala de tip CANDU este radiatia gamma.

Masurarea dozei individuale externe gamma se face cu ajutorul unui dozimetru cu detectori termoluminiscenti (TLD). Purtarea dozimetrului este obligatorie pe toata durata activitatii desfasurate în zona controlata radiologic.

Dozimetrele de tip termoluminiscent sunt folosite de asemenea pentru masurarea dozei pe extremitati, pastilele termoluminiscente fiind fixate in zonele unde iradierea este cea mai mare (degete, incheietura mainii, glezne).

Intr-o centrala CANDU dozele de neutroni au o contributie mica la iradierea externa si sunt monitorizate la randul lor cu ajutorul unui debitmetru de neutroni.

Expunerea (contaminarea) interna este procesul de patrundere in organism a materialelor radioactive prin inhalare, ingestie sau prin piele.

Sursa principala pentru expunerea interna intr-o centrala de tip CANDU o constituie vaporii de apa grea tritiata.

Doza interna datorata acestei surse este determinata prin analiza probelor de urina avand la baza tehnica de detectie cu scintilatori lichizi. Frecventa masurarii probelor depinde de concentratia tritiului in urina la ultima proba masurata. Cu cat concentratia tritiului in urina creste, intervalul dintre doua furnizari de proba biologica scade, variind de la lunar la zilnic.

Dozele interne datorate altor surse de contaminarea interna sunt determinate prin masurarea directa a lucratorilor la Contorul de Corp Uman, cu o frecventa care depinde de natura activitatii desfasurate. Masurarile cu contorul de corp uman se fac lunar, trimestrial, anual sau o data la trei ani.

Inregistrarea dozelor

Pentru inregistrarea dozelor este stabilit un sistem de inregistrare in format electronic (tip baza de date) si pe suport de hartie. Pe langa evidenta dozelor incasate, sistemul pastreaza si inregistrarile rezultatelor analitice ale tuturor probelor.

Mentinerea angajamentului organizatiei pentru reducerea expunerii personalului a condus la obtinerea unor rezultate de top privind dozele colective incasate, care au plasat ambele unitati in primele 25% din centralele evaluate de WANO.

Acreditari

Serviciile de dozimetrie interna si externa sunt asigurate de catre Laboratorul de Dozimetrie Individuala al Centralei. Acesta, este acreditat de CNCAN conform certificat OD 02_LDI/2020 valabil pana la 31.12.2024. Acreditarea laboratorului se reinnoieste o data la cinci ani.

Serviciile de dozimetrie interna si externa sunt supervizate de experti acreditati CNCAN.

In plus, Laboratorul de Dozimetrie Individuala detine acreditare CNCAN, conform certificat LI 01_LDI/2020 valabil pana la 31.12.2024, pentru analiza probelor de efluenti radioactivi lichizi si gazosi.

Intercomparari

Pentru validarea metodelor de lucru conform ISO 17025 si a Normelor de dozimetrie individuala si Radon (aprobate prin ordinul CNCAN Nr.180/2020) si pentru demonstrarea credibilitatii masuratorilor de doza pentru personal si populatie, Laboratorul de Dozimetrie Individuala participa anual la exercitii de intercomparare internationala.

Pentru masurari de dozimetrie interna, Laboratorul de Dozimetrie Individuala este membru in Asociatia Franceza PROCORAD (Promotion of Quality Control in Radiotoxicological Analysis) si participa la exercitii de intercomparare pe masurari de dozimetrie interna din anul 2001.

Pentru masurari de dozimetrie externa, Laboratorul de Dozimetrie Individuala a participat in anul 1999 la un exercitiu organizat de AIEA, si din anul 2007 participa la exercitiile de intercomparare (Teste de performanta pentru sistemele de dozimetrie cu TLD utilizate in centralele CANDU) organizate de COG.

Pentru masuratori de radioactivitate in probe de efluenti Laboratorul de Dozimetrie Individuala a participat in perioada 2008 – 2013 la exercitii de intercomparare organizate de Laboratorlul National de Fizica (NPL) din Anglia pe masuratori gamma spectrometrice in probe apoase de activitate inalta si joasa.

Rezultatele obtinute la exercitiile de intercomparare in perioada 1999 – 2021 au fost bune si foarte bune. De remarcat au fost rezultatele obtinute la categoria de “Masurari Tritiu in urina” unde laboratorul de dozimetrie s-a calificat ca laborator de referinta in anii 2004, 2006, 2007 la categoria de “Masurari C-14 in urina” unde s-a calificat in “Top 4” cele mai performante laboratoare ale Asociatiei PROCORAD in anii 2001, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009 si 2010, precum si la categoria “Masurari dual-label H3-C14” in anii 2012, 2013 si 2018.

In urma vizitei efectuate de echipa WANO in octombrie 2013 Departamentul Radioprotectie a primit un “strength” (punct forte) pentru serviciile de dozimetrie externa si interna efectuate, Laboratorul de Dozimetrie fiind apreciat ca laborator de “Top” in domeniul masurarii dozelor. Aceasta apreciere a fost sustinuta de rezultatele programului de dozimetrie al centralei precum si de rezultatele excelente obtinute la exercitiile de intercomparare internationala (COG, AIEA, PROCORAD).

X