Informatii privind radiatiile si centralele nucleare – partea a II-a (verso)

16 May

Informatii privind radiatiile si centralele nucleare – partea a II-a (verso)

INFORMATII PRIVIND RADIATIILE SI CENTRALELE NUCLEARE

În univers, majoritatea atomilor care compun elementele chimice sunt stabili. Cei mai stabili sunt cei care contin un „numar magic” de neutroni (2, 8, 20, 50, 82, 126) sau de protoni (2, 8, 20, 50, 82). Aceasta proprietate de stabilitate deosebita se explica prin existenta unor „învelisuri” nucleonice complete. Atunci când excesul de neutroni din nucleu depaseste o anumita limita, nucleul devine instabil.

Principalele tipuri de radiatii ionizante întâlnite în natura, în centralele nucleare sau utilizate în domeniul medical sunt: α, β, γ, neutroni, raze X.

Iradierea naturala are valori medii în România de 2.4  mSv/an (valori preluate din lucrarea „Dozimetria si ecranarea radiatiilor roentgen si gamma” de M. Oncescu si I. Panaitescu, publicata de Editura Academiei Române).

Dozele variaza de la zona la zona, depinzând si de alti factori cum ar fi: altitudinea si acumularile locale de radon. La iradierea naturala se adauga iradierea medicala pentru diagnosticare si tratament care reprezinta cea mai importanta sursa de iradiere artificiala pentru populatie si care poate fi bine controlata. Doza de radiatii încasata depinde de intensitatea sursei, distanta fata de sursa si timpul de expunere.

În scop didactic, am reprezentat schematic la ce surse de radiatii te expui în viata de zi cu zi, dupa un model preluat de la WIN Japonia.

Comments are closed.

X