Nuclearelectrica demonstreaza abilitati de lider in securitate nucleara prin cooperare activa cu WANO

30 ian.

Nuclearelectrica demonstreaza abilitati de lider in securitate nucleara prin cooperare activa cu WANO

Bucuresti, 30 ianuarie 2019

 

SN Nuclearelectrica SA, in calitate de membru al World Association of Nuclear Operators (“WANO”), se implica activ in industria nucleara globala, asadar SNN se angajeaza sa adopte cele mai bune practici la nivel international si sa atinga excelenta in operare si securitate nucleara. SNN a gazduit recent, in perioada 5-12 noiembrie 2018, o misiune de evaluare condusa de centrul WANO Atlanta. Aceasta evaluare, realizata la solicitarea SN Nuclearelectrica SA de catre o echipa de 25 de experti internationali de la centrale nucleare din toata lumea, a concluzionat ca nivelul de securitate nucleara la CNE Cernavoda este unul puternic.

“Securitatea nucleara este prioritatea absoluta a Nuclearelectrica. In consecinta, suntem hotarati sa mentinem un nivel inalt de securitate nucleara in toate ariile: operare, mentenanta, managementul activitatilor si performanta in opririle planificate, chimie, fiabilitatea echipamentelor, inginerie, protectie radiologica, raspunsul la urgenta, experienta in operare, pregatirea personalului, eficienta organizationala si cultura de securitate nucleara. Nuclearelectrica coopereaza cu WANO si operatorii de centrale nucleare din toata lumea pentru a opera la cele mai inalte standarde de securitate nucleara, utilizand cele mai noi solutii dezvoltate la nivel international, cu o atentie crescuta acordata investitiilor curente in securitate nucleara si mentenanta si, de asemenea, comportamentului personalului in vederea respectarii normelor si standardelor de securitate nucleara. Acest rezultat are la baza profesionalismul romanesc in toate ariile de operare. In plus, avand in vedere tintele de mediu, obtinerea si mentinerea excelentei nucleare in ceea ce priveste securitatea nucleara, coroborat cu rezultate financiare bune, ca suport pentru investitii si dezvoltare, si avantajele clare de mediu, demonstreaza ca energia nucleara reprezinta un avantaj puternic pe termen lung al mix-ului energetic romanesc”-Cosmin Ghita, Director General

 Aditional atingerii celor mai inalte standarde de securitate nucleara in operarea de zi cu zi, Nuclearelectrica este proactiv implicata in comunitatea nucleara internationala prin gazduirea unor evenimente importante ale industriei nucleare, cum ar fi conferinta WANO a Vice-presedintilor si directorilor de centrale nucleare, eveniment care aduce impreuna cei mai buni specialisti la nibel global si care a fost gazduit la Bucuresti, in luna septembrie 2018. Ca parte a acestui eveniment, Nuclearelectrica a organizat o vizita tehnica a centralei nucleare pentru a evidentia angajamentul companiei si al centralei nucleare fata de cele mai inalte standarde de excelenta, benchmarking-ul cu industria globala si adoptarea celor mai bune practici internationale. De asemenea, din punct de vedere al imbunatatirii continue, un obiectiv permanent al companiei, SNN va continua sa dezvolte componenta de leadership in sensul perfectionarii comportamentelor organizationale, monitorizarea constanta a performantei echipamentelor si respectarea procedurilor.

 “Viziunea permanenta a SNN/CNE Cernavoda este aceea de a ne imbunatati continuu si de a ne mentine performanta de a fi printre cele mai bune centrale nucleare la nivel global. Asadar, ariile de pregatire si expertiza personalului, programele proactive de mentenanta, planificarea riguroasa si executia la timp a activitatilor curente si a celor aferente  opririlor, prioritizarea investitiilor curente in securitate nucleara, atingerea si mentinerea tintelor radiologice mult sub limita legala si administrativa, toate acestea au demonstrat  performanta in comparatie cu standardele de securitate nucleare si bunele practici la nivel international. Toate aceste aspecte necesita profesionalism, angajament si dedicatie 24/7 si o structura organizationala optim functionala pentru a integra eficient acesti factori multipli”-Dan Bigu, Director CNE Cernavoda.

WANO este o organizatie internationala non-profit al carei scop este sa-si sprijine membrii in maximizarea securitatii nucleare si a fiabilitatii centralelor nucleare la nivel global. WANO a fost infiintata in 1989 de catre operatorii de centrale nucleare la nivel global in vederea schimbului de informatii si experienta in operare intre organizatiile care opereaza unitati nucleare comerciale. Membrii WANO opereaza 460 de unitati nucleare in peste 30 de state la nivel global. WANO coopereaza cu membrii sai pentru a evalua, compara si imbunatati performanta prin sprijin reciproc, schimb de informatii si adoptarea celor mai bune practici.

Cosmin Ghita

Director General

 

Comments are closed.

X