Currently set to Index
Currently set to Follow

Control mediu

Monitorizarea radioactivitatii probelor de mediu

Sunt prelevate si analizate din punct de vedere al continutului de radioactivitate probe de:

  • aer (depunere pe filtre de particule si cartuse de iod, vapori de apa in aer);
  • depuneri atmosferice umede;
  • apa (apa din Dunare, apa din Canalul Dunare – Marea Neagra, apa de infiltratie in sol, apa de adancime, apa pluviala, apa potabila);
  • sol;
  • sediment;
  • peste;
  • carne (pui, vita, porc);
  • lapte;
  • legume (salata, spanac, ridichi, ceapa verde, fasole verde, castraveti, rosii, ardei, vinete, varza, cartofi);
  • cereale;
  • fructe (capsuni, cirese, caise, piersici, struguri);
  • oua;
  • DTL – uri (dozimetre termoluminiscente care masoara doza gama integrata timp de 3 luni).

Anual se preleveaza aproximativ 1200 probe din 115 locatii, pentru determinarea radioactivitatii mediului in zona CNE Cernavoda.

Centrala si-a construit si si-a dotat urmatoarele laboratoare: Laboratorul de Control Mediu, unde sunt masurate probele de mediu si Laboratorul de Dozimetrie Individuala, unde sunt masurate probele de efluenti radioactivi. Laboratoarele care efectueaza analize de radioactivitate sunt certificate de catre CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare), in conformitate cu cerintele legislative. In plus, laboratoarele sunt incluse in programe de intercomparare, organizate de catre AIEA, Comisia Europeana si Asociatii Internationale de laboratoare acreditate pentru aceste tipuri de masuratori.

Misiuni de verficare a implementarii programului de monitorizare a radioactivitatii mediului

In perioada 4 – 12 iunie 2007, Comisia Europeana a efectuat o misiune de verificarea a respectarii de catre Romania a conditiilor din articolul 35 al Tratatului EURATOM. Concluziile verificarilor efectuate de catre expertii Comisiei Europene la CNE Cernavoda arata ca programele de monitorizare a radioactivitatii  efluentilor si mediului elaborate si implementate de catre CNE Cernavoda sunt in conformitate cu cerintele articolului 35 al Tratatului EURATOM. (Raportul  misiunii de verificare este publicat pe site-ul Comisiei Europene, DG-TREN).

In iunie 2008, la solicitarea SNN prin Guvernul Romaniei, Agentia Internationala pentru Energie Atomica – AIEA, a trimis o echipa de experti pentru verificarea programelor de protectie la radiatii a lucratorilor expusi profesional, a mediului  si a publicului din zona Cernavoda, focalizata pe evaluarea expunerii la tritiu. Echipa care a efectuat verificarea a fost compusa din experti in domeniul radioprotectiei si securitatii nucleare cu experienta in instalatii nucleare similare. Raportul misiunii Agentiei de la Viena arata ca:

  • “Exploatarea Unitatilor 1 si 2 de la Centrala de la Cernavoda se face in cadrul unui sistem de reglementare bine definit sub controlul strict al autoritatii de reglementare care este o institutie independenta. Operarea celor doua unitati se face in conformitate cu standardele nationale de radioprotectie si securitate nucleara care iau in considerare controlul evacuarilor radioactive in scopul de a asigura protectia populatiei si a mediului de efectele radiatiilor ionizante, inclusiv tritiu. Aceste standarde nationale sunt in deplina concordanta cu recomandarile internationale stabilite in standardele de siguranta ale AIEA, – Agentia Internationala pentru Energie Atomica – adoptate de marea majoritate a statelor sale membre. Standardele de securitate nucleara ale AIEA se bazeaza pe concluziile Comisiei Stiintifice a Natiunilor Unite pentru Efectele Radiatiilor Atomice – UNSCEAR si pe recomandarile Comisiei Internationale pentru Radioprotectie – ICRP privind principiile, criteriile si metodologiile de radioprotectie a publicului si a mediului.”
  • “Centrala de la Cernavoda are implementate programe si sisteme de inalta tehnologie pentru a preveni, minimiza si controla evacuarile radioactive de mediu (gaze si lichide), pentru a se asigura ca doza limita pentru public este respectata”.
  • “Pentru protectia adecvata a mediului si populatiei si respectarea Limitelor de Emisie stabilite de catre autoritati, emisiile radioactive gazoase si lichide, precum si factorii de mediu sunt in permanenta monitorizati utilizand echipamente de ultima generatie in domeniul nuclear, proceduri de analiza bine stabilite, precum si resurse umane foarte bine pregatite tehnic.”
  • “Sistemele de monitorizare a efluentilor radioactivi si mediului, precum si laboratoarele in care se efectueaza analizele sunt dotate cu echipamente si opereaza la standarde de securitate nucleara comparabile cu cele ale tarilor dezvoltate avand o traditie in industria nucleara”.
    (Agentia Internationala pentru Energie Atomica IAEA 2008, Appraisal on the Radiation Protection Programs for Workers, members of the Public and the Environment, Control of Tritium Exposure, Cernavoda Nuclear Power Plant).
X