Control mediu

Impactul radiologic real al CNE Cernavoda asupra populatiei este determinat prin programele de monitorizare a efluentilor radioactivi si a mediului inconjurator si cel de gospodarire a deseurilor radioactive. Elementele principale ale acestui programului sunt:

 

MONITORIZAREA EFLUENTILOR GAZOSI POTENTIAL RADIOACTIVI

Orice evacuare de aer potential contaminat este dirijata catre cosul de evacuare care il disperseaza in mediul inconjurator. Aerul este monitorizat continuu si pe baza rezultatelor analizelor, se fac estimari ale dozei suplimentare pe care o persoana din populatie ar putea sa o primeasca datorita acestor evacuari. Anual sunt masurate la fiecare unitate  aproximativ 1500 de filtre pentru determinarea emisiilor radioactive gazoase.

Evacuarea apelor potential radioactive se face in canalul apei de racire condensator cu asigurarea unei dilutii de minim 1:2900 (in general dilutia este de 1:7000). In timpul deversarii, apele sunt monitorizate in permanenta de monitorul de efluenti lichizi radioactivi, care opreste deversarea in cazul aparitiei unei alarme.Masurarile de radioactivitate efectuate pe probele de apa potential radioactiva sunt utilizate pentru estimarea dozei suplimentare pe care o persoana din populate ar putea sa o primeasca datorita acestor deversari. Anual pentru monitorizarea efluentilor lichizi potential radioactivi de la o unitate sunt analizate in laborator aproximativ  1500 probe de apa de la o unitate.

In toti cei 19 ani de functionare a Unitatii 1 si in cei  de functionare a Unitatii 2 doza anuala efectiva de radiatii incasata de o persoana din grupul critic de populatie din zona Cernavoda, cauzata de emisiile radioactive din centrala nucleara, inclusiv tritiu, nu a depasit 10 microSv, fiind de sute de ori mai mica decat doza produsa de fondul natural de radiatii, care, in cazul Romaniei, are o valoare medie de 2400 microSv/an. Putem face o comparatie intre  doza datorata functionarii CNE Cernavoda cu doua unitati si doza datorata consumului a o jumatate de litru de apa minerala. Conform masurarilor efectuate de Institutul de Igiena a Radiatiilor Iasi, “o persoana adulta din populatie care consuma 0,5 L/zi apa minerala de masa primeste in plus 6 µSv/an fata de fondul natural de iradiere de 2450 µSv/an din toate sursele naturale de iradiere pentru zona Moldova (Nord-Estul Romaniei). Contributia apei minerale la iradierea naturala a populatiei  reprezinta 0,25 % pana la 1,2 % din fondul natural de iradiere”. Asa cum se poate observa dozele datorate functionarii CNE Cernavoda si cele datorate consumului a 0.5 l apa minerala/zi sunt comparabile. Prin urmare nu exista un temei stiintific pentru a afirma ca scaparile de tritiu reprezinta un risc semnificativ pentru populatie.

GOSPODARIREA DESEURILOR RADIOACTIVE SLAB SI MEDIU ACTIVE LA CNE CERNAVODA

Politicile si principiile de gospodarire respecta cerintele nationale si internationale privind deseurile radioactive. CNE Cernavoda dispune de facilitatile necesare stocarii intermediare a deseurilor radioactive, in instalatii sigure atat pentru personal, cat si pentru populatie si mediu inconjurator.

MONITORIZAREA RADIOACTIVITATII PROBELOR DE MEDIU

Sunt colectate si analizate din punct de vedere al continutului de radioactivitate probe de:

 • aer (depunere pe filtre de particule si iod, vapori de apa in aer);
 • apa (apa de Dunare, apa de infiltratie in sol, apa de adancime, apa din Canalul Dunare – Marea Neagra, apa pluviala, apa potabila);
 • sol;
 • sediment peste;
 • carne (pui, vita, porc);
 • lapte;
 • legume (salata, spanac, ridichi, castraveti, rosii, ceapa verde, ardei, varza, cartofi, fasole verde, vinete);
 • cereale;
 • fructe (capsuni, cirese, caise, piersici, struguri);
 • oua;
 • depuneri atmosferice umede;
 • DTL – uri (dozimetre termoluminiscente care masoara doza gama integrata timp de 3 luni);

Anual se preleveaza aproximativ 1200 probe din 115 locatii, pentru determinarea radioactivitatii mediului in zona CNE Cernavoda.

Centrala si-a construit si si-a dotat propriul Laborator de control al radioactivitatii mediului, Laboratorul de dozimetrie, unde sunt masurate probele de efluenti radioactivi, precum si un Laborator de caracterizare deseuri radioactive. Laboratoarele care efectueaza analize de radioactivitate in probe de mediu sunt acreditate de catre CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare), in conformitate cu cerintele legii. In plus laboratoarele sunt incluse in programe de intercomparare, organizate de catre IAEA sau Comisia Europeana si Asociatii Internationale de laboratare acreditate pentru acete tipuri de masuratori.

MISIUNI DE VERFICARE A PROTECTIEI MEDIULUI

In perioada 4-12 iunie 2007, Comisia Europeana a efectuat o misiune de verificarea a respectarii de catre Romania a conditiilor din articolul 35 al Tratatului EURATOM. Concluziile verificarilor efectuate de catre expertii Comisiei Europene la CNE Cernavoda arata ca programele de monitorizare a radioactivitatii  efluentilor si mediului elaborate si implementate de catre CNE Cernavoda sunt in conformitate cu cerintele articolului 35 al Tratatului EURATOM. (Raportul  misiunii de verificare este publicat pe site-ul Comisiei Europene, DG-TREN).

In iunie 2008, la solicitarea SNN prin Guvernul Romaniei, Agentia Internationala pentru Energie Atomica – AIEA,  a trimis o echipa de experti pentru verificarea programelor de protectie la radiatii a lucratorilor expusi profesional, a mediului  si a publicului din zona Cernavoda, focalizata pe evaluarea expunerii la tritiu. Echipa care a efectuat verificarea a fost compusa din experti in domeniul radioprotectiei si securitatii nucleare cu experienta in instalatii nucleare similare. Raportul misiunii Agentiei de la Viena arata ca:

 • “Exploatarea Unitatilor 1 si 2 de la Centrala de la Cernavoda se face in cadrul unui sistem de reglementare bine definit sub controlul strict al autoritatii de reglementare care este o institutie independenta. Operarea celor doua unitati se face in conformitate cu standardele nationale de radioprotectie si securitate nucleara care iau in considerare controlul evacuarilor radioactive in scopul de a asigura protectia populatiei si a mediului de efectele radiatiilor ionizante, inclusiv tritiu. Aceste standarde nationale sunt in deplina concordanta cu recomandarile internationale stabilite in standardele de siguranta ale AIEA, – Agentia Internationala pentru Energie Atomica – adoptate de marea majoritate a statelor sale membre. Standardele de securitate nucleara ale AIEA se bazeaza pe concluziile Comisiei Stiintifice a Natiunilor Unite pentru Efectele Radiatiilor Atomice – UNSCEAR si pe recomandarile Comisiei Internationale pentru Radioprotectie – ICRP privind principiile, criteriile si metodologiile de radioprotectie a publicului si a mediului.”
 • “Centrala de la Cernavoda are implementate programe si sisteme de inalta tehnologie pentru a preveni, minimiza si controla evacuarile radioactive de mediu (gaze si lichide), pentru a se asigura ca doza limita pentru public este respectata”.
 • “Pentru protectia adecvata a mediului si populatiei si respectarea Limitelor de Emisie stabilite de catre autoritati, emisiile radioactive gazoase si lichide, precum si factorii de mediu sunt in permanenta monitorizati utilizand echipamente de ultima generatie in domeniul nuclear, proceduri de analiza bine stabilite, precum si resurse umane foarte bine pregatite tehnic.”
 • “Sistemele de monitorizare a efluentilor radioactivi si mediului, precum si laboratoarele in care se efectueaza analizele sunt dotate cu echipamente si opereaza la standarde de securitate nucleara comparabile cu cele ale tarilor dezvoltate avand o traditie in industria nucleara”.
  (Agentia Internationala pentru Energie Atomica IAEA 2008, Appraisal on the Radiation Protection Programs for Workers, members of the Public and the Environment, Control of Tritium Exposure, Cernavoda Nuclear Power Plant) .
 • Performantele Laboratorului de Control Mediu  au fost apreciate de catre echipa de evaluare WANO, în cadrul Misiunii WANO „Peer Review” la CNE Cernavoda si a constituit un punct forte în Raportul WANO, pe zona de Radioprotectie, fiind considerat laboratoar  de top în industria nucleara.

 

X