Currently set to Index
Currently set to Follow

Nuclearelectrica anunta avansarea Proiectului Retehnologizarii Unitatii 1: semnarea primului contract cu Candu Energy, Membra a grupului SNC-Lavalin

21 iul.

Nuclearelectrica anunta avansarea Proiectului Retehnologizarii Unitatii 1: semnarea primului contract cu Candu Energy, Membra a grupului SNC-Lavalin

Comunicat de presa

Bucuresti, 21 iulie 2022

Nuclearelectrica anunta avansarea Proiectului Retehnologizarii Unitatii 1 prin semnarea primului contract cu Candu Energy, Membra a grupului SNC-Lavalin si Autoritatea de Proiectare a Unitatii 1 si OEM (Producator de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU in faza a II-a a proiectului.

In cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentatiei tehnice pentru achizitionarea componentelor cu ciclu lung de fabricatie ale reactorului, care vor fi inlocuite la Retehnologizarea Unitatii 1, in cadrul procesului numit “retubare reactor” (Inlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria si Fideri – ICCTCF). De asemenea, Candu Energy va oferi si servicii de inginerie pentru evaluarea starii setului de scule specializate ce se vor utiliza la inlocuirea componentelor reactorului si elaborarea documentatiei pentru achizitionarea componentelor ce necesita inlocuire/modificare.

Reactoarele CANDU au o durata de viata initiala de 30 de ani, care poate fi prelungita cu inca 30 ani, in urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizeaza in prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusa in exploatare comerciala in 1996.

Conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie (IEA)[1], in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (OECD-NEA), realizat in 2020 cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unitatilor nucleare are cel mai scazut cost al electricitatii dintre toate sursele de energie – in medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe carbune). Costul energiei generate de capacitati nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, conform aceluiasi raport.

Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda reprezinta unul dintre principalele proiecte de investitii derulate de Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. („SNN”) si a fost aprobat de actionarii SNN prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SNN nr. 27/23.12.2013.

Proiectul Retehnologizarii Unitatii 1, demarat in 2017, este implementat in trei etape, in conformitate cu experienta si practica internationala din domeniu.

Faza I a Proiectului Retehnologizarii a fost demarat in urma Hotararii nr. 9/28.09.2017, prin care actionarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda. Faza I, derulata in perioada 2017-2022 a constat in: Demonstrarea capabilitatii componentelor actuale ale reactorului Unitatii 1 de a functiona peste 210.000 de ore la putere nominala, pana cel putin la sfarsitul anului 2026, definitivarea scopului lucrarilor Proiectului de retehnologizare, precum si demonstrarea fezabilitatii Proiectului de retehnologizare, etapa care s-a finalizat in februarie 2022 cu aprobarea AGA a Studiului de fezabilitate si a deciziei de investitie.

Faza a II-a a Proiectului Retehnologizarii Unitatii a fost demarata in urma aprobarii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din data de 23 februarie 2022, a deciziei de investitie in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda. Costul estimat al investitiei este de 1,85 miliarde Euro. Faza a II-a se va derula in perioada 2022 – 2026 si are in vedere urmatoarele activitati principale: Asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1; Negocierea si atribuirea Contractelor de Inginerie, Procurare si Constructie (EPC); Procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricatie; Obtinerea Opiniei Comisiei Europene – Articolul 41 Tratat Euratom; Obtinerea tuturor autorizatiilor si avizelor necesare demararii proiectului etc.

Faza a III-a, care se va derula in perioada 2027-2029,  incepe odata cu oprirea Unitatii 1 si consta in derularea efectiva a lucrarilor din Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 in instalatiile unitatii, precum si repunerea acesteia in functiune, in vederea exploatarii comerciale pentru un nou ciclu de functionare de 30 de ani, dupa anul 2029.

„Suntem mandri sa semnam primul contract cu Candu Energy care avanseaza Proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 de la CNE Cernavoda. Romania are nevoie de capacitati nucleare de producere de energie curata, stabila si accesibila, ca solutie pentru atingerea securitatii energetice si protejarea consumatorului. Avem o misiune pe termen lung de a genera energie curata la standarde de excelenta iar Retehnologizarea Unitatii 1 va asigura Romaniei inca 30 ani de energie in banda.

In acelasi timp, avand in vedere complexitatea si importanta strategica a proiectului, am angajat inca din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorica a proiectului si care beneficiaza de specializare in conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajati va fi trimisa pentru specializare in centrale din Canada care au trecut deja prin experienta retehnologizarii unitatilor nucleare.”, Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica SA.

„CNE Cernavoda are peste 25 de ani de expertiza in operare nucleara la cele mai inalte standarde de siguranta. Avem un personal inalt calificat, iar proiectul retehnologizarii Unitatii 1 valorifica aceasta expertiza. Retehnologizarea unei unitati nucleare este un proces foarte complex, similar constructiei de noi unitati nucleare, proiect pentru care echipa de retehnologizare a CNE Cernavoda este pregatita. Suntem incantati sa demaram colaborarea pentru acest proiect strategic cu Candu energy.”, Sorin Ghelbereu, Director Proiecte Strategice, CNE Cernavoda.

„Suntem incantati sa continuam relatia noastra de peste zece ani cu Nuclearelectrica si Romania, in contextul in care Nuclearelectrica isi pregateste reactoarele CANDU pentru a servi generatiile viitoare la fel de eficient cum au servit generatiile trecute”, a declarat Joe St. Julian, presedinte pentru energie nucleara in cadrul SNC-Lavalin. „In calitate de administrator si producator de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, noi cunoastem cel mai bine acest tip de reactor si cum se realizeaza cu succes o retehnologizare a acestuia. Ne dorim sa proiectam un viitor mai bun pentru planeta noastra si pentru oameni si suntem mandri ca tehnologia noastra CANDU va continua sa contribuie la prosperitatea Romaniei si a romanilor: furnizand energie electrica fara emisii de carbon, in banda, pe care economia sa se poate baza in orice conditii meteorologice si independent de contextul geopolitic, pentru urmatorii 30 de ani.”

Beneficiile proiectului Retehnologizarii Unitatii 1: inca 30 de ani de operare incepand cu anul 2029; aprox. 5.5 mil MWh energie curata, neta livrata anual in SEN, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; sute de noi locuri de munca; contributii in economie; peste 5 milioane tone CO2 evitate anual.

Unitatea 1 a CNE Cernavoda, cu o putere instalata de 700 MW a fost pusa in functiune in 1996 si a livrat pana in prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezinta 9% din consumul la nivel national in 25 ani. De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea in atmosfera a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezinta echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din Romania timp de peste 6 ani.

Cosmin Ghita

Director General Nuclearelectrica

 

Despre Nuclearelectrica

Compania Nationala „Nuclearelectrica” SA este societatea nationala romaneasca producatoare de energie electrica, termica si de combustibil nuclear care functioneaza sub autoritatea Ministerului Energiei din Romania, statul detinand 82,49% din actiuni si alti actionari, 17,50%, dupa listarea societatii la bursa in 2013.

Sucursala CNE Cernavoda opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear si se afla in proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achizitionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investitii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica detine un rol major la nivel national, contribuind cu peste 18% din energia nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.

www.nuclearelectrica.ro

[1] Projected Costs of Generating Electricity 2020 Report by the International Energy Agency and the OECD Nuclear Energy Agency, https://www.iea.org/reports/projected-costs-of-generating-electricity-2020

Comments are closed.

X